fermentatory

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rafi_4444
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.02
    • 101

    #1

    fermentatory

    Było już wiele na forum o pojemnikach mogących służyć jako fermentatory.
    Ale chciałbym jeszcze tknąć ten temat.
    Mianowicie czy znacie jakies przeciwskazania do użytkowania jako fermentatorów pojemników 19l po wodzie pitnej do dystrubutorów? (ustronianka, eden itp)

    Wiem:
    - są trudne do czyszczenia;
    - nie nadaja się do dużych warek;

    Czy mogą podczas fermentacji ( zarówno burzliwej jak cichej) lub też w trakcie przechowywania w nich piwa wydzielać jakieś szkodliwe dla zdrowia, piwa lub smaku substancje, co dyskwalifikowałoby je do zastosowań piwnych?

    Dla mnie mozliwość użycia byłaby pomocna przy warzeniu dolniaków ( zmieści się do nieużywanej lodówki)
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #2
    Ja jakis czas temu uzywalem tych pojemnikow ,ale tylko do cichej fermentacji. Mimo wszystko czyszczenie bylo makabra. Malo poreczne. Plastik jest z przeznaczeniem do kontaktu z zywnoscia ,wiec nie ma prawa miec wplyw na to co jest wewnatrz pojemnika.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • rafi_4444
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.02
      • 101

      #3
      Ja z czyszczeniem nie mam problemu. Podchloryn to świetna rzecz i nie trzeba nawet dużych stężeń używać. Trochę to trwa ale efekty są rewelacyjne.
      Nie mam doświadczeń z wybielaczami, których głównym składnikiem jest podchloryn.
      Ten, który używam ma w wersji przed rozcieńczaniem stężenie około 15% ale głowy nie dam.
      Leje 1 litr na 30 litrowy balon lub fermentator.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • m2200
        Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
        m2200
        Witam,

        wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

        Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
        2019-05-16, 17:06
      • heckler
        Czechy, Sivice, Sivice 504, Pivovar Beer Daddy
        heckler
        Koło Brna w małej, cichej wiosce Sivice od czerwca działa kolejny rodzinny browarek o nazwie Beer Daddy. Jet to kolejny browar, gdzie piwo sprzedawane jest z okienka, a jego usytuowanie wprowadza w osłupienie nie jednego człowieka. Oczywiście są to Czechy, więc tam nikogo to nie dziwi . Mieści...
        2020-08-17, 13:33
      • ohdesu
        Piana przy cichej fermentacji
        ohdesu
        To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
        2019-03-03, 14:39
      • Gutbrew
        Sprzedam- browar i fermentatory stożkowe
        Gutbrew
        Dzień Dobry.
        Do sprzedania mam cały browar jak na zdjęciach. Palniki 7,5 kw na solidnych stojakach ze stali nierdzewnej wraz z reduktorem. Trzy kegi w pełni uzbrojone, wszystkie elementy ze stali nierdzewnej kwasoodpornej:
        1. Keg 1 do wody - zawór + wejście na termometr ( wspawana...
        2018-08-15, 18:13
      • dadek
        Fulda, Wiesenmühlenstraße 13, Brauhaus Wiesenmühle
        dadek
        Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
        2023-10-06, 00:10
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...