fermentatory

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rafi_4444
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.02
    • 101

    fermentatory

    Było już wiele na forum o pojemnikach mogących służyć jako fermentatory.
    Ale chciałbym jeszcze tknąć ten temat.
    Mianowicie czy znacie jakies przeciwskazania do użytkowania jako fermentatorów pojemników 19l po wodzie pitnej do dystrubutorów? (ustronianka, eden itp)

    Wiem:
    - są trudne do czyszczenia;
    - nie nadaja się do dużych warek;

    Czy mogą podczas fermentacji ( zarówno burzliwej jak cichej) lub też w trakcie przechowywania w nich piwa wydzielać jakieś szkodliwe dla zdrowia, piwa lub smaku substancje, co dyskwalifikowałoby je do zastosowań piwnych?

    Dla mnie mozliwość użycia byłaby pomocna przy warzeniu dolniaków ( zmieści się do nieużywanej lodówki)
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #2
    Ja jakis czas temu uzywalem tych pojemnikow ,ale tylko do cichej fermentacji. Mimo wszystko czyszczenie bylo makabra. Malo poreczne. Plastik jest z przeznaczeniem do kontaktu z zywnoscia ,wiec nie ma prawa miec wplyw na to co jest wewnatrz pojemnika.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • rafi_4444
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.02
      • 101

      #3
      Ja z czyszczeniem nie mam problemu. Podchloryn to świetna rzecz i nie trzeba nawet dużych stężeń używać. Trochę to trwa ale efekty są rewelacyjne.
      Nie mam doświadczeń z wybielaczami, których głównym składnikiem jest podchloryn.
      Ten, który używam ma w wersji przed rozcieńczaniem stężenie około 15% ale głowy nie dam.
      Leje 1 litr na 30 litrowy balon lub fermentator.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X