Było już wiele na forum o pojemnikach mogących służyć jako fermentatory.
Ale chciałbym jeszcze tknąć ten temat.
Mianowicie czy znacie jakies przeciwskazania do użytkowania jako fermentatorów pojemników 19l po wodzie pitnej do dystrubutorów? (ustronianka, eden itp)
Wiem:
- są trudne do czyszczenia;
- nie nadaja się do dużych warek;
Czy mogą podczas fermentacji ( zarówno burzliwej jak cichej) lub też w trakcie przechowywania w nich piwa wydzielać jakieś szkodliwe dla zdrowia, piwa lub smaku substancje, co dyskwalifikowałoby je do zastosowań piwnych?
Dla mnie mozliwość użycia byłaby pomocna przy warzeniu dolniaków ( zmieści się do nieużywanej lodówki)
Ale chciałbym jeszcze tknąć ten temat.
Mianowicie czy znacie jakies przeciwskazania do użytkowania jako fermentatorów pojemników 19l po wodzie pitnej do dystrubutorów? (ustronianka, eden itp)
Wiem:
- są trudne do czyszczenia;
- nie nadaja się do dużych warek;
Czy mogą podczas fermentacji ( zarówno burzliwej jak cichej) lub też w trakcie przechowywania w nich piwa wydzielać jakieś szkodliwe dla zdrowia, piwa lub smaku substancje, co dyskwalifikowałoby je do zastosowań piwnych?
Dla mnie mozliwość użycia byłaby pomocna przy warzeniu dolniaków ( zmieści się do nieużywanej lodówki)
Comment