Pierwsza warka - pierwsze "wątpliwości"
Collapse
X
-
-
Wszyscy piszą o dekantacji. Ja robię to tak, że mam dwa fermentory z kranikiem i rurką fermentacyjną. W pierwszym robię burzliwą, potem przelewam kranikiem z nałożonym wężem do drugiego fermentora na cichą, a po cichej z powrotem do pierwszego fermentora na rozlew, również przez kranik (dodaję roztwór glukozy na dno). Być może żyję w błogiej nieświadomości, że tak nie powinno się robić, ale stwierdziłem, że w ten sposób jest prościej. Wąż oczywiście cały płuczę (u mnie akurat w pirosiarczynie) i zakładam na kranik. W trakcie fermentacji wylot kranika jest zatkany (osłonięty) folią aluminiową.Comment
-
Sorry za mały offtop.
pzdrPiwa i pacierza nie odmawiamComment
-
Dwa główne niepożądane atrybuty zapachowo-smakowe, które mogą się pojawić ze względu na natlenienie piwa, to zapach brudnej szmaty oraz zapach kwiatowy. Ten drugi jest lepszy, ale też jest wadą i przeszkadza przy konsumpcji.Comment
-
BTW: moje akrobacje nie doszły do skutku bo przemogłem lienistwo i poszedłem do apteki po gruszkę... Choć samo zlewanie były i tak uciążliwe bo w mętnej cieczy słabo widać końcówkę rurki dekantacyjnej.
Przy okazji pytanie o dezynfekcję ClO2 - po jakim czasie ten roztwór "wody utlenionej" traci swoje właściwości dezynfekcyjne? Jest to dla mnie ważne kiedy będę dezynfekował np. 40 butelek...
KubaOstatnia zmiana dokonana przez corwin; 2008-04-26, 11:57.Comment
-
Zastanawiałem się tą metodą i myślę, że jest optymalna tyle, że muszę dokupić drugi kranik i zrobic dziurę w fermentorze głównym. Zastanawiam się tylko, czemu prawie nikt tak nie robi tylko zlewa zasysając wężyk? Może dlatego, że kranik się nie sprawdza przy grubej warstwie osadów?
Drugą wadą kranika jest to, że zwykle z 0,5-1L zostanie razem z osadami na dnie. A wężykiem jesteś w stanie bardzo precyzyjnie wyssać wszystko niemal do ostatniej kropli.Comment
-
Tak sobie czytam i czytam ...
A nie wpadł ktoś na taki pomysł aby glukozę/cukier rozrobić w 1,5 litra wody,wlać to do fermentora z kranikiem a do tego po prostu zlać piwo bezpośrednio z fermentora w którym stało na cichej?
Nikt oprócz mnie?
Nigdy nie zrobiliście tak aby część warki przy butelkowaniu porządnie napowietrzyć i później porównać piwo?
Dziwne-czyżbym był dziwakiem i niedowiarkiem ?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Tak sobie czytam i czytam ...
A nie wpadł ktoś na taki pomysł aby glukozę/cukier rozrobić w 1,5 litra wody,wlać to do fermentora z kranikiem a do tego po prostu zlać piwo bezpośrednio z fermentora w którym stało na cichej?
Nikt oprócz mnie?
Nigdy nie zrobiliście tak aby część warki przy butelkowaniu porządnie napowietrzyć i później porównać piwo?
Dziwne-czyżbym był dziwakiem i niedowiarkiem ?
Jakoś nie czuję w moim piwie smaku szmat i kwiatów.
W Twoim też nic takiego nie wyczułem.
Comment
-
Comment
-
A po jakim czasie od wlania i wymieszania zlewasz do butelek (tzn. czy osad zdąży osiąść zanim drożdże rozpoczną wtóną fermentację i spienią piwo)?
KubaComment
-
Butelkuje się piwo niezwłocznie po dodaniu cukru/glukozy/brzeczki aby refermentacja ruszyła w butelkach/kegach.
Osadu na tym etapie nie powinno być (lub być go niewiele-czasem ciężko zlać piwo z nad osadu) bo na fermentacji cichej piwo powinno się sklarować."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Wiecie ja też wlewałem roztwór glukozy na dno i było super. Do momentu aż sobie zrobiłem granata. Podejrzewam, że może był jakiś inny błąd, ale od tej pory staram się tego unikać.
Co do tej szmaty i zapachu kwiatowego, to tak sobie myślę, że może kluczowe jest unikanie natlenienia przy obciągu na cichą, a nie przy rozlewie.
Fido jeszcze takie pytanie, te 1,5L wody to na jaką ilość glukozy?Comment
-
Na normalną ilość piwa w jednym fermentorze.Nie ważę tylko łyżeczkami cukier sypię .W zależności od rodzaju piwa i od stopnia odfermentowania od 10 do 20 łyżeczek czubatych.Też kiedyś rozrabiałem jak najmniejszą ilością wody ale ciężko było to równomiernie rozpuścić w piwie i było jak u Ciebie tylko bez wybuchów.Większa ilość wody nie wpływa w zauważalny sposób na produkt finalny a samo wlanie piwa do takiego roztworu wystarcza i nie trzeba kombinować z mieszaniem."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Krakus założył wątek o polskich browarach na terenach objętych żywiołem powodziowym
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ce#post2342029
a za naszą południową granicą w Czechach niestety też kilka browarów padło ofiarą wielkiej wody:...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Na tą chwilę to niewątpliwie najmłodszy browar w Rotterdamie (jeśli nie w całej Holandii), ruszył z produkcją w połowie 2021 roku. Nie znalazłem go nawet na mapach Pendragona, a dowiedziałem się o jego istnieniu od kolegów mieszkających od kilku lat w Rotterdamie, więc odwiedziliśmy...
-
Channel: Holandia
-
-
Opiszę pokrótce mój problem. Postanowiłem uwarzyć piwo pszeniczne z ekstraktów od browamatora. Kupiłem jeden z gotowych zestawów, który składał się z 5.1 kg pszenicznego ekstraktu słodowego + chmiel, gdzie po uwarzeniu miałem otrzymać brzeczkę BLG 19. No i tutaj zaczyna się problem,...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment