Płaska łyżeczka cukru do butelki - nie ma nic prostszego.
Pierwsza warka - pierwsze "wątpliwości"
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziNa normalną ilość piwa w jednym fermentorze.Nie ważę tylko łyżeczkami cukier sypię .W zależności od rodzaju piwa i od stopnia odfermentowania od 10 do 20 łyżeczek czubatych.Też kiedyś rozrabiałem jak najmniejszą ilością wody ale ciężko było to równomiernie rozpuścić w piwie i było jak u Ciebie tylko bez wybuchów.Większa ilość wody nie wpływa w zauważalny sposób na produkt finalny a samo wlanie piwa do takiego roztworu wystarcza i nie trzeba kombinować z mieszaniem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedziPłaska łyżeczka cukru do butelki - nie ma nic prostszego.
Różne piwa różnie odfermentują i dobrze jest różnicować ilość surowca do refermentacji, a nie dodawać jednakowo.
Poza tym dodając roztwór glukozy, czy cukru masz pewność co do równomiernego nagazowania butelek (przynajmniej tak mówi teoria
Przegotowując roztwór glukozy ma się również pewność co do jałowości roztworu, dodając cukier bezpośrednio do butelek - już nie bardzo.
Wydaje mi się również, że rozlewanie z wykorzystaniem roztworu glukozy jest szybsze, bo oszczędzamy czas na wsypywanie cukru do kilkudziesięciu butelek.Last edited by artur2; 2008-04-28, 14:53.
Comment
-
-
Świat jest piękny bo tak różnorodny ,
to znaczy każda metoda jest dobra, która Ci pasuje.
Ale, proste nie znaczy prymitywne, a posty powyżej pokazują, ile kłopotów przysparzają inne metody.
Z tą jałowością, sterylnością nie przesadzaj. Ostatnio wyczytałem, jaki to chmiel jest niesterylny .
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziTak sobie czytam i czytam ...
A nie wpadł ktoś na taki pomysł aby glukozę/cukier rozrobić w 1,5 litra wody,wlać to do fermentora z kranikiem a do tego po prostu zlać piwo bezpośrednio z fermentora w którym stało na cichej?
Nikt oprócz mnie?
:-)Tomasz
"Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomasz_FK Wyświetlenie odpowiedziJa tak robię, ale nie do 1,5l wody, tylko do ok. 200-250ml. Gotuję na gazie pół kubka wody, do wrzątku wsypuję ok. 50-70g cukru na 10l piwa i szybko mieszam łyżką. Rozpuszcza się aż miło. Po przestygnięciu na dno fermentora, by przemieszało się samo przy przelewaniu. Łatwo i sterylnie i równomiernie rozprowadzone.
:-)"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamcio1990 Wyświetlenie odpowiedziA nie można wlać roztworu cukru prosto do fermentora gdzie kończę fermentację cichą? Wlewam ten roztwór już do zklarowanego piwa, mieszam, i butelkuje - jest taka możliwość?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
No ręce opadają Możesz, możesz bo to Twoje piwo.
Cicha służy do dofermentowania piwa i przede wszystkim do uzyskania klarowności, wszystko opada na dno. Jeśli to zamieszasz to po co robiłeś cichą?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamcio1990 Wyświetlenie odpowiedziA nie można wlać roztworu cukru prosto do fermentora gdzie kończę fermentację cichą? Wlewam ten roztwór już do zklarowanego piwa, mieszam, i butelkuje - jest taka możliwość?
Comment
-
-
Nie ma co przepraszać, tylko myśleć trza zacząć
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamcio1990 Wyświetlenie odpowiedziCzyli jak mam to zrobić? Mam dwa fermentory, jeden z kurkiem, drugi bez.
Comment
-
-
Czegoś nie rozumiem.
Obecnie masz fermentację burzliwą w fermentorze bez kranika, a przelewasz na cichą do tego z?
Nie widzę problemu: po cichej dekantujesz (bez osadu z dna) do bezkranikowego, kranikowy myjesz, przygotowujesz wodny roztwór surowca do refermentacji, wlewasz na dno kranikowego, na to piwo po cichej i masz gotowe do rozlewu.
Albo nie przelewasz, tylko po cichej rozlewasz od razu z kranikowego (w którym cicha była), sypiąc surowiec do refermentacji bezpośrednio do butelek i uważając, żeby nie wzburzyć osadu z dna (i oznaczyć ostatnie butelki do spożycia w pierwszej kolejności
Comment
-
Comment