Mętnienie piwa domowego po wsadzeniu do lodówki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Totus
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.11
    • 326

    #1

    Mętnienie piwa domowego po wsadzeniu do lodówki

    Witam,

    Chciałbym się dowiedzieć czy którykolwiek z domowych piwowarów zaobserwował podobny efekt.

    Zrobiłem Pale Ale (górna fermentacja). Piwko stoi sobie w 24 stopniach. Po 2 miesiącach od rozlewu już się całkiem ładnie sklarowało. Po OSTROŻNYM włożeniu do lodówki takiego piwa na 2 dni piwo przestaje wyglądać na klarowne... Efekt jest bardzo zbliżony do butelki na której osadziła się para wodna. Czyli patrząc na butelkę pod światło występuje taki efekt rozproszenia światła, przyszarzenia..

    Pocieranie butelki na wszystkie sposoby z każdej strony ścianki nie zmienia tego efektu nieklarowności wiec na 100% tutaj nie chodzi o skroploną wodę na butelce.

    Czy ktokolwiek się z tym spotkał? Co jest przyczyną? Drożdże nagle się "wytrącają" po wsadzeniu do 7-8*C ?

    Po nalaniu do szklanki efekt nie znika. (no ale tutaj wzruszenie osadu z dna butelek może dodatkowo dawać ten efekt). Nie dysponuję aparatem aby wykonać odpowiednie zdjęcia
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Jest to tak zwane "zmętnienie na zimno". Niespodzianka, nie?
    Związane jest z obecnością w piwie dużej ilości białek. Aby wyeliminować tę przypadłość stosuje się przerwę białkową podczas zacierania, w temp. ok. 50°C, podczas której białka są rozkładane. Pamiętając jednak, że białka biorą udział w postawaniu piany, nie należy więc przesadzić. Dodatkiem zmniejszajacym efekt zmętnienia na zimno jest dodanie niewielkiej ilośći 3-5g mchu irlandzkiego pod koniec chmielenia. Niektórzy używają również żelatyny.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Totus
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.11
      • 326

      #3
      To teraz mi to mówisz? Właśnie będę zlewał prawie identyczne piwo na cichą gdybym wiedział, że ten słód z zestawu BA jest trefny zapewne zrobiłbym przerwę białkową



      No cóż widocznie zbieranie piany chochelką podczas warzenia nie wystarcza... A co do efektu robienia się piany w kuflu, to po 2 tygodniach od rozlewu piana była ekstra. Po 2 miesiącach nalewa się tylko kożuszek...

      Comment

      • Terry
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.01
        • 148

        #4
        To chyba nie jest kwestia "trefności" słodu.
        Tak po prostu z domowym piwem jest. Z tego co wiem to sposobem na to jest schłodzenie piwa tuz przed konsumpcją a nie przetrzymywanie w lodówce cały czas.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus
          To teraz mi to mówisz? Właśnie będę zlewał prawie identyczne piwo na cichą gdybym wiedział, że ten słód z zestawu BA jest trefny zapewne zrobiłbym przerwę białkową
          Słód nie jest trefny. Tak po prostu jest. Poza tym Totus nie przesadzaj - mętne jest piękne. Ponadto to jest jedna z bardziej podstawowych informacji, która występuje w tekstach o zacieraniu. Żadna wiedza tajemna. Po prostu nie odrobiłeś lekcji.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus
          No cóż widocznie zbieranie piany chochelką podczas warzenia nie wystarcza... A co do efektu robienia się piany w kuflu, to po 2 tygodniach od rozlewu piana była ekstra. Po 2 miesiącach nalewa się tylko kożuszek...
          Zbieranie piany, a właściwie szumowin nie ma większego znaczenia. Te szumowiny, to jest właśnie wytrącone białko. Ale kluczowe jest właśnie jego wytrącenie, które dokonuje się w odpowiednim przedziale temperaturowym. Tzn. białka wytrącają się w okolicy 50°C, a ścinają podczas gotowania.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

            #6
            Jest metoda na to Piwa tego typu czyli Pale Ale pije sie cieplawe
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

            Comment

            • alnus
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.07
              • 459

              #7
              Parę miesięcy temu też uwarzyłem pale ale i faktycznie da się go wypić ze smakiem w temperaturze pokojowej ( oczywiście bez przesady). Żeby było ciekawiej, też wyszedł mi mętniak, tyle, że permanentny - w każdej temperaturze . Po konsulatacjach na forum, okazało się, że za słabo pogotowałem przy chmieleniu. Mimo mętności da się wypić, więc nie ma się czym przejmować.
              Ostatnia zmiana dokonana przez alnus; 2008-04-28, 19:53.

              Comment

              • Totus
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.11
                • 326

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                Słód nie jest trefny. Tak po prostu jest. Poza tym Totus nie przesadzaj - mętne jest piękne. Ponadto to jest jedna z bardziej podstawowych informacji, która występuje w tekstach o zacieraniu. Żadna wiedza tajemna. Po prostu nie odrobiłeś lekcji.
                Kopyr ja znam przerwy. Nie chce mi się szukać ale wydaje mi się że w "tutorialach" na tym forum i w innych postach przewijała się informacja: "Współczesne słody są na tyle dobrze zrobione, że nie ma sensu robić przerwy białkowej".

                I dlatego też zacierałem w 67*C i 75*C tylko.

                Mnie zmętnienie nie przeszkadza po prostu byłem ciekaw co się dzieje z moim piwem

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus
                  Kopyr ja znam przerwy. Nie chce mi się szukać ale wydaje mi się że w "tutorialach" na tym forum i w innych postach przewijała się informacja: "Współczesne słody są na tyle dobrze zrobione, że nie ma sensu robić przerwy białkowej".

                  I dlatego też zacierałem w 67*C i 75*C tylko.

                  Mnie zmętnienie nie przeszkadza po prostu byłem ciekaw co się dzieje z moim piwem
                  Powiem tak, jeszcze nigdy w swoich piwach nie zaobserwowałem zmętnienia na zimno. A nie zawsze stosuję przerwę białkową. Jednakowoż jeśli już ją stosuję, to mam zdecydowanie więcej osadów gorących niż kiedy jej nie stosuję. Wniosek - na pewno ta przerwa działa.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                    Powiem tak, jeszcze nigdy w swoich piwach nie zaobserwowałem zmętnienia na zimno. A nie zawsze stosuję przerwę białkową.
                    Powiem tak, jeszcze nigdy w swoich piwach nie zaobserwowałem zmętnienia na zimno. A prawie nigdy nie stosuję przerwy białkowej.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marek-C
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 848

                      #11
                      Powiem tak: dobre to wypij, niedobre to wylej...
                      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                      Comment

                      • krzychu-n
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2007.04
                        • 35

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                        Powiem tak: dobre to wypij, niedobre to wylej...
                        O tak święte słowa - a szczególnie "dobre to wypij".

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • dadek
                          Nowy Browar Gdański, Ciemny Lager
                          dadek
                          Ekstrakt 13,5 °Blg, alk. 5,2%.
                          Barwa głęboko brązowa, pod światło ciemnobordowa, piwo lekko zmętnione.
                          Piany bardzo mało, ledwie kilkumilimetrowa warstewka która szybko znikła, brak plam. Czy to też efekt złego mycia kufli?
                          Pachnie ciemnymi słodami z lekkim diacetylem....
                          2022-11-04, 22:28
                        • dadek
                          Czechy, Nová Paka, Pivovarská 400, Pivovar Nová Paka
                          dadek
                          Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
                          2022-07-02, 01:16
                        • klim55
                          Fermentacja burzliwa - brak piany
                          klim55
                          Witam,

                          W poniedziałek wstawiłem swoją drugą warkę z brewkita - tym razem padło na Silesian Porter. Fermentacja wystartowała w ciągu 4h i przez dwie doby wydobywała się bardzo duża ilość CO2 jednak praktycznie w ogóle nie było piany ( zaobserwowałem jedynie krążki ciemnej...
                          2017-07-20, 16:25
                        • m2200
                          Barley wine - brak piany.
                          m2200
                          Cześć, uwarzyłem pierwszego barley wine'a (rozlałem go 19.11.17 - czyli ma teraz dwa miesiące). BLG - 21. Problemem jest całkowity brak piany (no może cienka warstwa przy nalewaniu, która jednak szybko znika).

                          Jakie mogą być tego przyczyny? Kiedyś miałem podobny problem z...
                          2018-01-23, 21:13
                        • Tentadarksho
                          Dolna fermentacja - brak piany
                          Tentadarksho
                          Witam.
                          Na wstępie zaznaczam, iż oprócz jako takiej wiedzy teoretycznej, nie mam żadnej wiedzy praktycznej w warzeniu piwa i jestem w tym zielony jak murawa na Narodowym, dlatego tu jestem.
                          W niedzielę koło 14 zamkąłem wieko fermentora z moim pierwszym lagerem z brewkitu i odstawiłem...
                          2017-03-22, 08:30
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...