pale ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • czesiojaga
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.01
    • 7

    pale ale

    jak sie warzy pale ale? czyli jakie są składniki itd.
  • GaGacek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.08
    • 96

    #2
    użyłem tego - http://www.browar.biz/forum/search.php i uzyskałem:




    lubię kopać na forum można wiele ciekawych rzeczy odnaleźć

    Last edited by ART; 2008-05-06, 00:37.
    [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
    Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

    Comment

    • ontario_ab
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.10
      • 65

      #3
      Nabyłem zestaw surowców Pale Ale, by po przebojach z belgijskim ale spróbować czegoś prostego. Ku mojemu zaskoczeniu (niestety w chwili wsypywania) zauważyłem, że zestaw zawiera słód pilzneński i nieco Carahell. Czytając receptury widziałem zwykle 100% słodu Pale Ale, a tu takie coś. Czy to pomyłka sprzedawcy (w ofercie też tak jest) ? Czy to taka dziwna receptura ?
      Teraz już nawarzone, więc czekam na efekty, jutro rozlew.
      Browar Domowy Happy Alien's
      Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Sugerowałbym przeczytanie czegokolwiek na temat technologii i klasyfikacji piwa przed rozpoczęciem warzenia.

        Comment

        • acjon
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.03
          • 61

          #5
          Wszystko jest OK, ale jak chcesz się na poważnie zajmować warzeniem piwa to radzę poczytać forum

          Comment

          • ontario_ab
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.10
            • 65

            #6
            Czytam forum bo też bardzo mnie ta tematyka interesuje, ale też nowym potrzeba waszych rad na bieżąco bo jak każde forum wiedzę ma rozsypaną i czasem trudno ogarnąć. Może faktycznie zakupię książkę o teorii warzenia
            Browar Domowy Happy Alien's
            Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

            Comment

            • Krejn
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2012.07
              • 102

              #7
              Mnie również ten zestaw Pale Ale wydaje się dziwny, ale może tak miało być, nie wiem skąd brali zasyp. W każdym razie polecam zakup surowców osobno, zamiast pakować się w jakieś zestawy. Można wtedy spokojnie wysmażyć zasyp jak i resztę ingrediencji wg własnego widzimisię albo znalezionej w necie receptury albo warzyć na zasadzie "zobaczymy co mam i co można z tego zrobić". Nie ma co się ograniczać
              What's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?

              Comment

              • jacekan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.05
                • 388

                #8
                Odrobina karmelowego w zestawie nie jest niczym dziwnym. Ma tylko poprawić kolor piwa.
                Last edited by jacekan; 2013-02-09, 11:46.
                Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #9
                  Carahell nie zmieni koloru bo jest jaśniusieńki jak pozostały słód bazowy. Nie będzie miał żadnego wpływu ani na styl ani na kolor. Może na pianę, jak w starych bajkach pisali .
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10769

                    #10
                    A o które Pale Ale chodzi?
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • ontario_ab
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2012.10
                      • 65

                      #11
                      Nieco odbiegając od tematu... Ile słodów karmelowych dodać w % by karmel był tak wyczuwalny jak w piwie z ekstraktu WES bursztynowego (z 11,5L wody )
                      Wiem, że nie będzie to Pale Ale...
                      Browar Domowy Happy Alien's
                      Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                      Comment

                      • ontario_ab
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.10
                        • 65

                        #12
                        Nikt nie odpowiedział, ale jeszcze wrócę do kwestii zestawu Pale Ale, w którym nie ma słodu Pale Ale.
                        Piwo wyszło fenomenalne. Zwykle jak moje piwa fermentują wydzielają super zapach - estry (jeśli nic nie mylę). Nigdy nie czułem tego w samym piwie, a tutaj te estry są. Zapach jest słodowy i właśnie taki owocowy. W smaku też czuć owoce. Piwo jest fenomenalne - moje najlepsze ! Kupię na pewno jeszcze raz ten zestaw surowców.
                        Browar Domowy Happy Alien's
                        Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          #13
                          Czyli jednak można "pale ale" z takich surowców uwarzyć. Wydawało się niemożliwe a tu taka niespodzianka, praktyka jeb..t teoriu
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • ontario_ab
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2012.10
                            • 65

                            #14
                            Pojęcia nie mam jak smakuje Pale Ale Nigdy takiego nie piłem, nawet ze sklepu. Może to co mi wyszło to właśnie to ? Jest wyborne i na wczorajszym spotkaniu ze znajomymi bardzo wszystkim smakowało.Jedyna zmiana, którą zrobiłem w stosunku do recepty to podniesienie BLG na 14. To piwo było 9 dni na burzliwej i około2 tygodni na cichej w 19 stopniach.
                            Jak jest jakiś znawca z Bydgoszczy to mogę dać do oceny butelkę
                            Browar Domowy Happy Alien's
                            Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                            Comment

                            • dyczkin
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2011.05
                              • 3657

                              #15
                              Pioterb chyba przypadnie Ci zaszczyt
                              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                              Moje warzenie // Piwny Wojownik

                              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X