Filtracja piwa przed rozlaniem do butelek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Totus
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.11
    • 326

    Filtracja piwa przed rozlaniem do butelek

    Kolejne z serii moich pytań :-)

    Czy to dobry pomysł aby piwo po cichej fermentacji ale przed rozlaniem do butelek (przed dodaniem glukozy) przefiltrować przez pieluchę tetrową na sitku?

    Chciałbym usunąć ewentualne paprochy i może co nieco sklarować to piwko. Podstawowa rzecz jakiej się obawiam to taką, że może to zaszkodzić drożdżom i mi się piwo w butelkach nie nagazuje :-).

    Co o tym myślicie?
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Piwo po cichej jest już dośc dobrze nagazowane. Będzie sie strasznie pieniło na tej pieluszce. Nie polecam. A poza tym po cichej piwo z reguły jest już prawie idealnie klarowne.

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus Wyświetlenie odpowiedzi
      Kolejne z serii moich pytań :-)

      Czy to dobry pomysł aby piwo po cichej fermentacji ale przed rozlaniem do butelek (przed dodaniem glukozy) przefiltrować przez pieluchę tetrową na sitku?

      Chciałbym usunąć ewentualne paprochy i może co nieco sklarować to piwko. Podstawowa rzecz jakiej się obawiam to taką, że może to zaszkodzić drożdżom i mi się piwo w butelkach nie nagazuje :-).

      Co o tym myślicie?
      Głupi pomysł. Po pierwsze wysokie ryzyko zainfekowania młodego piwa. Po drugie bardzo intensywne natlenienie piwa. Bez sensu.
      Jeżeli nie będziesz ruszał fermentorem, ściągniesz młode piwo wężykiem znad osadu, to nie powinieneś mieć żadnych paprochów.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #4
        Ja filtruję ale po burzliwej, gdyż wraz z chmielem fermentuję. Do filtracji używać rajstopy ja końcówkę węża do przelewania. Po cichej już nie robię, gdyż i tak piwo będzie metne, w końcu to domowe i filtratora nie ma, a tak filtrując pozbawisz tylko drobinki chmielowe, drożdzowe i tak ostaną.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mati337
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.03
          • 22

          #5
          Witam.
          Jako że jestem nowy (zielony w temacie) mam pytanko odnośnie właśnie filtrowania piwa z Brewkitu: chciałbym po burzliwej fermentacji, w trakcie rozlewania piwa do butelek przefiltrować owe piwko w taki sposób że na połączeniach rurki którą będę rozlewał do butelek w dwóch miejscach oddalonych od siebie jakieś 10-20cm włożyć sterylną gazę która będzie podwójnie filtrowała. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Jaki będzie miało ono wpływ na dalszą fermentację piwa w butelkach, i jaki wpływ na drożdże?

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10788

            #6
            a co Tobie przeszadza w tym piwie?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • jacekan
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.05
              • 388

              #7
              Filtrowanie piwa z puszki? Przecież tam nie ma co filtrować.
              Filtrowanie po burzliwej? Nie polecam. Po co tak kombinować?
              Po warzeniu zlewam znad osadów i to wszystko. Nie jestem wrogiem mętności, a jednak moje piwa są zawsze idealnie klarowne.
              Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10788

                #8
                cicha Twoim przyjacielem jest ;-)
                ps jeśli mętnośc jest problemem pomocna jest żelatyna
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • mati337
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.03
                  • 22

                  #9
                  jest to moje pierwsze piwo w życiu i zastanawiam się czy bez filtrowania nie będzie jakiegoś osadu na spodzie butelki ewentualnie kega. W filmach na youtube, użytkownik scalak68 pokazuje że przy nalewaniu domowego piwa do kufla trzeba zostawić trochę na dnie butelki żeby osad z dna nie dostał się do kufla, i właśnie przez tą filtrację chciałbym zapobiec marnowaniu się piwa

                  Comment

                  • lotus
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2013.01
                    • 89

                    #10
                    Osad ? Co prawda robię piwo krotko, ale jeszcze nie widziałem takowego w moich .
                    Powiem ci jak początkujący początkującemu - daruj sobie filtrowanie po cichej .

                    Comment

                    • mati337
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2013.03
                      • 22

                      #11
                      Lotus chciałeś powiedzieć po burzliwej w takim razie Dark Ale Będzie bez filtracji. Dzięki za rady
                      Pozdrawiam

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mati337 Wyświetlenie odpowiedzi
                        jW filmach na youtube, użytkownik scalak68 pokazuje że przy nalewaniu domowego piwa do kufla trzeba zostawić trochę na dnie butelki żeby osad z dna nie dostał się do kufla, i właśnie przez tą filtrację chciałbym zapobiec marnowaniu się piwa
                        Pomieszanie z poplątaniem. Osad drożdżowy zawsze będzie w piwie refermentowanym. Innej opcji nie ma. Gdybyś odfiltrował całkowicie piwo z drożdży to nie nastąpi refermentacja a więc piwo się nie nagazuje.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • lotus
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2013.01
                          • 89

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mati337 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Lotus chciałeś powiedzieć po burzliwej
                          Pozdrawiam
                          Si. Co innego na myśli , a co innego palce wyklepały .

                          Comment

                          • LeoxxX
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.03
                            • 224

                            #14
                            Za dużo reklam o krystalicznym piwie. Piwo domowe ma być smaczne przede wszystkim. Przy odrobinie wprawy będzie klarowne. Ostatnie moje warki są bardzo klarowne, a nie stosuje wężyków do przelewania tylko metodę chlup. Odpowiednio długa cicha i piwo jest akceptowalnie klarowne dla estetów. A jak dasz trochę czasu aby poleżało w butelkach, to nie masz się o co martwić. Nawet osadu nie ma za dużo ostatnio Myślę, że podczas filtracji (przy warzeniu) mozna zwrócić więcej brzeczki, osobiście zwracam ok 15l zanim trafi do gara.

                            Na mętność wpływają też same drożdże. Np. S-04 dają lepszą klarowność niż S-33, tuż po cichej. Po 3 miesiącach różnica jest mniejsza aczkolwiek dalej widoczna.

                            Comment

                            • mati337
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2013.03
                              • 22

                              #15
                              Mam jeszcze jedno pytanko do piwowarów którzy robili Dark Ale z kitu: w jakiej temperaturze fermentowaliście swoje piwka w fermentatorze i w jakiej temp. w drugiej fermentacji? Bo zauważyłem że na brewkicie podają temperaturę 21-27*C, a na oficjalnej stronie Coopers'a 18*C http://www.coopers.com.au/the-brewer...opers-dark-ale

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X