Filtracja piwa przed rozlaniem do butelek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sztetke
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 355

    #16
    Zrób w przedziale 18-20, w 27s C to będzie syf kacojebny a nie piwo.

    Comment

    • mati337
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.03
      • 22

      #17
      a jak odnośnie kapslowania butelek? można mokrymi kapslami(wyciągniętymi tuż przed rozlewaniem do butelek z wody wymieszanej ze środkiem dezynfekującym), czy trzeba czekać aż wyschną ewentualnie wytrzeć je czymś? czy nie ma różnicy czy się na mokro czy na sucho kapsluje?

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #18
        Od jakiś 80 warek nie dezynfekuje, kapsluje prosto z wora.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • jacekan
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.05
          • 388

          #19
          Jedyne co robię z kapslami, to wrzucenie ich do miski i zalanie wrzątkiem.
          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13959

            #20
            Też tak robię, ale nie wiem czy niepotrzebnie sobie głowy tym nie zawracam. Pewnie tak, bo krachli nie zdejmuję, tylko myję wraz z butelką letnią wodą.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2013-03-30, 15:48.

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • mati337
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.03
              • 22

              #21
              ale pytanie czy kapslujecie na mokro czy suszycie kapsle przed kapslowaniem?

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10788

                #22
                Ja na mokro
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • jacekan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.05
                  • 388

                  #23
                  Wlewam wrzątek na kapsle, wylewam żeby palców nie poparzyć i takie mokre nakładam na butelkę. Często z nich kapie.
                  Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                  Comment

                  • smyl
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.09
                    • 1

                    #24
                    Dzień dobry. To mój pierwszy post, bo warzę swoje pierwsze piwo. Stwierdziłem, że nie ma co zaczynać od brewkitów i od razu warzyłem z zacieraniem i myślę, że całkiem nieźle mi poszło. Piwo jest aktualnie na cichej, jest to APA i było chmielone na zimno. Planuję je jutro rozlać do butelek, niestety duża część chmielin z chmielenia na zimno nie opadła na dno (co widać na zdjęciu), w związku z czym wygląda na to, że muszę je w jakiś sposób przefiltrować. Przejrzałem już chyba wszystkie posty z tym związane i już sam nie wiem, jak to zrobić, żeby nie stracić aromatu, nie odfiltrować drożdży, bo potrzebuję ich na refermentację, uniknąć zatkania się filtru i nie napowietrzyć i nie zainfekować piwa. Z tego co widzę, są trzy opcje - pończocha, pielucha i jałowa gaza. Wolałbym nie używać żelatyny. Piwo jest w fermentorze bez kranika, będę je zlewał rurką do fermentora z kranikiem i tam dodam cukier do refermentacji. Najbardziej sensowne wydaje się przywiązanie wygotowaną żyłką gazy na dolny koniec rurki, ale boję się zatkania chmielinami. Czy chociaż teoretycznie możliwe jest, że na końcu rurki utworzy mi się jakieś złoże filtracyjne z chmielin, podobnie jak złoże z młóta, które będzie na tyle skuteczne, że odfiltruje mi drożdże? Będę wdzięczny za wszystkie porady. Początki są trudne
                    Attached Files

                    Comment

                    • jacekan
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2011.05
                      • 388

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika smyl Wyświetlenie odpowiedzi
                      Przejrzałem już chyba wszystkie posty z tym związane
                      Nie wszystkie. Zerknij na ostatnie wpisy anteksa.
                      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                      Comment

                      • sztetke
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.12
                        • 355

                        #26
                        Gaza ma za duże "oczka", użyj wygotowanej rajstopy, tylko musi być na wylocie i mieć trochę luzu, drożdży żadna z tych metod Ci nie przefiltruje.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10788

                          #27
                          filtracja druciakiem
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X