pytanie podstawowe
- mam brzeczke (np. z ekstaktu jasnego) i dziele ją na dwie połowy, do jednej dodaję drożdży górnej fermentacji a do drugiej dolnej.
pytanie: jaka bedzie różnica w smaku,zapachu itd po odfermentowaniu do takiego samego BLG miedzy piwem "górnym"a"dolnym"
- oraz co sie stanie jesli drożdży dolnej fermentacji bedę używał w wyższej temperaturze niż zalecana tzn zamiast 9-14 to ok 22 stopni C? Czy bedzie fermentacja czy drożdze "zdechną"
- mam brzeczke (np. z ekstaktu jasnego) i dziele ją na dwie połowy, do jednej dodaję drożdży górnej fermentacji a do drugiej dolnej.
pytanie: jaka bedzie różnica w smaku,zapachu itd po odfermentowaniu do takiego samego BLG miedzy piwem "górnym"a"dolnym"
- oraz co sie stanie jesli drożdży dolnej fermentacji bedę używał w wyższej temperaturze niż zalecana tzn zamiast 9-14 to ok 22 stopni C? Czy bedzie fermentacja czy drożdze "zdechną"
Comment