Dolna a górna fermentacja

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zawrat72
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.11
    • 12

Dolna a górna fermentacja

pytanie podstawowe
    - mam brzeczke (np. z ekstaktu jasnego) i dziele ją na dwie połowy, do jednej dodaję drożdży górnej fermentacji a do drugiej dolnej.
    pytanie: jaka bedzie różnica w smaku,zapachu itd po odfermentowaniu do takiego samego BLG miedzy piwem "górnym"a"dolnym"
    - oraz co sie stanie jesli drożdży dolnej fermentacji bedę używał w wyższej temperaturze niż zalecana tzn zamiast 9-14 to ok 22 stopni C? Czy bedzie fermentacja czy drożdze "zdechną"
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zawrat72 Wyświetlenie odpowiedzi
    pytanie podstawowe
    - mam brzeczke (np. z ekstaktu jasnego) i dziele ją na dwie połowy, do jednej dodaję drożdży górnej fermentacji a do drugiej dolnej.
    pytanie: jaka bedzie różnica w smaku,zapachu itd po odfermentowaniu do takiego samego BLG miedzy piwem "górnym"a"dolnym"

Nie pytaj. Testuj! O ile "dolniaki" mają dość ograniczony wybór to "górne" w stylu angielskim lub belgijskim bedą się mocno różniły. Możesz nawet drożdżami do pszenicznych potraktować brzeczkę.

- oraz co sie stanie jesli drożdży dolnej fermentacji bedę używał w wyższej temperaturze niż zalecana tzn zamiast 9-14 to ok 22 stopni C? Czy bedzie fermentacja czy drożdze "zdechną"
    Prawdopodobnie błyskamicznie wystartują i równie szybko padną. Masz sporą szansę na kwasa gdy tak się stanie.

Comment

• zawrat72
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.11
      • 12

moje pytanie bierze sie stąd że gdzieś usłyszałem opinię jakoby piwo górnej fermentacji było mniej "szlachetne" niż lager

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Nie jest mniej szlachetne - jest po prostu zupełnie inne. Chodzi o mniej "czyste smakowo" - czyli w sumie bogatsze w bukiet.

Jeśli zrobisz na dolnych drożdżach fermentację w 22 stopniach, to otrzymasz piwo górnej fermentacji, Drożdże dolne od górnych różnią się tym, że dolne potrafią pracować w niższych temperaturach, a górne nie, W wyższych potrafią każde.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

moje pytanie bierze sie stąd że gdzieś usłyszałem opinię jakoby piwo górnej fermentacji było mniej "szlachetne" niż lager
          Pewnie od przedstawiciela handlowego któregoś z koncernów.

Comment

• kham
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.01
            • 751

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
            Pewnie od przedstawiciela handlowego któregoś z koncernów.
            No jak być cynicznym to do końca.
            Najlepiej produkowane metodą HG bo to zapewnia "najlepszą niezmienność parametrów".

Comment

• kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham Wyświetlenie odpowiedzi
              Prawdopodobnie błyskamicznie wystartują i równie szybko padną. Masz sporą szansę na kwasa gdy tak się stanie.
              Niby dlaczego mają paść. A tym bardziej skwaśnieć. Piwo wyjdzie o owocowym bukiecie. Drożdże się trochę zdegenerują w kierunku górnofermentacyjnym (to istotne o ile chciałoby się wykorzystać gęstwę) i tyle.
              blog.kopyra.com

Comment

• zawrat72
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.11
                • 12

no ale dalej brak odpowiedzi bardziej doswiadczonych piwowarów domowych o różnice

Comment

• kopyr
                  • 2004.06
                  • 9475

Chłopie, a co czego Ty oczekujesz? Elaboratów?
                  Drożdże górnej fermentacji są do górnej (temp 18-22°C), drożdże dolnej fermentacji są do dolnej (temp. 8-12°C). Logicznym więc jest, ze używając dolniaków w zbyt wysokiej temperaturze, nie uzyskasz efektów dla których zostały wyhodowane. Jest co prawda taki styl, w którym fermentuje się brzeczkę dolniakami w wysokiej temp. nazywa się California Common, tudzież California Lager lub Steam Beer. Różni się od normalnego lagera, właśnie owocowymi estrami, aczkolwiek jest ich mniej niż przy ale.
                  Dostałeś odpowiedź, że drożdże nie zdechną. Chcesz się bawić, to się baw, zobaczysz sam czy i jakie są różnice. Nie zapomnij się potem podzielić swoimi doświadczeniami na forum.
                  blog.kopyra.com

Comment

• Marusia
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

no ale dalej brak odpowiedzi bardziej doswiadczonych piwowarów domowych o różnice
                    A czego Ci zabrakło w mojej wypowiedzi?

www.wrowar.com.pl

Comment

• jacer
                      • 2006.03
                      • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      A czego Ci zabrakło w mojej wypowiedzi?
                      Widać nie jesteś bardziej doświadczonym piwowarem
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

Comment

• Marusia
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        Widać nie jesteś bardziej doświadczonym piwowarem
                        No tak, w sumie mam w profilu "Początkująca po 102 warkach" (właśnie zaktualizowałam, bo było po 98)

www.wrowar.com.pl

Comment

• angasc
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.04
                          • 977

No tak, w sumie mam w profilu "Początkująca po 102 warkach" (właśnie zaktualizowałam, bo było po 98)
                          Ech, ta młodzież....

Comment

• Marek-C
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 848

no to co ty możesz wiedzieć?

np. o życiu seksualnym rabarbaru....
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Marek-C; 2008-05-08, 20:40.
                            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

Comment

• Marek-C
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 848

miało być Ty przepraszam
                              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

Comment

Przetwarzanie...
                              X