Dolna a górna fermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zawrat72
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.11
    • 12

    #1

    Dolna a górna fermentacja

    pytanie podstawowe
    - mam brzeczke (np. z ekstaktu jasnego) i dziele ją na dwie połowy, do jednej dodaję drożdży górnej fermentacji a do drugiej dolnej.
    pytanie: jaka bedzie różnica w smaku,zapachu itd po odfermentowaniu do takiego samego BLG miedzy piwem "górnym"a"dolnym"
    - oraz co sie stanie jesli drożdży dolnej fermentacji bedę używał w wyższej temperaturze niż zalecana tzn zamiast 9-14 to ok 22 stopni C? Czy bedzie fermentacja czy drożdze "zdechną"
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zawrat72
    pytanie podstawowe
    - mam brzeczke (np. z ekstaktu jasnego) i dziele ją na dwie połowy, do jednej dodaję drożdży górnej fermentacji a do drugiej dolnej.
    pytanie: jaka bedzie różnica w smaku,zapachu itd po odfermentowaniu do takiego samego BLG miedzy piwem "górnym"a"dolnym"

    Nie pytaj. Testuj! O ile "dolniaki" mają dość ograniczony wybór to "górne" w stylu angielskim lub belgijskim bedą się mocno różniły. Możesz nawet drożdżami do pszenicznych potraktować brzeczkę.

    - oraz co sie stanie jesli drożdży dolnej fermentacji bedę używał w wyższej temperaturze niż zalecana tzn zamiast 9-14 to ok 22 stopni C? Czy bedzie fermentacja czy drożdze "zdechną"
    Prawdopodobnie błyskamicznie wystartują i równie szybko padną. Masz sporą szansę na kwasa gdy tak się stanie.

    Comment

    • zawrat72
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.11
      • 12

      #3
      moje pytanie bierze sie stąd że gdzieś usłyszałem opinię jakoby piwo górnej fermentacji było mniej "szlachetne" niż lager

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Nie jest mniej szlachetne - jest po prostu zupełnie inne. Chodzi o mniej "czyste smakowo" - czyli w sumie bogatsze w bukiet.

        Jeśli zrobisz na dolnych drożdżach fermentację w 22 stopniach, to otrzymasz piwo górnej fermentacji, Drożdże dolne od górnych różnią się tym, że dolne potrafią pracować w niższych temperaturach, a górne nie, W wyższych potrafią każde.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zawrat72
          moje pytanie bierze sie stąd że gdzieś usłyszałem opinię jakoby piwo górnej fermentacji było mniej "szlachetne" niż lager
          Pewnie od przedstawiciela handlowego któregoś z koncernów.

          Comment

          • kham
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.01
            • 751

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Pewnie od przedstawiciela handlowego któregoś z koncernów.
            No jak być cynicznym to do końca.
            Najlepiej produkowane metodą HG bo to zapewnia "najlepszą niezmienność parametrów".

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
              Prawdopodobnie błyskamicznie wystartują i równie szybko padną. Masz sporą szansę na kwasa gdy tak się stanie.
              Niby dlaczego mają paść. A tym bardziej skwaśnieć. Piwo wyjdzie o owocowym bukiecie. Drożdże się trochę zdegenerują w kierunku górnofermentacyjnym (to istotne o ile chciałoby się wykorzystać gęstwę) i tyle.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • zawrat72
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.11
                • 12

                #8
                no ale dalej brak odpowiedzi bardziej doswiadczonych piwowarów domowych o różnice

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Chłopie, a co czego Ty oczekujesz? Elaboratów?
                  Drożdże górnej fermentacji są do górnej (temp 18-22°C), drożdże dolnej fermentacji są do dolnej (temp. 8-12°C). Logicznym więc jest, ze używając dolniaków w zbyt wysokiej temperaturze, nie uzyskasz efektów dla których zostały wyhodowane. Jest co prawda taki styl, w którym fermentuje się brzeczkę dolniakami w wysokiej temp. nazywa się California Common, tudzież California Lager lub Steam Beer. Różni się od normalnego lagera, właśnie owocowymi estrami, aczkolwiek jest ich mniej niż przy ale.
                  Dostałeś odpowiedź, że drożdże nie zdechną. Chcesz się bawić, to się baw, zobaczysz sam czy i jakie są różnice. Nie zapomnij się potem podzielić swoimi doświadczeniami na forum.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zawrat72
                    no ale dalej brak odpowiedzi bardziej doswiadczonych piwowarów domowych o różnice
                    A czego Ci zabrakło w mojej wypowiedzi?
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      A czego Ci zabrakło w mojej wypowiedzi?
                      Widać nie jesteś bardziej doświadczonym piwowarem
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                        Widać nie jesteś bardziej doświadczonym piwowarem
                        No tak, w sumie mam w profilu "Początkująca po 102 warkach" (właśnie zaktualizowałam, bo było po 98)
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • angasc
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.04
                          • 977

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          No tak, w sumie mam w profilu "Początkująca po 102 warkach" (właśnie zaktualizowałam, bo było po 98)
                          Ech, ta młodzież....

                          Comment

                          • Marek-C
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 848

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            No tak, w sumie mam w profilu "Początkująca po 102 warkach" (właśnie zaktualizowałam, bo było po 98)
                            no to co ty możesz wiedzieć?





































                            np. o życiu seksualnym rabarbaru....
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Marek-C; 2008-05-08, 20:40.
                            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                            Comment

                            • Marek-C
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 848

                              #15
                              miało być Ty przepraszam
                              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
                                darekd
                                Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
                                2024-07-21, 23:26
                              • Zaiksik
                                Trudne początki
                                Zaiksik
                                Witam
                                Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                                Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                                Wszystko...
                                2024-08-27, 17:13
                              • dadek
                                Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                                dadek
                                Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                                2023-12-05, 00:56
                              • heckler
                                Czechy, Zdiby-Přemyšlení, U Továrny 1, Zdibský pivovar
                                heckler
                                Zdiby to gminna wieś w powiecie Praga Wschód. Od 1.10.2021 zostały tam przywrócone tradycje warzenia piwa. Obecny browar wraz z restauracją powstał w starej kotłowni.
                                Budynek ładnie wyremontowano, a smaczku dodaje wysoki komin, który góruje nad browarem.
                                Przed lokalem znajduje...
                                2023-11-10, 10:49
                              • darekd
                                Znojemský městský, Sauvin
                                darekd
                                Browar z południowych Moraw:

                                https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...%C3%BD-pivovar

                                Piłem to piwo "w gościach" więc nie było jak dokładnie zapisać/opisać,...
                                2023-12-14, 16:24
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...