Czy można już butelkować?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jakubkwa
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.09
    • 6

    #1

    Czy można już butelkować?

    Witam.
    Dopiero rozpoczynam zabawę w warzenie piwa, wobec czego potrzebuję rady bardziej doświadczonych kolegów. Sytuacja wygląda tak - tydzień temu nastawiłem swoją pierwszą warkę (z brew-kita oczywiście). Piwo miało 10 Blg (trochę za dużo wody ) w temperaturze ok. 24 stopni Celsjusza. Ostatni raz zmierzyłem zawartość ekstraktu wczoraj wieczorem i wyniosła ona 4 Blg (w 20 stopniach), czyli chyba całkiem sporo, przed chwilą zmierzyłem po raz kolejny i odczyt był podobny. Pytanie - co dalej? Czy wobec tego, że przez noc zdaje się, że już nic nie odfermentowało - mogę butelkować? Bo z tego co czytałem, to końcowa zawartość ekstraktu powinna wynosić co najwyżej 1/3 początkowej, a tego kryterium moje piwo nie spełnia. Czemu tu wierzyć i co dalej począć? Zostawić jeszcze na fermentację burzliwą, butelkować, czy może zlać na cichą (choć tego za pierwszym razem wolałbym uniknąć)? Sytuację pogarsza jeszcze fakt, że dzisiaj po południu muszę wyjechać aż do niedzieli, więc nie będę mógł doglądać piwa. Proszę o w miarę szybki odzew.
  • wloda1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.06
    • 8

    #2
    Skoro to już tydzień burzliwej i Blg już nie spada, to spokojnie butelkuj. Będzie dobrze... jak na konserwę.

    Comment

    • Stasiek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.02
      • 609

      #3
      Ja bym przelał na cichą.
      Na pewno nie zaszkodzi mu z tydzień cichej - lepiej się wyklaruje i może jeszcze spadnie trochę balling. Bo z 10 do 4 to raczej nie najlepszy wynik.

      A sprawdzałeś ballingomierz na czystej wodzie? Może np zawyża o 1blg i nastaw początkowy miał 9blg a teraz ma 3? Wtedy byłoby to właśnie 1/3 blg początkowego.

      Comment

      • jakubkwa
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.09
        • 6

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
        Ja bym przelał na cichą.
        Na pewno nie zaszkodzi mu z tydzień cichej - lepiej się wyklaruje i może jeszcze spadnie trochę balling. Bo z 10 do 4 to raczej nie najlepszy wynik.

        A sprawdzałeś ballingomierz na czystej wodzie? Może np zawyża o 1blg i nastaw początkowy miał 9blg a teraz ma 3? Wtedy byłoby to właśnie 1/3 blg początkowego.
        Tak, sprawdzałem areometr na wodzie, jest dobrze wyskalowany

        Dzięki za odpowiedzi. Postanowiłem, że rozleję do butelek dzisiaj, z tymże jeśli po dezynfekcji i dekantacji do drugiego fermentora zabraknie mi już czasu na samo napełnianie butelek, to zostawię jednak piwo na cichą Zdam się na los!
        Ostatnia zmiana dokonana przez jakubkwa; 2008-05-21, 12:54.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Zostaw na cichą, może jeszcze dofermentuje, bo faktycznie słabo coś.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • jakubkwa
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2006.09
            • 6

            #6
            Dzięki za pomoc Ta cicha była mi jednak pisana. Nie wyrobiłbym się czasowo z przelaniem do butelek, więc od środy piwo fermentuje dalej. Korzystając z tematu zadam kolejne pytanie - jak poznać, że fermentacja cicha się zakończyła? Po powrocie nie zauważyłem bąbelków przebijających się przez wodę w rurce, chociaż też się za bardzo nie wpatrywałem, więc szczerze mówiąc nie bardzo wiem w jakim stadium jest moje piwo A jeśli cicha się rzeczywiście już skończyła, to czy przetrzymanie piwa w fermentorze do środy źle na nie wpłynie (skwaśnieje czy coś)?
            Ostatnia zmiana dokonana przez jakubkwa; 2008-05-25, 18:00.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • woosaa
              Przyspieszona cicha
              woosaa
              Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
              2025-01-09, 16:18
            • wirdar1
              Brewkit Czech Pils
              wirdar1
              Witam
              To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
              Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
              13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
              2023-03-21, 15:51
            • RomaNzRumunii
              Pierwszy brewkit fermentacja cicha
              RomaNzRumunii
              Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
              2021-01-25, 20:25
            • Charlie44
              Pierwsze zlewanie na cichą.
              Charlie44
              Cześć wszystkim,

              Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

              1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
              2018-10-22, 11:08
            • fligiert
              Drożdże na cichą?
              fligiert
              Witam
              Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
              Pozdrawiam

              Sent from my...
              2019-06-24, 18:34
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...