Słabe odfermentowanie.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #1

    Słabe odfermentowanie.

    Piwa dolnej fermentacji fermentuję w lodówce.
    Ustawiona jest na minimum. W lodówce jest 7 stopni a brzeczka ma 9-10 stopni.
    Niestety jest słabe odfermentowanie, około 6 Blg.

    Trzy kolejne piwa tak mi odfermentowały.
    Może temperatura jest za niska?

    Drożdże z gęstwy munich lager, startują w starterze bez problemu. Zadaje je przy temperaturze brzeczki poniżej 20 stopni. Napowietrzam mieszając kilka minut łyżką cedzakową. Gdy pojawi się piana przenoszę do lodówki.
    Burzliwa trwa około 7 dni ale trzymam 14.
    Może zamieszać brzeczkę po tych 7 dniach?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    U mnie te drożdże też tak słabo odfermentowywały i nie ma problemu z tym piwem butelkowanym przy tak wysokim blg.

    Ciekawostką jest to,że do kilku butelek dodałem zamiast cukru Czech-Pilsy i one dofermentowały piwo w butelkach i nagazowały je.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • rafal_s
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.11
      • 128

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
      Piwa dolnej fermentacji fermentuję w lodówce.
      Ustawiona jest na minimum. W lodówce jest 7 stopni a brzeczka ma 9-10 stopni.
      Niestety jest słabe odfermentowanie, około 6 Blg.
      Zakładam, że rozmawiamy o odfermentowaniu z 12-13 Blg do 6 Blg. Zgadza się ?

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
      Drożdże z gęstwy munich lager, startują w starterze bez problemu. Zadaje je przy temperaturze brzeczki poniżej 20 stopni. Napowietrzam mieszając kilka minut łyżką cedzakową. Gdy pojawi się piana przenoszę do lodówki.
      Burzliwa trwa około 7 dni ale trzymam 14.
      Może zamieszać brzeczkę po tych 7 dniach?
      Na burzliwej na pewno nie grzebałbym w fermentorze. Ile trwa(ła) cicha ?

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s
        Zakładam, że rozmawiamy o odfermentowaniu z 12-13 Blg do 6 Blg. Zgadza się ?
        tak

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s
        Na burzliwej na pewno nie grzebałbym w fermentorze. Ile trwa(ła) cicha ?
        14 dni
        Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2008-06-12, 16:34. Powód: cytowanie

        Comment

        • rafal_s
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.11
          • 128

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
          14 dni
          Ja bym zostawił trochę dłużej. Od stania na cichej przez 3 tygodnie nic złego się nie stanie, a dofermentuje co ma dofermentować. Burzliwa też trochę krótka, jak na lagera, ale może tak być. Mierzysz zmiany stężenia pod koniec burzliwej, żeby się upewnić ?
          Napowietrzanie po fermentacji nie ma specjalnie sensu i może się przyczynić do infekcji. Jeśli już, to lepiej przed burzliwą (pierwsza faza wzrostu drożdzy jest aerobowa).

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s
            Ja bym zostawił trochę dłużej. Od stania na cichej przez 3 tygodnie nic złego się nie stanie, a dofermentuje co ma dofermentować. Burzliwa też trochę krótka, jak na lagera, ale może tak być. Mierzysz zmiany stężenia pod koniec burzliwej, żeby się upewnić ?
            Napowietrzanie po fermentacji nie ma specjalnie sensu i może się przyczynić do infekcji. Jeśli już, to lepiej przed burzliwą (pierwsza faza wzrostu drożdzy jest aerobowa).
            14 dni burzliwej to krótko?
            Ok, spróbuje 3 tygodnie burzliwej i 3 tygodnie cichej.

            Brzeczkę napowietrzam przed burzliwą.

            Comment

            • muavmf
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.08
              • 119

              #7
              Przy 7 stopniach 14 dni to mało, wydłużysz fermentację będzie OK. Nie próbuj w piwie grzebać, bo kwas gwarantowany .

              Zobacz jak to robi mapajak :

              #153 07-03-2008, 11:27
              mapajak
              PremiumUżytkownik Rejestracja: 12-2002
              Miejscowość: Dębica Posty: 994
              warka nr 20 - Pils 12 Blg
              --------------------------------------------------------------------------------
              21 dni fermentacja główna w temp 8-10 st. C.
              17 dni fermentacja cicha w temp. 8-10 st. C.
              Odfermentowało do 3 st. Blg.

              a u ciebie jest jeszcze zimniej brrrr.

              Comment

              • rafal_s
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.11
                • 128

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                14 dni burzliwej to krótko?
                Ja tutaj cały czas zakładam, że mówimy o cichej. Pytałem:
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s
                Na burzliwej na pewno nie grzebałbym w fermentorze. Ile trwa(ła) cicha ?
                I padła odpowiedź:
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                14 dni
                14-dniowa burzliwa na ogół w zupełności wystarcza (typowo przyjmuje się 10 dni, ale tak naprawdę trzeba po prostu obserwować). Chyba, że temperatury są ekstremalne (~6 C). Wtedy potrafi trwać nawet dłuzej.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                Brzeczkę napowietrzam przed burzliwą.
                I bardzo dobrze.

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf
                  Przy 7 stopniach 14 dni to mało, wydłużysz fermentację będzie OK. Nie próbuj w piwie grzebać, bo kwas gwarantowany .

                  Zobacz jak to robi mapajak :

                  #153 07-03-2008, 11:27
                  mapajak
                  PremiumUżytkownik Rejestracja: 12-2002
                  Miejscowość: Dębica Posty: 994
                  warka nr 20 - Pils 12 Blg
                  --------------------------------------------------------------------------------
                  21 dni fermentacja główna w temp 8-10 st. C.
                  17 dni fermentacja cicha w temp. 8-10 st. C.
                  Odfermentowało do 3 st. Blg.

                  a u ciebie jest jeszcze zimniej brrrr.

                  Ok.
                  Dzięki za opinie.
                  Spróbuje tak jak radzisz ale będę warzył dopiero w ostatni weekend czerwca.
                  Za tydzień mam turniej Kyudo i przez to nie będę na giełdzie w Żywcu.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • wirdar1
                    Brewkit Czech Pils
                    wirdar1
                    Witam
                    To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
                    Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
                    13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
                    2023-03-21, 15:51
                  • darekd
                    Mykułynećkyj, Lager Tradycijne
                    darekd
                    Ekstr. 11%, 5,1% alk.

                    https://brovar.org/product/lager/

                    Właściwie powinno być "laher" ale dziwnie to brzmi dziwnie, szczególnie że kontry mają po polsku na nasz rynek i jest nazwa lager.

                    Aromat - skunks (zielona butelka), słód, całość nieciekawa...
                    2022-04-14, 23:20
                  • Komos92
                    Warzenie brewkitu w temperaturze poniżej 20 stopni
                    Komos92
                    Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
                    https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html

                    Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...
                    2018-06-17, 16:51
                  • Vatron
                    Słabe odfermentowanie
                    Vatron
                    Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy wpis na forum więc proszę o wyrozumiałość. Będę wdzięczny za okazaną pomoc. A oto w czym tkwi problem.

                    Otóż jestem początkującym piwowarem. Moją pierwszą warką była Finlandia lager z brewkitu. Problem dotyczy jednak mojej...
                    2017-02-09, 01:42
                  • Prusak
                    Chodel, Rynek 2, Pizza Rynek
                    Prusak
                    Jak ja lubię polską prowincję...
                    Niedawno założony lokal w małej miejscowości pozbawionej niegdyś praw miejskich.
                    W menu charakterystyczne dania polskiej kuchni regionalnej czyli pizza i kebab.
                    Za to niepodzianka, za barem widzę chyba sześć różnych butelek z piwami...
                    2020-08-07, 20:10
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...