Piwa dolnej fermentacji fermentuję w lodówce.
Ustawiona jest na minimum. W lodówce jest 7 stopni a brzeczka ma 9-10 stopni.
Niestety jest słabe odfermentowanie, około 6 Blg.
Trzy kolejne piwa tak mi odfermentowały.
Może temperatura jest za niska?
Drożdże z gęstwy munich lager, startują w starterze bez problemu. Zadaje je przy temperaturze brzeczki poniżej 20 stopni. Napowietrzam mieszając kilka minut łyżką cedzakową. Gdy pojawi się piana przenoszę do lodówki.
Burzliwa trwa około 7 dni ale trzymam 14.
Może zamieszać brzeczkę po tych 7 dniach?
Ustawiona jest na minimum. W lodówce jest 7 stopni a brzeczka ma 9-10 stopni.
Niestety jest słabe odfermentowanie, około 6 Blg.
Trzy kolejne piwa tak mi odfermentowały.
Może temperatura jest za niska?
Drożdże z gęstwy munich lager, startują w starterze bez problemu. Zadaje je przy temperaturze brzeczki poniżej 20 stopni. Napowietrzam mieszając kilka minut łyżką cedzakową. Gdy pojawi się piana przenoszę do lodówki.
Burzliwa trwa około 7 dni ale trzymam 14.
Może zamieszać brzeczkę po tych 7 dniach?
Comment