Wiem ,ze temat by poruszany kilkukrotnie chociazby w jakims watku na temat witbier. Mianowicie ile mozna dodac dodatkow nieslodowanych (chociazby platki pszenne) stosunku do slodow, by enzymy zawarte w slodzie daly rade rozlozyc wieksze ilosci skrobi. Wiem, ze przerwy wyduzaja sie i trzeba pomyslec o przerwie bialkowej. Czy ktos z forumowiczow dal rade uzyskac pelne scukrzenie przy dodatku 40% ?
Jaka maksymalna ilosc dodatkow nieslodowanych?
Collapse
X
-
Pamietam ten watek ,dawno temu. Tylko ,ze on uzywal enzymow, a tego nie chce. Gdzies czytalem w jakims watku o witbier, ze komus udalo sie scukrzyc 40% wklad. Ja chyba zaczne od duzo mniejszych wkladow. Na pryklad 25%."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
teoretycznie nie ma granicy działania enzymów. Jak zatrzesz 10% słodu i 90% kukurydzy, to tak samo rozłożą się wszytkie węglowodany. Zapewne trzeba będzie wydłużyć przerwy.
Moim zdaniem problem nie polega w ilości dodatków niesłodowych, tylko w technice - łatwiej rozpuścić w wodzie cukier niż mąkę. Przy dużej proporcji dodaktów niesłodowych będziesz miał problem z rozmieszaniem zacieru. juz 10% dodatku mąki kukurydzianej stwarza problemy, robią się trudno rozbijalne gluty.Comment
-
Można by zastosować przepis wprost z kuchni czyli rozmieszać wpierw mąkę z zimną bądź letnią wodą a następnie dodać do kadzi zaciernej.Comment
-
Rozpuszczenie w letniej wodzie ma za zadanie zapobiec tworzeniu się " trudno rozbijalnych glutów" reszta procesu bez zmian, czyli max 10 % dodatku niesłodowanej mąki.Comment
Comment