Wiem ,ze temat by poruszany kilkukrotnie chociazby w jakims watku na temat witbier. Mianowicie ile mozna dodac dodatkow nieslodowanych (chociazby platki pszenne) stosunku do slodow, by enzymy zawarte w slodzie daly rade rozlozyc wieksze ilosci skrobi. Wiem, ze przerwy wyduzaja sie i trzeba pomyslec o przerwie bialkowej. Czy ktos z forumowiczow dal rade uzyskac pelne scukrzenie przy dodatku 40% ?
Jaka maksymalna ilosc dodatkow nieslodowanych?
Collapse
X
-
Pamietam ten watek ,dawno temu. Tylko ,ze on uzywal enzymow, a tego nie chce. Gdzies czytalem w jakims watku o witbier, ze komus udalo sie scukrzyc 40% wklad. Ja chyba zaczne od duzo mniejszych wkladow. Na pryklad 25%."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
teoretycznie nie ma granicy działania enzymów. Jak zatrzesz 10% słodu i 90% kukurydzy, to tak samo rozłożą się wszytkie węglowodany. Zapewne trzeba będzie wydłużyć przerwy.
Moim zdaniem problem nie polega w ilości dodatków niesłodowych, tylko w technice - łatwiej rozpuścić w wodzie cukier niż mąkę. Przy dużej proporcji dodaktów niesłodowych będziesz miał problem z rozmieszaniem zacieru. juz 10% dodatku mąki kukurydzianej stwarza problemy, robią się trudno rozbijalne gluty.Comment
-
Można by zastosować przepis wprost z kuchni czyli rozmieszać wpierw mąkę z zimną bądź letnią wodą a następnie dodać do kadzi zaciernej.Comment
-
Rozpuszczenie w letniej wodzie ma za zadanie zapobiec tworzeniu się " trudno rozbijalnych glutów" reszta procesu bez zmian, czyli max 10 % dodatku niesłodowanej mąki.Comment
Related Topics
Collapse
-
Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
-
Channel: Belgia
-
-
Nowość z braniewskiego browaru (kod LG). Przynajmniej nigdy wcześniej tego nigdzie nie widziałem. Brak wątku na tym forum również to potwierdza. Alkohol 6%. Skład: woda, słód jęczmienny, jęczmień browarny, chmiel, ekstrakt chmielu. Opisy w 3 językach, po polsku, angielsku i włosku. Po...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Wizerunek Vlada Palownika ( Cepesza) jest wszechobecny w masowej kulturze w Rumunii i pojawia się czasem w miejscach zupełnie nieprzystających do tego poważnego z natury gościa.
Jeśli chodzi o nadanie jego imieniem nazwy restauracji wraz z browarem, to w sumie nie dziwi, bo niby czemu...-
Channel: Rumunia
-
-
Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
Centrum...3 Photos-
Channel: Bułgaria
-
-
Nie znalazłem wątku. Do 2022. Szynka, trochę dymu-ładnie. Kierunek wędliniarsko-masarski. Widoczny w smaku tussipect, dość oleiste. Taka solidna czwórka.
-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-02-01, 10:06 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment