pytanko o fermentacje

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • murka
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.05
    • 15

kurcze, moze masz racje...
    w ogole dzieki za wszystkie rady, cenne sa jak zloto Jutro chyba wielki dzien, bo butelkowanie. dzis mam 3 blg, wiec trzymajcie kciuki

Comment

• rafal_s
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.11
      • 128

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika murka Wyświetlenie odpowiedzi
      kurcze, moze masz racje...
      Moja analiza post-mortem mówi mi, że krople z rozpylacza nie docierały wszędzie (to oczywiście zależy, jaki kto ma rozpylacz...) gdzie powinny. Z drugej strony rozpyla się za mało, żeby to rozchlapać w środku butelki. Gdy jest to pirosiarczyn, to sytuację ratują jeszcze opary, choć i tak wolę zwilżyć co się da, żeby mieć spokojne sumienie. Gdy jest to coś, co działa w roztworze, to masz kłopot...

w ogole dzieki za wszystkie rady, cenne sa jak zloto Jutro chyba wielki dzien, bo butelkowanie. dzis mam 3 blg, wiec trzymajcie kciuki
      Powodzenia!
      Zdaj relację z degustacji, ale odczekaj chociaż 3 tygodnie

Comment

• murka
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.05
        • 15

Hej! pewnie, ze zdam! a odczekam nawet miesiąc Tak naprawdę, to już myśleliśmy o nowej warce, ale jest chyba za gorąco i piwnicy nie ma...
        Piwko już w butelkach, leżakuje sobie spokojnie pod stołem. Jak na razie, piję jeszcze sklepowe, ale już niedługo nadejdzie kresy tych złych czasów. Piję za kolegów i koleżanki

Comment

• artur2
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2008.02
          • 535

jest chyba za gorąco i piwnicy nie ma...

Jeszcze polecę wkłady do lodówek turystycznych.
          Wspomnianymi sposobami da się trochę obniżyć temperaturę i zrobić górniaka. Trzeba nieco przy tym chodzić, ale co zrobić jak człowieka przyprze ?

piję jeszcze sklepowe
          fuj ! *

*) nie dotyczy kilku fajnych piw np. Amber Grand Porter.
          Mniej alkoholu, więcej smaku !
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• murka
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.05
            • 15

Tak, wiem o tych wkladach, pewnie juz niedlugo rozejrze sie za styropianiem na domek dla fermentora

Comment

• vettis
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.06
              • 5

Z tym bulkaniem to też miałem dylemat. Po paru godz od zapodania drozdzy pojawiła sie piana. Wszystko ok, tyle że opadła po 36 godz od zapodania startera. Załozyłem rurkę i nic... Chciałem sprawdzic poprostu czy fermentuje. Dopiero gdy na drugi dzień obkleiłem wieko taśmą i rurkę zaczeło bulkać. Mam nowy fermentator ale to jest gaz porpostu i znajdzie najmniejsze szczeliny zwłaszcza gdy robi się ciśnienie. Blg początkowe 11 po 36 godz 3 blg i nie długą bede przelewał na cichą.

Comment

Przetwarzanie...
              X