Pierwszy Stout

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • plpaw
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 57

    #1

    Pierwszy Stout

    Witam.
    Chce uwarzyć pierwszy raz stouta. Mam 1,6 kg ekstraktu jasnego John Bull i 1,6 kg ekstraktu dark amber John Bull, do tego 0,25 kg jęczmienia palonego, 0,25 kg słodu Caraaroma 0,5 kg laktozy i laskę wanilii. Czy zużyć wszystko, czy też może inne proporcje? Czekam na wasze propozycje. Pozdrawiam.
  • rafal_s
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.11
    • 128

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw
    Witam.
    Chce uwarzyć pierwszy raz stouta. Mam 1,6 kg ekstraktu jasnego John Bull i 1,6 kg ekstraktu dark amber John Bull, do tego 0,25 kg jęczmienia palonego, 0,25 kg słodu Caraaroma 0,5 kg laktozy i laskę wanilii. Czy zużyć wszystko, czy też może inne proporcje? Czekam na wasze propozycje. Pozdrawiam.
    Laskę wanilii ? To jakiś specjalny stout ma być ?

    Comment

    • plpaw
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.11
      • 57

      #3
      Pomyślałem, że doda ona ciekawego zapachu. Zły pomysł?

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #4
        Do Milk Stout'a może i być ciekawym dodatkiem. Aczkolwiek ja bym został przy samej laktozie, ale to z kolei dlatego, że nie przepadam za wanilią
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Serokomlak
          Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
          Serokomlak
          Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

          „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
          Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
          2024-11-03, 01:56
        • dadek
          Chorwacja, Split, Dinka Šimunovića 14a, Pivovara Tap B
          dadek
          Większość turystów odwiedzających Split nie wysuwa nosa poza piękne historyczne stare miasto. A przecież to prawie 200 tysięczne miasto, miejscowi tu normalnie żyją i od niezbyt dawna mają możliwość napić się piwa. Oczywiście chodzi o minibrowary bo wszeobecne w marketach koncernówki...
          2021-09-18, 01:49
        • RomaNzRumunii
          Pierwszy brewkit fermentacja cicha
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
          2021-01-25, 20:25
        • DraveS
          Pierwszy Pilzner
          DraveS
          Hej. Jestem już po kilku warkach, głównie IPY i APY bo to moje ulubione klimaty. Ale chciałbym uwarzyć pierwszego lagera. Mam warunki by fermentować w dowolnej temperaturze. Chciałbym jakiś fajny przepis na Pilznera ale który miałby dużo goryczki może nawet z amerykańskimi nutami. Ale bardziej...
          2020-08-25, 21:36
        • Petitpierre
          Pierwszy Chmiel, Rotten Tomato 2019
          Petitpierre
          Gaz był, ale nie ucieka, bąbelki takie szampańskie, piany brak. Meloniada. W nucie górnej jabłka, cydr normandzki na granicy obornika, trochę belgii, słodyczy, jak mówią klasycy-to piwo jest zepsute, chyba że to lambik, wtedy jest wspaniałe. Zapach bardzo wielowymiarowy, w kierunku belgii,...
          2020-06-19, 09:00
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...