Chodzi mi po głowie pewien eksperyment...
Jeśli zły, to mi go wybijcie z głowy.
Mianowicie chciałbym zrobić warkę pszeniczną (skład zasypu do ustalenia), po chmieleniu podzielić ją na trzy części i każdą zadać innymi drożdżami. Wszystkie drożdże których chciałbym użyć są to drożdże pszeniczne, ale totalnie różne. Mianowicie:
1. WB-06 - leżą już ponad rok w lodówce, w końcu warto by je wypróbować.
2. Wyeast 3944 Wibiter - gęstwa po warce.
3. Wyeast 1010 American Wheat - gęstwa po warce (dzięki angasc)
4. Ew. gdyby ktoś miał gęstwę z 3068 to też mogę włączyć do tego eksperymentu i nastaw podzielić na 4 częsci.
Eksperyment miałby oczywiście na celu zbadanie jak bardzo same drożdże wpływają na smak piwa.
3068 wiem że bardzo wpływają, bo zrobiłem kiedyś testowo warkę (z ekstraktów) tylko z ekstraktu jęczmiennego i miała wszystkie smaki pszeniczne.
Pytanie czy 3944 bez dodania przypraw dadzą smaki przypominające witbiera?
O 1010 to sam nie wiem co myśleć, bo jeszcze na nich nie robiłem.
Podobnie WB-06.
Zasyp planowałem ok 50:50 słód jęczmienny i pszeniczny.
Ale może też dać zwykłej mąki (skoro do witbiera jest dodawana)?
Napisałem na poczatku, że jeśli to zły pomysł, to mi to wybijcie z głowy, bo nie chciałbym "zmarnować" 50l piwa (planowalem zasyp ok 10kg).
Jeśli zły, to mi go wybijcie z głowy.
Mianowicie chciałbym zrobić warkę pszeniczną (skład zasypu do ustalenia), po chmieleniu podzielić ją na trzy części i każdą zadać innymi drożdżami. Wszystkie drożdże których chciałbym użyć są to drożdże pszeniczne, ale totalnie różne. Mianowicie:
1. WB-06 - leżą już ponad rok w lodówce, w końcu warto by je wypróbować.
2. Wyeast 3944 Wibiter - gęstwa po warce.
3. Wyeast 1010 American Wheat - gęstwa po warce (dzięki angasc)
4. Ew. gdyby ktoś miał gęstwę z 3068 to też mogę włączyć do tego eksperymentu i nastaw podzielić na 4 częsci.
Eksperyment miałby oczywiście na celu zbadanie jak bardzo same drożdże wpływają na smak piwa.
3068 wiem że bardzo wpływają, bo zrobiłem kiedyś testowo warkę (z ekstraktów) tylko z ekstraktu jęczmiennego i miała wszystkie smaki pszeniczne.
Pytanie czy 3944 bez dodania przypraw dadzą smaki przypominające witbiera?
O 1010 to sam nie wiem co myśleć, bo jeszcze na nich nie robiłem.
Podobnie WB-06.
Zasyp planowałem ok 50:50 słód jęczmienny i pszeniczny.
Ale może też dać zwykłej mąki (skoro do witbiera jest dodawana)?
Napisałem na poczatku, że jeśli to zły pomysł, to mi to wybijcie z głowy, bo nie chciałbym "zmarnować" 50l piwa (planowalem zasyp ok 10kg).
Comment