różne drożdże pszeniczne - jedna warka
Collapse
X
-
-
-
Najgorsze, że nie wiem co zrobiłem źle. Zdecydowanie "coś" się stało przy przelewaniu na cichą, ale co? Tak samo jak zwykle dezynfekowałem i wyparzałem fermentor, wygotowywałem wężyk, przelewałem... itp... Tyle razy było ok, a tym razem się spier...
Z moich doświadczeń to 3068 Weihenstephan Weizen lubią płatać figle: Miałem sytuacje że gęstwa użyta drugi raz dała piwo całkowicie pozbawione nutek typowo pszenicznych, innym razem, też gęstwa z odzysku dała posmak kwaskowo-cytrusowy.
Myślę że, jeżeli robić taki eksperyment to jednak trzeba użyć świeżych nowych drożdży aby chociaż w tym zakresie wyeliminować ryzyko.
Z drugiej strony najciekawsze byłoby użycie drożdży dających taki sam rodzaj piwa i wtedy porównać wady i zalety np. Wyeast 3056, 3068, 3333, 3638Comment
-
do środka i szoruję dokładnie gąbką do naczyń (oczywiście w rękawiczkach). Potem zostawiam na parę minut, żeby opary zdezynfekowały resztę. Wypłukuję, pryskam piro, odstawiam, spłukuję, spłukuję, spłukuję, spłukuję wrzątkiem i gotowe!
Póki co 4 warki pod rząd bez kwacha - wcześniej nie byłem taki skrupulatny...
Comment
-
No fakt... nie napisałem o myciu. Ale pytanie było o dezynfekcję/wyparzanie.
Fermentor najpierw był umyty płynem do naczyń, opłukany, a potem dezynfekcja chlorem i wyparzanie...
- 3068 - obudzone ze skosów, gęstwa po mini-warce.
- 3944 - gęstwa po piwie 16blg. Zebrana 2tyg wcześniej. O ile dobrze liczę, to była ich trzecia warka.
- 1010 - gęstwa zebrana również 2tyg wcześniej. Po pierwszej warce.
Ja bym nie stawiał jednak na drożdże bo przy przelewaniu na cichą smakowało ok.
Pewnie tak... Tylko nie wiem co przy przelewaniu na cichą zrobiłem inaczej niż zwykle.
Chociaż w sumie, trochę się spieszyłem przy tym przelewaniu (następnego dnia wyjeżdżaliśmy), a przelać trzy fermentory to się jednak trochę schodzi i może rzeczywiście coś niezbyt dokładnie zrobiłem.
Jedna uwaga na przyszłość: nie warzyć na 5 dni przed wyjazdem na urlop.Bo potem nie wiadomo czy:
- zostawić na burzliwej na następne 2-3tyg,
- przelać na cichą na 2-3tyg
- butelkować po dość krótkiej burzliwej...Comment
-
Ja bym obstawiał za długą cichą (2,5 tygodnia), w za wysokiej temperaturze. Drożdżaki nie miały już co żreć, żeby zużyć tlen we wiadrze. No a bakteriom w to graj.Comment
-
Moje pierwsze pszeniczne to też wyglądały na dobre, po burzliwej i po cichej. Nawet po tygodniu od zabutelkowania były dla mnie dobre-bo lekko kwaśne-czyli jak trzeba, a jednak były kwaśne.
Wiele zaś kwasów miałem po drożdżach od pewnego kolegi z Okocimia- hee to dopiero były gizdy pierońskie. Po burzliwej smaczne piwko jak cholera-miały być najlepsze piwka, a tu po burzliwej były lekko podejrzliwe a po kosztpróbie z butelki to wylazł nie zły kwas.
A do piwa to trza jednak czasu, więc przed urlopem lepiej zaplanować ostatecznie butelkowania po 10-14 dniowej cichej.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Z moich doświadczeń to 3068 Weihenstephan Weizen lubią płatać figle: Miałem sytuacje że gęstwa użyta drugi raz dała piwo całkowicie pozbawione nutek typowo pszenicznych, innym razem, też gęstwa z odzysku dała posmak kwaskowo-cytrusowy.
Myślę że, jeżeli robić taki eksperyment to jednak trzeba użyć świeżych nowych drożdży aby chociaż w tym zakresie wyeliminować ryzyko.
Z drugiej strony najciekawsze byłoby użycie drożdży dających taki sam rodzaj piwa i wtedy porównać wady i zalety np. Wyeast 3056, 3068, 3333, 3638Comment
-
Co oczywiście nie wyklucza, że to nie była wina długiej cichej, bakterii, itp...
No dobra... może i tak. Ale żeby drożdże we wszystkich trzech fermentorach, zupełnie różne drożdże zmutanciały tak samo??? Moim zdaniem mało prawdopodobne.Comment
-
Stało cały czas w piwnicy. Jak wyjeżdżaliśmy było ok 18*C. Potem się ociepliło, ale nie przypuszczam, żeby przekroczyła 20-21*C. Jak będę w piwnicy to sprawdzę (może było włączone monitorowanie temperatury).
Co oczywiście nie wyklucza, że to nie była wina długiej cichej, bakterii, itp...
No dobra... może i tak. Ale żeby drożdże we wszystkich trzech fermentorach, zupełnie różne drożdże zmutanciały tak samo??? Moim zdaniem mało prawdopodobne.Comment
-
Święte słowa. Ja ze swoją pszeniczką zrobiłem zupełnie inaczej, zabutelkowałem po 5 dniach burzliwej (bałem się cichej dłuższej niż 3-4 dni) i wyszły granaty, chyba z 5-6 butelek wystrzeliło w piwnicy. Jeden duży plus moich granatów i braku cichej - jak się już udało nalać do szklanki to było pyszne.Comment
-
No fakt, wtedy można byłoby wykluczyć kwestię zainfekowanej gęstwy. Miałem w pogotowiu WB-06, ale wolałem gęstwę 3068.
Tylko, że gdyby w butelkach fermentacja poszła w tym samym kierunku co w fermentorze na cichej, to granaty pewne, bo gęstość spadła na cichej o 3blg.
Nie wiem czy jakaś butelka by wytrzymała nagazowanie w przeliczeniu 15g glukozy/but.Comment
-
Czwarty fermentor? I tak wystarczająco dużo miałem zabawy z trzema...
No fakt, wtedy można byłoby wykluczyć kwestię zainfekowanej gęstwy. Miałem w pogotowiu WB-06, ale wolałem gęstwę 3068.
Jak już wiedziałem, że idzie w kwas, to żałowałem, że nie zabutelkowałem przy przelewaniu na cichą chociaż kilku (nastu) butelek.
Tylko, że gdyby w butelkach fermentacja poszła w tym samym kierunku co w fermentorze na cichej, to granaty pewne, bo gęstość spadła na cichej o 3blg.
Nie wiem czy jakaś butelka by wytrzymała nagazowanie w przeliczeniu 15g glukozy/but.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
Chmiela: Marynka, Lubelski.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-11-11, 15:02 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment