różne drożdże pszeniczne - jedna warka
Collapse
X
-
PS. Nigdy w pety nie rozlewałem i na razie nie planujePozdrawiam
djComment
-
Comment
-
Nie... Nie przekonacie mnie. Pszenica jest dla mnie piwem stylowym, aksamitnym; PET ma się do niej jak trampki do fraka. Nie nie nie... bo nie i już... Pilsy, ajle, nawet stouty OK, ale weissa i wita nie. I klasztorniaka chyba też nie...Comment
-
Ja też w pety nigdy nie lałem, ale jeśli już lać to chyba właśnie piwo które nie postoi długo (coby plastikiem nie przeszło).
Czyli nie porter, nie belg, ale pszenica jak najbardziej by się tu kwalifikowała.
Kurde, żebym wiedział że mi to uratuje tą warkę, to bym ją cała w pety wlał!Comment
-
No i można sobie z takim PET-em (PET-ami) spokojnie iść na spacer do parku bez rozglądania się dookoła. Przy pszeniczce od razu się ładnie drożdże mieszają. Sprawdzone.
Muszę jeszcze dodać, że butelki, które nie wytrzymały u mnie ciśnienia to były zielone jednorazówki, przeważnie od Łomży export, ale kapsle (twarde) trzymały nawet po wybuchu.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
Chmiela: Marynka, Lubelski.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-11-11, 15:02 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment