W piatek nastawilem stouta (brew-kit) + ciemny ekstarkt slodowy. W temperaturze 26st. mialo 22Blg. Dzisiaj, przy temperaturze 23st. zjechalo do 5Blg. Pytanie nr 1. - przy ilu Blg przelac na fermentacje cicha? Pytanie nr 2. - czy szybkosc fermentacji nie wplynie ujemnie na smak piwa?Dziekuje i pozdrawiam
Kiedy rozpocząć cichą fermentację
Collapse
X
-
Po co zakładasz dwa takie same wątki?
W instrukcji brewkita chyba wszystko jest napisane.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Hmmm...
Gdyby byla dokladna instrukcja przy brew-kicie, opisujaca cicha fermentacje, mojego pytania w ogole by tu nie bylo. To raz.
A dwa: zauwazyles, ze dwa razy zapytalem o to samo i traciles czas, zeby mi to wypomniec, ale odpowiedzi nie uzyskalem. Ani tu, ani przy drugiej wypowiedzi. Czy jest na to tak jasna i oczywista odpowiedz, czy po prostu nikt nie zna odpowiedzi? Czyli wynika z tego, ze nalezy pisac sto razy to samo pytanie, to moze wtedy ktos laskawie odpisze, zebym szukal funkcji "szukaj". Tiaaaa. Dzieki.Comment
-
Jest mecz, niedziela, Kubica jechał w Kanadzie, nikt ci nie odpowie.
Poczekaj aż piwo odfermentuje do 3 Blg ( masz cukromierz?) i wtedy przelej na cichą.Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2008-06-08, 21:23.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
1)Jak masz cukromierz to jak dwa dni będzie to samo blg to zlewaj na cichą.Ja bym poczekał ze dwa dni i zlał.
2)Sam ocenisz czy jest smaczne i porównasz z następnym.Każdemu coś innego może smakować.Ja lubię DMSy w pszenicznych mimo,że nie powinno ich tam być bo wynikają z błędów przy zacieraniu i fermentacji.
3)W/g mnie łatwiej czytać niż pisać dlatego zaczynałem od wyszukiwarki.Ostatnio obserwuję taki trend,że "młodzi" zadają podstawowe pytania na które już sto razy odpowiedziano na tym forum a jak ktoś im zwróci uwagę to albo zaczynają być napastliwi albo się obrażają.
Poczytaj troszkę bo się ośmieszasz."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
moim zdaniem poczekaj jeszcze ze 2-3 dni , temp dużo za wysoka , będzie to miało na smak piwa (na minus )
myślisz że wszyscy czekają w trakcie meczy na kolejne pytanie z cyklu wczoraj wstawiłem piwo kiedy zlac na cichą ?Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2008-06-08, 22:39.Mniej książków więcej piwaComment
-
Szukalam tego tematu na forum, znalazlam, ale nie bylo odpowiedzi, ktora by mnie satysfakcjonowala, szukalam na innych forach, z podobnym rezultatem. Moze poszukiwania byly chybione. W koncu ktos odpowiedzial, ale nie na forum piwowarskim i chwala mu za to. Nie ma napastliwosci, po prostu licze na pomoc. Nie znalazlam odpowiedzi, dlatego zadalam pytanie. Nie pisz komus, ze sie osmiesza, bo juz wie, ze nie moze liczyc na pomoc. Swoja droga czas na odp. znalazles i bardzo Ci za to dziekuje. Pretensja wyniknela z tego, ze Jacerowi tyle samo miejsca i czasu zajela odpowiedz opierdalajaca mnie, jak i odpowiadajaca na moje pytanie, przy czym "poczytaj" w tej odp. nie zauwazylam. Aha, zeby nie bylo, ze "osmiesza sie" Mcfinn, bo on jest spokojny. Osmiesza sie jego druga polowa. Niekoniecznie lepsza, ale na pewno mniej cierpliwa
. Piwko robimy nie pierwszy raz, chcemy je po prostu ulepszyc. Nastepne pytania skieruje w inny cel. Ale i tak dzieki.
McfinnowaComment
-
wypraszam sobie, nikogo nie opierdalałem, co to wogóle za słowo???
Jeżeli robicie piwo nie pierwszy raz to tym samym pytania są dziwne.
A tak wogóle to na TVP2 był koncert, który tym bardziej odciągał od browar.bizMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Anteks, pytanie bylo zadane dzisiaj rano, piwo wstawione pare dni temu. Wiem, ze sa mecze, wiec nie liczylam na szybka odp. Nie liczylam tez na stwierdzenie, ze dwa razy pytam o to samo i, ze wszystko jest w opisie brew-kita, Bo niestety, nie wszystko jest. Forum jest po to, zeby pytac. Jak sie nie chce odpowiedac, po prostu nie nalezy tego robic. A Tobie bardzo dziekuje, bo otrzymalam konkretna odpowiedz, mimo meczow. Swoja droga, Grunad 1410 chyba sie nie szybko powtorzyMcfinnowa
Comment
-
pozatym w instrukcji warzenia pisze:
Jeżeli pomiar wykaże pozadane zmniejszenie gestosci poczatkowej (np. do 3-4 oBlg dla piw
pełnych 12 oBlg), mozesz rozpoczac fermentacje cicha młodego piwa (opcja) lub rozlew do
butelek.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Anteks, pytanie bylo zadane dzisiaj rano, piwo wstawione pare dni temu. Wiem, ze sa mecze, wiec nie liczylam na szybka odp. Nie liczylam tez na stwierdzenie, ze dwa razy pytam o to samo i, ze wszystko jest w opisie brew-kita, Bo niestety, nie wszystko jest. Forum jest po to, zeby pytac. Jak sie nie chce odpowiedac, po prostu nie nalezy tego robic. A Tobie bardzo dziekuje, bo otrzymalam konkretna odpowiedz, mimo meczow. Swoja droga, Grunad 1410 chyba sie nie szybko powtorzyMcfinnowa
Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2008-06-08, 23:11.Mniej książków więcej piwaComment
-
Jacer, dzieki ogromne, poprawiles mi humor rozsmieszajac mnie na maxa"Opierdalac", to bezokolicznik, moze i wulgarny, ale nawet wulgaryzmami da sie stopniowac emocje. Ale spokojnie, wiem, ze wiesz "co to za slowo". Chcesz byc poprawny politycznie i obyczajowo i bardzo dobrze. Zaczyna mnie bawic odpowiadanie na posty z powodu, tak naprawde, blahej sprawy. Wystarczylo napisac: odpowiedz na Twoje pytanie jest na forum i juz. Ja odpowiedzi nie znalazlam, ale piwo bedzie, jak zawsze, dobre. Wszystkim zycze milej, spokojnej nocy, pelnej snow o finale z udzialem Polakow, czego wszystkim i sobie zycze. Aha, nie ma pytan dziwnych, sa tylko kiepskie odpowiedzi. A koncerty pochwalam, moga ukulturalniac
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
-
Channel: Sprzęt
-
-
Witam serdecznie.
Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment