Kiedy rozpocząć cichą fermentację

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mcfinn
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.06
    • 20

    Kiedy rozpocząć cichą fermentację

    W piatek nastawilem stouta (brew-kit) + ciemny ekstarkt slodowy. W temperaturze 26st. mialo 22Blg. Dzisiaj, przy temperaturze 23st. zjechalo do 5Blg. Pytanie nr 1. - przy ilu Blg przelac na fermentacje cicha? Pytanie nr 2. - czy szybkosc fermentacji nie wplynie ujemnie na smak piwa?Dziekuje i pozdrawiam
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Po co zakładasz dwa takie same wątki?




    W instrukcji brewkita chyba wszystko jest napisane.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • mcfinn
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.06
      • 20

      #3
      Zalozylem bo bardzo zalezalo mi na odpowiedzi, za ktora bardzo serdecznie dziekuje.

      Comment

      • mcfinn
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.06
        • 20

        #4
        Hmmm...

        Gdyby byla dokladna instrukcja przy brew-kicie, opisujaca cicha fermentacje, mojego pytania w ogole by tu nie bylo. To raz.
        A dwa: zauwazyles, ze dwa razy zapytalem o to samo i traciles czas, zeby mi to wypomniec, ale odpowiedzi nie uzyskalem. Ani tu, ani przy drugiej wypowiedzi. Czy jest na to tak jasna i oczywista odpowiedz, czy po prostu nikt nie zna odpowiedzi? Czyli wynika z tego, ze nalezy pisac sto razy to samo pytanie, to moze wtedy ktos laskawie odpisze, zebym szukal funkcji "szukaj". Tiaaaa. Dzieki.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Jest mecz, niedziela, Kubica jechał w Kanadzie, nikt ci nie odpowie.

          Poczekaj aż piwo odfermentuje do 3 Blg ( masz cukromierz?) i wtedy przelej na cichą.
          Last edited by jacer; 2008-06-08, 21:23.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • mcfinn
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.06
            • 20

            #6
            Jasne, ze jest niedziela, mecz - szkoda, ze znow w plecy, Kubica etc., ale czas na to zeby wypomniec o podwojnym watku sie znalazl, a odpowiedz na moje pytanie zajelaby tyle samo czasu. Pozdrawiam i dziekuje.

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #7
              1)Jak masz cukromierz to jak dwa dni będzie to samo blg to zlewaj na cichą.Ja bym poczekał ze dwa dni i zlał.
              2)Sam ocenisz czy jest smaczne i porównasz z następnym.Każdemu coś innego może smakować.Ja lubię DMSy w pszenicznych mimo,że nie powinno ich tam być bo wynikają z błędów przy zacieraniu i fermentacji.

              3)W/g mnie łatwiej czytać niż pisać dlatego zaczynałem od wyszukiwarki.Ostatnio obserwuję taki trend,że "młodzi" zadają podstawowe pytania na które już sto razy odpowiedziano na tym forum a jak ktoś im zwróci uwagę to albo zaczynają być napastliwi albo się obrażają.

              Poczytaj troszkę bo się ośmieszasz.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #8
                moim zdaniem poczekaj jeszcze ze 2-3 dni , temp dużo za wysoka , będzie to miało na smak piwa (na minus )
                myślisz że wszyscy czekają w trakcie meczy na kolejne pytanie z cyklu wczoraj wstawiłem piwo kiedy zlac na cichą ?
                Last edited by anteks; 2008-06-08, 22:39.
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • mcfinn
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.06
                  • 20

                  #9
                  Szukalam tego tematu na forum, znalazlam, ale nie bylo odpowiedzi, ktora by mnie satysfakcjonowala, szukalam na innych forach, z podobnym rezultatem. Moze poszukiwania byly chybione. W koncu ktos odpowiedzial, ale nie na forum piwowarskim i chwala mu za to. Nie ma napastliwosci, po prostu licze na pomoc. Nie znalazlam odpowiedzi, dlatego zadalam pytanie. Nie pisz komus, ze sie osmiesza, bo juz wie, ze nie moze liczyc na pomoc. Swoja droga czas na odp. znalazles i bardzo Ci za to dziekuje. Pretensja wyniknela z tego, ze Jacerowi tyle samo miejsca i czasu zajela odpowiedz opierdalajaca mnie, jak i odpowiadajaca na moje pytanie, przy czym "poczytaj" w tej odp. nie zauwazylam. Aha, zeby nie bylo, ze "osmiesza sie" Mcfinn, bo on jest spokojny. Osmiesza sie jego druga polowa. Niekoniecznie lepsza, ale na pewno mniej cierpliwa. Piwko robimy nie pierwszy raz, chcemy je po prostu ulepszyc. Nastepne pytania skieruje w inny cel. Ale i tak dzieki.
                  Mcfinnowa

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    wypraszam sobie, nikogo nie opierdalałem, co to wogóle za słowo???

                    Jeżeli robicie piwo nie pierwszy raz to tym samym pytania są dziwne.

                    A tak wogóle to na TVP2 był koncert, który tym bardziej odciągał od browar.biz
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • mcfinn
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2008.06
                      • 20

                      #11
                      Anteks, pytanie bylo zadane dzisiaj rano, piwo wstawione pare dni temu. Wiem, ze sa mecze, wiec nie liczylam na szybka odp. Nie liczylam tez na stwierdzenie, ze dwa razy pytam o to samo i, ze wszystko jest w opisie brew-kita, Bo niestety, nie wszystko jest. Forum jest po to, zeby pytac. Jak sie nie chce odpowiedac, po prostu nie nalezy tego robic. A Tobie bardzo dziekuje, bo otrzymalam konkretna odpowiedz, mimo meczow. Swoja droga, Grunad 1410 chyba sie nie szybko powtorzy Mcfinnowa

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        pozatym w instrukcji warzenia pisze:

                        Jeżeli pomiar wykaże pozadane zmniejszenie gestosci poczatkowej (np. do 3-4 oBlg dla piw
                        pełnych 12 oBlg), mozesz rozpoczac fermentacje cicha młodego piwa (opcja) lub rozlew do
                        butelek.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mcfinn Wyświetlenie odpowiedzi
                          Anteks, pytanie bylo zadane dzisiaj rano, piwo wstawione pare dni temu. Wiem, ze sa mecze, wiec nie liczylam na szybka odp. Nie liczylam tez na stwierdzenie, ze dwa razy pytam o to samo i, ze wszystko jest w opisie brew-kita, Bo niestety, nie wszystko jest. Forum jest po to, zeby pytac. Jak sie nie chce odpowiedac, po prostu nie nalezy tego robic. A Tobie bardzo dziekuje, bo otrzymalam konkretna odpowiedz, mimo meczow. Swoja droga, Grunad 1410 chyba sie nie szybko powtorzy Mcfinnowa
                          a dzisiaj od rana to z synem byłem w ZOO później jeżdziłem rowerem , a odpowiadac po raz .... na pytanie z cylku "uwarzyłem piwo i co dalej ..." nie zawsze się .....znajdzie czas
                          Last edited by anteks; 2008-06-08, 23:11.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • mcfinn
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2008.06
                            • 20

                            #14
                            Jacer, dzieki ogromne, poprawiles mi humor rozsmieszajac mnie na maxa "Opierdalac", to bezokolicznik, moze i wulgarny, ale nawet wulgaryzmami da sie stopniowac emocje. Ale spokojnie, wiem, ze wiesz "co to za slowo". Chcesz byc poprawny politycznie i obyczajowo i bardzo dobrze. Zaczyna mnie bawic odpowiadanie na posty z powodu, tak naprawde, blahej sprawy. Wystarczylo napisac: odpowiedz na Twoje pytanie jest na forum i juz. Ja odpowiedzi nie znalazlam, ale piwo bedzie, jak zawsze, dobre. Wszystkim zycze milej, spokojnej nocy, pelnej snow o finale z udzialem Polakow, czego wszystkim i sobie zycze. Aha, nie ma pytan dziwnych, sa tylko kiepskie odpowiedzi. A koncerty pochwalam, moga ukulturalniac

                            Comment

                            • mcfinn
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2008.06
                              • 20

                              #15
                              Jacer bardzo mi przykro ale w instrukcji brew-kitow Coopersa nie ma najmniejszej wzmianki o cichej fermentacji. Ale dzieki wielkie.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X