Kiedy rozpocząć cichą fermentację

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • muavmf
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.08
    • 119

    #16
    Jeżeli ten dział nazywa się kołyską, to nie widzę powodu, dlaczego nie zadawać nawet banalnych pytań. Brak odpowiedzi też jest reakcją. Gość nie otrzyma odpowiedzi to się zastanowi.
    Nie można doprowadzać do sytuacji, że początkujący będzie się bał odezwać, zapytać.
    Coder próbował trochę inteligentniej - też było źle. Przecież to jest forum, a nie blog kilku wspaniałych .

    Comment

    • mcfinn
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.06
      • 20

      #17
      @muavmf
      dzieki wielkie za glos rozsadku

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • woosaa
        Przyspieszona cicha
        woosaa
        Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
        2025-01-09, 16:18
      • balon91
        porada dotycząca temperatury
        balon91
        Witam serdecznie.
        Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
        Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
        Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
        2021-07-10, 13:47
      • Grbuy
        Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
        Grbuy
        Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
        2023-11-30, 20:57
      • RomaNzRumunii
        Kolsch temperatura fermentacji
        RomaNzRumunii
        Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
        2023-11-25, 21:07
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...