Jaka jest najbardziej odpowiednia proporcja czystych ekstraktów słodowych: pszenicznego do jęczmiennego??
proszę o odpowiedz doświadczonych Piwowarów
Jakoś nie wierzę w "czysty" ekstrakt słodowy pszeniczny. Ale zapytaj Wesa.
50 do 70% słodu pszenicznego to standard. Ale to ze względu na filtrowanie tak się przyjeło.
Na smak pszenicznego piwa, to główny wpływ mają drożdże.
Nastawiłem kiedyś eksperymentalnie piwo gdzie na prawie 3kg ekstraktów było tylko 0,5kg ekstraktu pszenicznego. Fermentowane za pomocą 3068. Wyszło "prawidłowo" pszeniczne piwo.
Co prawda było bardziej klarowne i szybciej smaki pszeniczne zeszły, ale smakowo nie odbiegało od poprzedniego, gdzie stosunek ekstraktu pszenicznego do jęczmiennego był 60:40.
Dziekuje za wyjaśnienie.
Zastosuje wiec proporcje 50-50, drożdze suche browamatora WB-06 ( podobno specjalnie do pszeniczniakow) i 25-30 g chmielu goryczkowego. Zobaczymy co z tego wyjdzie
Mam nadzieje, że bedzie smakowo OK
Dziekuje za wyjaśnienie.
Zastosuje wiec proporcje 50-50, drożdze suche browamatora WB-06 ( podobno specjalnie do pszeniczniakow) i 25-30 g chmielu goryczkowego. Zobaczymy co z tego wyjdzie
Mam nadzieje, że bedzie smakowo OK
Comment