pszeniczniak - proporcje ekstraktow słodowych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Artiii3
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.09
    • 10

    pszeniczniak - proporcje ekstraktow słodowych

    Jaka jest najbardziej odpowiednia proporcja czystych ekstraktów słodowych: pszenicznego do jęczmiennego??
    proszę o odpowiedz doświadczonych Piwowarów
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Artiii3 Wyświetlenie odpowiedzi
    Jaka jest najbardziej odpowiednia proporcja czystych ekstraktów słodowych: pszenicznego do jęczmiennego??
    proszę o odpowiedz doświadczonych Piwowarów
    Jakoś nie wierzę w "czysty" ekstrakt słodowy pszeniczny. Ale zapytaj Wesa.
    50 do 70% słodu pszenicznego to standard. Ale to ze względu na filtrowanie tak się przyjeło.

    Comment

    • Artiii3
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.09
      • 10

      #3
      A jak bedzie lepiej 50 cz 70% pszenicznego??

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        w pszenicznym jest
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Artiii3
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.09
          • 10

          #5
          Tak wiem jaka jest proporcja w ekstrakcie WESa. Ale wydaje mi sie ze 80-20 to chyba zbyt duzo pszenicy??

          Dlatego pytam jakie powinny byc proporcje "czystych ekstraktów słodowych.
          CZy lepiej 50-50 czy lepiej np 70-30??

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Artiii3 Wyświetlenie odpowiedzi
            Tak wiem jaka jest proporcja w ekstrakcie WESa. Ale wydaje mi sie ze 80-20 to chyba zbyt duzo pszenicy??

            Dlatego pytam jakie powinny byc proporcje "czystych ekstraktów słodowych.
            CZy lepiej 50-50 czy lepiej np 70-30??
            a dlaczego za dużo ?przy zacieraniu ze słodów daję 50/50 bo sama pszenica żle się filtruje
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Artiii3
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2007.09
              • 10

              #7
              A co ze smakiem, ma to jakis wpłuw na smak??

              Comment

              • Stasiek
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2007.02
                • 609

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Artiii3 Wyświetlenie odpowiedzi
                A co ze smakiem, ma to jakis wpłuw na smak??
                Na smak pszenicznego piwa, to główny wpływ mają drożdże.
                Nastawiłem kiedyś eksperymentalnie piwo gdzie na prawie 3kg ekstraktów było tylko 0,5kg ekstraktu pszenicznego. Fermentowane za pomocą 3068. Wyszło "prawidłowo" pszeniczne piwo.
                Co prawda było bardziej klarowne i szybciej smaki pszeniczne zeszły, ale smakowo nie odbiegało od poprzedniego, gdzie stosunek ekstraktu pszenicznego do jęczmiennego był 60:40.

                Comment

                • Artiii3
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.09
                  • 10

                  #9
                  Dziekuje za wyjaśnienie.
                  Zastosuje wiec proporcje 50-50, drożdze suche browamatora WB-06 ( podobno specjalnie do pszeniczniakow) i 25-30 g chmielu goryczkowego. Zobaczymy co z tego wyjdzie
                  Mam nadzieje, że bedzie smakowo OK

                  Comment

                  • kham
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.01
                    • 751

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Artiii3 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dziekuje za wyjaśnienie.
                    Zastosuje wiec proporcje 50-50, drożdze suche browamatora WB-06 ( podobno specjalnie do pszeniczniakow) i 25-30 g chmielu goryczkowego. Zobaczymy co z tego wyjdzie
                    Mam nadzieje, że bedzie smakowo OK
                    Drożdże sobie daruj. Mnie się nie sprawdziły.

                    Comment

                    • ket24
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2008.05
                      • 9

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham Wyświetlenie odpowiedzi
                      Drożdże sobie daruj. Mnie się nie sprawdziły.
                      Mógłbyś rozwinąć myśl? Dlaczego się nie sprawdziły? I jakie byś w takim razie polecał?

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X