Brak podstawowych informacji :(

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • M1chal
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.06
    • 2

    Brak podstawowych informacji :(

    Witam, jestem początkujący zakupiłem książkę Zdzisawa T.Nowickiego o wyrobie domowych alkocholi m.in Piwa. Przepis który chce zrealizować to :
    jest to przepis na 10l
    1,5l jęczmienia
    1,5kg cukru
    100g chmielu
    40g drożdży
    11l wody
    Jak wykonac
    Jęczmień zalać ciepła wodą i moczyć przez 5-6godz., ąż do napęcznienia. Wodę zlać i ziarno umieścić w garnku kamiennym lub emaliowanym, przykryć naczynie serwetka złożoną w trzy warstwy i odstawić na około 2 tyg, aż do chwili, gdy ziarno puści kiełki długości 1-1,5cm. Skiełkowane ziarno (słód) wsypać do drugiego garnka i zalać 7 l ciepłej wody, po czym gotować ok.3 godz. Tymczasem sporządzić syrop z cukru i wody, po czym składniki zagotować. Chmiel włożyć do emaliowanego garnka, wlać pozostałą część wody i gotować ok.3 godz. Brzeczkę wraz z wywarem chmielowym zmieszać i przecedzić, dodać syrop cukrowy, wymieszać i ostudzić płyn do temp. 30 stopni C następnie dodać drożdże rozpuszczone w szklance letniej wody i dobrze zamieszać. Całość wlać do czystego gąsiora do 3/4 pojemnośći i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Nastepnie przecedzić piwo przez płótno, wlać do czystych butelek, napełniajac je do 3/4 pojemności, szczelnie zamknąc zakretkami metal. lub pałąkami z uszczelka gumową i odstawić do chlodnego pomieszczenia na 7 dni.

    Mam pytania do tego.
    Na sklepie browaru są różne słody, jaki do tego użyć?
    Jaki chmiel i drożdże?
    Dziwi mnie krótki czas fermetacji.
    z góry dziękuje i pozdrawiam M1chal
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    Ty masz przepis zalecający użycie jęczmienia a nie słodu.
    Pierwsze etapy przepisu to takie dość siermiężne słodowanie jęczmienia.
    Daruj sobie ten przepis i zrób piwo wg dowolnego przepisu z działu kołyska piwowarska.
    jest ich tu mnóstwo.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • ket24
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.05
      • 9

      #3
      Jeżeli jest to Twoje pierwsze piwo, to polecam uwarzyć go z brew-kita. Jak na pierwszy raz w sam raz, można się dużo nauczyć, następnym razem można zacząć od słodu.

      Comment

      • Marek-C
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 848

        #4
        upssss! ten post to chyba sprzed stu lat?

        eee! poczytaj kolego! o 'jęczmieniu' było dyskusji aże hej!

        Jak radzili koledzy: brew kit - zestaw - śrutownik - itd - RIMS - alkoholizm....
        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

        Comment

        • MACIEJGACKOWSKI
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.05
          • 21

          #5
          Łojej ale fajny przepis ! Ostatnio moja małżonka dostarczyła mi z prosto z Moskwy knige "wsjo o piwie" tam jest wiele przepisów tego typu, nawet jak zrobić piwo z żołędzi ( nazwałbym je dębowe mocne )
          A poważniej, dopisuję się do kolegów: na początek brew kit i nie z cukrem ale z ekstraktem słodowym lub brew kit de lux ( nic się do niego nie dodaje ). Po prostu ilość zmiennych procesu jest wystarczająca a satysfakcja gwarantowana
          Ale że zadałeś konkretne pytania to:
          Drożdże użyłbym górnej fermentacji np SAFALE a co za tym idzie przeprowadził normalną fermentację 20 st C i tak długo aż opadnie piana, jęczmień raczej nie jest dostępny niesłodowany więc użyłbym od razu słodu np pilzneńskiego ( wtedy pomijasz ten etap z namaczaniem ) , chmiel nasz poczciwy Lubelski z Marynką bym pomieszał pół na pół. Niestety co do rezultatu to z powodu dodania cukru i dziwnego zacierania ( taki jakby dekokt ) ciemno widzę smak tego piwa ( będzie czuć bimber po prostu ) ale kto wie
          Oczywiście zachęcam do lektury forum. Kilka nie przespanych nocy, umiejętność czytania ze zrozumieniem i znikną wszelkie wątpliwości. Koledzy tu piszący to nierzadko ultramegasupereksperci z doświadczeniem i chęcią do pomagania innym w szerzeniu alkoholizmu
          Witam w gronie adeptów piwowarstwa i na zdrowie !
          gacek


          Warzę, więc jestem.

          Comment

          • M1chal
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.06
            • 2

            #6
            Szkoda trochę mi kasy na brew kit jest to koszt około 190zł (jeżeli dobrze patrze). Raczej zacznę czytać, i potem opisze swoje pierwsze boje ze swoim browarem. A nawiazujac do dziwnych piw, tu jest przepis na piwo pokrzywowe :P.
            Pozdrawiam i życzę owocnego warzenia

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika M1chal Wyświetlenie odpowiedzi
              Szkoda trochę mi kasy na brew kit jest to koszt około 190zł (jeżeli dobrze patrze).
              raczej źle patrzysz
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • gniady
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.12
                • 146

                #8
                Zdecydowanie odradzam robienia piw zgodnie z przepisami z tej książki.
                Pierwsze moje dwa piwa (na szczęście tylko warki po 2l) zrobiłem wg przepisów z tej książki i były tak wstrętne, że całość poszła w kanał, mimo że użyłem drożdży US-56.
                Nawet nie wliczam tych eksperymentów do zrobionych przeze mnie warek.
                Jeszcze raz powtarzam, rób piwa wg przepisów z tej książki.

                Jeśli nie chcesz wydać "majątku" na ekstrakty to kup sam słód pilzneński, tylko śrutowany, weź największy gar jaki masz w domu i zacieraj w temperaturach 62 i 72 (na przykład). Najprostszy filtr z oplotu zrobisz za 15 zł (patrz w dziale browarnictwo amatorskie/opracowania).
                Chmiel standardowo Lubelski i Marynka, moim zdaniem na początku poznaj smaki piwa domowego a stopniowo próbuj z innym chmielem. Jeśli chcesz kupić tylko jeden chmiel (bo taniej) to kup Lubelski, tylko dla goryczki musisz zwiększyć ilość tak 2,5 - 3 razy.
                Jeszcze jedna rada, nie próbuj oszczędzać kupując kapslownicę młotkową, już lepiej na początku butelkuj w PET-y.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika M1chal Wyświetlenie odpowiedzi
                  Szkoda trochę mi kasy na brew kit jest to koszt około 190zł
                  Matematyk??? hehe
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • MACIEJGACKOWSKI
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.05
                    • 21

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika M1chal Wyświetlenie odpowiedzi
                    brew kit jest to koszt około 190zł (jeżeli dobrze patrze).
                    Bardzo źle patrzysz http://www.browar.biz/sklep.php?ids=3&id=276 to jest 34 złote + koszt wysyłki i masz surowiec na 12 litrów piwa.
                    gacek


                    Warzę, więc jestem.

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #11
                      Kolega miał na myśli pewnie zestaw startowy. Stąd te 190zł.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • muavmf
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2007.08
                        • 119

                        #12
                        TUTAJ zapoznasz się najszybciej z warzeniem.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedzi
                          TUTAJ zapoznasz się najszybciej z warzeniem.
                          a na tym forum to nie ??
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Infam
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.05
                            • 715

                            #14
                            Jeśli wypełniłbyś profil to może jakiś piwowar zaprosiłby Cię na pokazówkę.
                            Moje drzwi stoją otworem.
                            Tylko nie korzystaj z tego przepisu (jeśli się nie zastosujesz do tej rady to oczywiście opisz efekty)
                            "Dużo to nie znaczy Dobrze
                            Dobrze znaczy dużo"

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X