Brak podstawowych informacji :(

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • M1chal
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.06
    • 2

Brak podstawowych informacji :(

Witam, jestem początkujący zakupiłem książkę Zdzisawa T.Nowickiego o wyrobie domowych alkocholi m.in Piwa. Przepis który chce zrealizować to :
    jest to przepis na 10l
    1,5l jęczmienia
    1,5kg cukru
    100g chmielu
    40g drożdży
    11l wody
    Jak wykonac
    Jęczmień zalać ciepła wodą i moczyć przez 5-6godz., ąż do napęcznienia. Wodę zlać i ziarno umieścić w garnku kamiennym lub emaliowanym, przykryć naczynie serwetka złożoną w trzy warstwy i odstawić na około 2 tyg, aż do chwili, gdy ziarno puści kiełki długości 1-1,5cm. Skiełkowane ziarno (słód) wsypać do drugiego garnka i zalać 7 l ciepłej wody, po czym gotować ok.3 godz. Tymczasem sporządzić syrop z cukru i wody, po czym składniki zagotować. Chmiel włożyć do emaliowanego garnka, wlać pozostałą część wody i gotować ok.3 godz. Brzeczkę wraz z wywarem chmielowym zmieszać i przecedzić, dodać syrop cukrowy, wymieszać i ostudzić płyn do temp. 30 stopni C następnie dodać drożdże rozpuszczone w szklance letniej wody i dobrze zamieszać. Całość wlać do czystego gąsiora do 3/4 pojemnośći i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Nastepnie przecedzić piwo przez płótno, wlać do czystych butelek, napełniajac je do 3/4 pojemności, szczelnie zamknąc zakretkami metal. lub pałąkami z uszczelka gumową i odstawić do chlodnego pomieszczenia na 7 dni.

Mam pytania do tego.
    Na sklepie browaru są różne słody, jaki do tego użyć?
    Jaki chmiel i drożdże?
    Dziwi mnie krótki czas fermetacji.
    z góry dziękuje i pozdrawiam M1chal
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

Ty masz przepis zalecający użycie jęczmienia a nie słodu.
    Pierwsze etapy przepisu to takie dość siermiężne słodowanie jęczmienia.
    Daruj sobie ten przepis i zrób piwo wg dowolnego przepisu z działu kołyska piwowarska.
    jest ich tu mnóstwo.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Comment

• ket24
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.05
      • 9

Jeżeli jest to Twoje pierwsze piwo, to polecam uwarzyć go z brew-kita. Jak na pierwszy raz w sam raz, można się dużo nauczyć, następnym razem można zacząć od słodu.

Comment

• Marek-C
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 848

upssss! ten post to chyba sprzed stu lat?

eee! poczytaj kolego! o 'jęczmieniu' było dyskusji aże hej!

Jak radzili koledzy: brew kit - zestaw - śrutownik - itd - RIMS - alkoholizm....
        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

Comment

• MACIEJGACKOWSKI
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.05
          • 21

Łojej ale fajny przepis ! Ostatnio moja małżonka dostarczyła mi z prosto z Moskwy knige "wsjo o piwie" tam jest wiele przepisów tego typu, nawet jak zrobić piwo z żołędzi ( nazwałbym je dębowe mocne )
          A poważniej, dopisuję się do kolegów: na początek brew kit i nie z cukrem ale z ekstraktem słodowym lub brew kit de lux ( nic się do niego nie dodaje ). Po prostu ilość zmiennych procesu jest wystarczająca a satysfakcja gwarantowana
          Ale że zadałeś konkretne pytania to:
          Drożdże użyłbym górnej fermentacji np SAFALE a co za tym idzie przeprowadził normalną fermentację 20 st C i tak długo aż opadnie piana, jęczmień raczej nie jest dostępny niesłodowany więc użyłbym od razu słodu np pilzneńskiego ( wtedy pomijasz ten etap z namaczaniem ) , chmiel nasz poczciwy Lubelski z Marynką bym pomieszał pół na pół. Niestety co do rezultatu to z powodu dodania cukru i dziwnego zacierania ( taki jakby dekokt ) ciemno widzę smak tego piwa ( będzie czuć bimber po prostu ) ale kto wie
          Oczywiście zachęcam do lektury forum. Kilka nie przespanych nocy, umiejętność czytania ze zrozumieniem i znikną wszelkie wątpliwości. Koledzy tu piszący to nierzadko ultramegasupereksperci z doświadczeniem i chęcią do pomagania innym w szerzeniu alkoholizmu
          Witam w gronie adeptów piwowarstwa i na zdrowie !
          gacek

Warzę, więc jestem.

Comment

• M1chal
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.06
            • 2

Szkoda trochę mi kasy na brew kit jest to koszt około 190zł (jeżeli dobrze patrze). Raczej zacznę czytać, i potem opisze swoje pierwsze boje ze swoim browarem. A nawiazujac do dziwnych piw, tu jest przepis na piwo pokrzywowe :P.
            Pozdrawiam i życzę owocnego warzenia

Comment

• anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika M1chal Wyświetlenie odpowiedzi
              Szkoda trochę mi kasy na brew kit jest to koszt około 190zł (jeżeli dobrze patrze).
              raczej źle patrzysz
              Mniej książków więcej piwa

Comment

• gniady
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.12
                • 146

Zdecydowanie odradzam robienia piw zgodnie z przepisami z tej książki.
                Pierwsze moje dwa piwa (na szczęście tylko warki po 2l) zrobiłem wg przepisów z tej książki i były tak wstrętne, że całość poszła w kanał, mimo że użyłem drożdży US-56.
                Nawet nie wliczam tych eksperymentów do zrobionych przeze mnie warek.
                Jeszcze raz powtarzam, rób piwa wg przepisów z tej książki.

Jeśli nie chcesz wydać "majątku" na ekstrakty to kup sam słód pilzneński, tylko śrutowany, weź największy gar jaki masz w domu i zacieraj w temperaturach 62 i 72 (na przykład). Najprostszy filtr z oplotu zrobisz za 15 zł (patrz w dziale browarnictwo amatorskie/opracowania).
                Chmiel standardowo Lubelski i Marynka, moim zdaniem na początku poznaj smaki piwa domowego a stopniowo próbuj z innym chmielem. Jeśli chcesz kupić tylko jeden chmiel (bo taniej) to kup Lubelski, tylko dla goryczki musisz zwiększyć ilość tak 2,5 - 3 razy.
                Jeszcze jedna rada, nie próbuj oszczędzać kupując kapslownicę młotkową, już lepiej na początku butelkuj w PET-y.

Comment

• jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

Szkoda trochę mi kasy na brew kit jest to koszt około 190zł
                  Matematyk??? hehe
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

Comment

• MACIEJGACKOWSKI
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.05
                    • 21

brew kit jest to koszt około 190zł (jeżeli dobrze patrze).
                    Bardzo źle patrzysz http://www.browar.biz/sklep.php?ids=3&id=276 to jest 34 złote + koszt wysyłki i masz surowiec na 12 litrów piwa.
                    gacek

Warzę, więc jestem.

Comment

• mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

Kolega miał na myśli pewnie zestaw startowy. Stąd te 190zł.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• muavmf
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2007.08
                        • 119

TUTAJ zapoznasz się najszybciej z warzeniem.

Comment

• anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedzi
                          TUTAJ zapoznasz się najszybciej z warzeniem.
                          a na tym forum to nie ??
                          Mniej książków więcej piwa

Comment

• Infam
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.05
                            • 715

Jeśli wypełniłbyś profil to może jakiś piwowar zaprosiłby Cię na pokazówkę.
                            Moje drzwi stoją otworem.
                            Tylko nie korzystaj z tego przepisu (jeśli się nie zastosujesz do tej rady to oczywiście opisz efekty)
                            "Dużo to nie znaczy Dobrze
                            Dobrze znaczy dużo"

Comment

Przetwarzanie...
                            X