Witam, jestem początkujący zakupiłem książkę Zdzisawa T.Nowickiego o wyrobie domowych alkocholi m.in Piwa. Przepis który chce zrealizować to :
jest to przepis na 10l
1,5l jęczmienia
1,5kg cukru
100g chmielu
40g drożdży
11l wody
Jak wykonac
Jęczmień zalać ciepła wodą i moczyć przez 5-6godz., ąż do napęcznienia. Wodę zlać i ziarno umieścić w garnku kamiennym lub emaliowanym, przykryć naczynie serwetka złożoną w trzy warstwy i odstawić na około 2 tyg, aż do chwili, gdy ziarno puści kiełki długości 1-1,5cm. Skiełkowane ziarno (słód) wsypać do drugiego garnka i zalać 7 l ciepłej wody, po czym gotować ok.3 godz. Tymczasem sporządzić syrop z cukru i wody, po czym składniki zagotować. Chmiel włożyć do emaliowanego garnka, wlać pozostałą część wody i gotować ok.3 godz. Brzeczkę wraz z wywarem chmielowym zmieszać i przecedzić, dodać syrop cukrowy, wymieszać i ostudzić płyn do temp. 30 stopni C następnie dodać drożdże rozpuszczone w szklance letniej wody i dobrze zamieszać. Całość wlać do czystego gąsiora do 3/4 pojemnośći i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Nastepnie przecedzić piwo przez płótno, wlać do czystych butelek, napełniajac je do 3/4 pojemności, szczelnie zamknąc zakretkami metal. lub pałąkami z uszczelka gumową i odstawić do chlodnego pomieszczenia na 7 dni.
Mam pytania do tego.
Na sklepie browaru są różne słody, jaki do tego użyć?
Jaki chmiel i drożdże?
Dziwi mnie krótki czas fermetacji.
z góry dziękuje i pozdrawiam M1chal
jest to przepis na 10l
1,5l jęczmienia
1,5kg cukru
100g chmielu
40g drożdży
11l wody
Jak wykonac
Jęczmień zalać ciepła wodą i moczyć przez 5-6godz., ąż do napęcznienia. Wodę zlać i ziarno umieścić w garnku kamiennym lub emaliowanym, przykryć naczynie serwetka złożoną w trzy warstwy i odstawić na około 2 tyg, aż do chwili, gdy ziarno puści kiełki długości 1-1,5cm. Skiełkowane ziarno (słód) wsypać do drugiego garnka i zalać 7 l ciepłej wody, po czym gotować ok.3 godz. Tymczasem sporządzić syrop z cukru i wody, po czym składniki zagotować. Chmiel włożyć do emaliowanego garnka, wlać pozostałą część wody i gotować ok.3 godz. Brzeczkę wraz z wywarem chmielowym zmieszać i przecedzić, dodać syrop cukrowy, wymieszać i ostudzić płyn do temp. 30 stopni C następnie dodać drożdże rozpuszczone w szklance letniej wody i dobrze zamieszać. Całość wlać do czystego gąsiora do 3/4 pojemnośći i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Nastepnie przecedzić piwo przez płótno, wlać do czystych butelek, napełniajac je do 3/4 pojemności, szczelnie zamknąc zakretkami metal. lub pałąkami z uszczelka gumową i odstawić do chlodnego pomieszczenia na 7 dni.
Mam pytania do tego.
Na sklepie browaru są różne słody, jaki do tego użyć?
Jaki chmiel i drożdże?
Dziwi mnie krótki czas fermetacji.
z góry dziękuje i pozdrawiam M1chal
Comment