Pierwsza warka - pytanko

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukaszdz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.06
    • 5

Pierwsza warka - pytanko

Witam,

przymierzam sie do zrobienia swojej pierwszej warki.
    poniewaz nie mam innej opcji planuje moj fermentator postawic w pokoju. Moje pytanie brzmi czy caly ten wspanialy proces nie jest zwiazany z jakims zapachem, ktry umozliwilby normalna egzystencje (ewentualnie z jakimis innymi czynnikami, ktore dyskwalifikuja pokoj mieszkalny jako pierwsza lokalizacje dla browaru)

z niecierpliwoscia czekam na odpowiedz
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Nie.

Jedyna przeszkoda to temperatura. Najlepiej gdybys miał nie więcej niż 22st C. A z tym teraz ciężko.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• lukaszdz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.06
      • 5

dzieki za blyskawiczna odpowiedz.

faktycznie o temperaturze nie pomyslalem... w takim razie lece zmierzyc tempereature w piwnicy

Comment

• MACIEJGACKOWSKI
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.05
        • 21

Temperatura to ważna rzecz, a co do zapachów to bez obawy. Praktycznie niewyczuwalne, przy założeniu że pokój jest normalnie użytkowany ( ktoś wchodzi, wychodzi jest jakaś wymiana powietrza) . Z fermentującego piwa wydziela się głównie CO2 które jest bezwonne i bezbarwne wraz z nim ulatuje nieco zapachu piwa - jakieś molekularne ilości które i tak dla piwosza są przyjemnie . Miałem ten sam problem i teraz to mógłbym sobie postawić ferementor w sypialni nawet . Słabiej jest natomiast z całą resztą np. jeśli chmielenie przeprowadzisz w małym mieszkanku to wywietrzeje tak jak po gotowaniu bigosu lub smażeniu ryb - tydzień minimum. Jeśli warzysz z brew kita to zapach jak przy gotowaniu ziemniaków w mundurkach utrzymuje się mniej więcej tak długo jak zapach parzonej kawy nie jest więc zbyt uciążliwy, podobnie jest podczas zacierania.

Witaj wśród tych, co próbują
        gacek

Warzę, więc jestem.

Comment

• thobeta
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.04
          • 17

Co do zapachów nie do końca się zgodzę....jeśli używa do brewkitu zamiast extraktu słodowego zwykłego cukru...to idzie fetor i to nie zły :-)

Comment

• Plesniak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.07
            • 38

Ja swoje warki warzę w pomieszczeniu które ma 4 m2 (pomieszczenie zamknięte bez okien tak i więc bez wentylacji), i przyznam że czuć nieźle, co prawda teraz miałem dwa fermentatory na raz ale nawet przy jednym zapach się roznosi i może być dosyć uciązliwy. W sypialni bym nie postawił, choć w kuchni to problem nie jest, ważne żeby uchylić okno. Bardziej martwiłbym sie temperaturą.

Comment

Przetwarzanie...
            X