Witam Dwa dni temu nastawiłem swoją pierwszą warkę (brew-kit). I na 22 litry brzeczki dodałem 1kg suchego ekstraktu Muntons Spray malt light. Czy to za mało? i co teraz mam począć jeśli tak? Fermentację przeprowadzam w szczelnie zamkniętym fermentatorze z rurką. Do teraz bulgotało dosyć ostro ale teraz zwolniło...Pomocy! Z góry dziękuję za odpowiedzi
Chyba za mało ekstraktu? :(
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lowcaskor Wyświetlenie odpowiedziWitam Dwa dni temu nastawiłem swoją pierwszą warkę (brew-kit). I na 22 litry brzeczki dodałem 1kg suchego ekstraktu Muntons Spray malt light. Czy to za mało? i co teraz mam począć jeśli tak? Fermentację przeprowadzam w szczelnie zamkniętym fermentatorze z rurką. Do teraz bulgotało dosyć ostro ale teraz zwolniło...Pomocy! Z góry dziękuję za odpowiedzi
Tak na oko to dałeś 1/3 potrzebnych składników i o chmielu nic nie piszesz.
-
-
Brew kit muntons perfect pint 1.5kg Lager - według przepisu tegoż kita przeprowadziłem procedurę. W instrukcji było napisane że zamiast 1kg cukru mozna dodać: 1kg Muntons beer-kit enhancer lub 1 kg ekstraktu słodowego który wymieniłem w poprzednim poście lub 1.5 kg ekstraktu muntoins light w syropie. Ja dodałem 1 kg w proszku wg przepisu ale teraz wyczytałem że 1kg cukru nie "waży" tyle co 1 kg ekstraktu słodowego w proszku...czy to błąd w instrukcji czy ich słod w proszku jest jakiś inny. Jeśli to jest bład to co teraz mam zrobic?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lowcaskor Wyświetlenie odpowiedziJeśli to jest bład to co teraz mam zrobic?
Badaj odfermentowanie cukromierzem i w odpowiedniej chwili butelkuj.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lowcaskor Wyświetlenie odpowiedziwyczytałem że 1kg cukru nie "waży" tyle co 1 kg ekstraktu słodowego w proszku...
a tak poważnie sprawa dotyczy fermentowalności obu. Cukier przejadany jest całkowicie, ekstrakt nie bardzo.
Jakkolwiek. Piwo będzie lepsze od koncerniaka
Comment
-
-
Witam, napiszę tutaj bo jeszcze moje piwo się nie uwarzyło (także brewkit). Pytanko na jakim etapie trzeba dodać enhancer do fermentatora? Gdy rozpuszczamy słód (syrop) na wolnym ogniu, czy dorzucamy do fermentatora oddzielnie enhancer i oddzielnie już rozpuszczony słód?
Pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony Wyświetlenie odpowiedziPytanko na jakim etapie trzeba dodać enhancer do fermentatora?
A co to takiego?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Jeżeli ten wynalazek Munton'sa to to nic innego jak wysublimowana nazwa na opakowanie glukozy i ekstraktu słodowego jasnego w proporcjach 50/50. Tyla, że dodaje się go do refermentacji w butelkach, a nie do głównej fermentacji.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
No to chyba to spartoliłem:] Gdyż wlałem 5 litrów wody do fermentatora, potem wsypałem Enhancer, potem dolałem słodu rozpuszczonego, na końcu wodę. Wszystko wymieszałem i na finisz drożdże. Wyszło jakieś 17 litrów. I są symptomy tego że to działa. Ale obawiam się że wyjdzie kwas albo napój piwopodobny
Comment
-
-
Ten Enhancer to TO?
Powinno być OK. Piwo na pewno będzie lepsze od Lecha!
Napisz jakiego brew-kida dałeś.
"potem dolałem słodu rozpuszczonego" - brew-kid czy dosypałeś jeszcze jakiś dodatkowy ekstrakt?
W jakiej temperaturze zadałeś drożdże?
Najlepiej napisz spokojnie krok po kroku co robiłeś.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony Wyświetlenie odpowiedziGdyż wlałem 5 litrów wody do fermentatora, potem wsypałem Enhancer, potem dolałem słodu rozpuszczonego, na końcu wodę. Wszystko wymieszałem i na finisz drożdże.
Ale tak jak napisał seta, opisz dokładnie co i jak robiłeś, bo wcale nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziDobrze by było(...) pogotować chwilę, potem schłodzić i dopiero do fermentora i zadać drożdżami.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziAle tak jak napisał seta, opisz dokładnie co i jak robiłeś, bo wcale nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem.
Wyglądało to tak;
1. Zmontowałem sprzęt
2. Wszystko wydezynfekowałem (preparat Chemipro OXI)
3. Przez 15 minut trzymałem puszkę (słód chmielony) w ciepłej wodzie
3. Otworzyłem puszkę i wlałem do dwóch garnków (z racji że nie miałem 5 litrowego "wolnego garnka", to posłużyłem się dwoma po 3 lity każdy). Oczywiście w garnkach było już po 2,5 lita wody w każdym
4. Podgrzewałem wodę (na ogniu) aż się zrobiła ciepła, a syrop się rozpuścił
5. Do fermentatora wlałem 5 litrów wody
6. Dosypałem Enhancera do fermentatora
7. Do mieszanki (w fermentatorze) wlałem dwa garnki z rozpuszczonym syropem
8. Wszystko wymieszałem
9. W letniej wodzie (100ml) rozpuściłem drożdże (przez 20 minut)
10. Wymieszane w szklance drożdże wlałem do fermentatora
11. Całość wymieszałem, i zamknąłem (nie na "Amen" :] ), tylko przykryłem fermentator wieczkiem)
12. Z racji że nie mam piwnicy, fermentator włożyłem do konstrukcji z kartonu i torebek, z wodą zimną w środku.
Temp wskazuje mi na 20C. Fermentator obłożyłem szmatą, wcześniej zanurzoną w zimnej wodzie
Efekty;
A) Pachnie jakby coś się fermentowało:]
B) Jak podnoszę wieczko to widzę sporą pianę, choć nie białą ale jakby zabrudzoną:]
C) Oddaje to ciepło, tzw. jakbym nie chłodził to chyba 25C by to osiągnęło
.... długi wywód....
Dzięki za wszelką pomoc i rady, to moje początki :] mam nadzieja Seta że będzie to do wypicia.
Comment
-
Comment