Chyba za mało ekstraktu? :(
Collapse
X
-
Co do problemu; wyleciało mi absolutnie z głowy to że tak to się robiale w takim razie po co wskaźnik poziomu alkoholu (%) na cukromierzu? I czy mogę w jakiś inny sposób sprawdzić teraz poziom alkoholu?
Seta, Bumbastic, 0,5% alkoholu za łyżkę cukru wrzuconą do butelki, to nawet mało... chyba.
Pozdrawiam.Comment
-
Mark za wcześnie wstajesz, to nie służy zdrowiu:]
Co do problemu; wyleciało mi absolutnie z głowy to że tak to się robiale w takim razie po co wskaźnik poziomu alkoholu (%) na cukromierzu? I czy mogę w jakiś inny sposób sprawdzić teraz poziom alkoholu?
Mierzysz prawdopodobnie złym miernikiem powinien być taki
Innego sposobu pomiar w domu nie znam. Możesz przynieść na jakieś spotkanie piwowarskie do ocenyjakaś średnia wyjdzie
tylko próbka w litrach być musi
Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-10-28, 16:39.Comment
-
Comment
-
Dajesz 160-200g glukozy na 20l czyli 8-10g na 1l czyli podnosisz stężenie cukru o 0,8-1 blg. Zakładając, że drożdże zeżrą to w 100% i korzystając z wzoru Marka masz 0,4-0,5% alk w przybliżeniu (podzieliłem przez 2).
Ile dokładnie to nie wiadamo, bo pobudzone drożdże mogą wszamać więcej lub mniej cukru niż dosypano...Comment
-
-Mark mam taki sam, ale oprócz Blg na moim mierniku są też pokazane procenty od 0% do 20%.
-Seta ja myślałem że minimum 2%, ale absolutnie się na tym nie znam, wiec absolutnie wierzę:]
pozdrawiam.
Postanowiłem że odstawie jedno piwo by sprawdzić czy rzeczywiście za rok będzie lepsze, gdzieś wcisnę w mojej zagraconej piwnicy, tak by nikogo nie kusiło.Comment
-
Nie dasz rady. Wszystko zalezy od stopnia odfermetnowania, a te moze byc rozne dla roznych drozdzy, warunkow zewnetrznych itd. Wzor zreszta tez podaje zawartosc alkoholu dla idealnych warunkow, czyli nie zawsze musi byc w 100% dokladny."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Wzór jest dokładny dla każdych warunków. Niedokładny może być odczyt blg przez piwowara.
Natomiast ta skala z alkoholem na balingomierzu służy do oszacowania (w dużym przybliżeniu) ile będzie alkoholu w piwie, ale szacuje sę PRZEDzadaniem drożdży.Comment
-
) co by % miał naniesione na skalę, co innego cytuję:
Podstawowe funkcje przyrządu:
1. Określanie stężenia ekstraktu w brzeczce nastawnej (w piwie po gotowaniu, jeszcze przed fermentacją - wartość ta podawana jest na etykietach piw przemysłowych, np. Żywiec ma 12,5 proc. zaw. ekstraktu).
Czyli chodzi o ekstrakt a nie o alkohol.Comment
-
Z tej samej strony:
Porządny areometr piwowarski, wyskalowany w stopniach Ballinga - jedno z podstawowych narzędzi piwowara.
Służy do pomiaru gęstości brzeczki nastawnej, przebiegu fermentacji oraz stopnia odfermentowania.
Przy użyciu areometru można także obliczać potencjalną zawartośc alkoholu w gotowym piwie.
...prawda?Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2008-10-28, 21:25.Comment
-
Abyś mógł go też wykorzystać do zmierzenia zawartości alkoholu w wódce.Comment