Strasznie kombinujesz
Ja wsadzam butelki do zimnego piekarnika ustawiam temp na 180C i wyłączam po 30-40min /może i za krótko bo gdzieś pisali, że powinno się grzać ze 2 godziny ale szkoda mi czasu i prądu/ Butelki będą się powoli nagrzewać i nic im się nie stanie, a woda w środku po prostu się wygotuje i wyparuje. Ustaw sobie piekarnik na 4 albo 5, powinno wystarczyć. Mnie jeszcze nic się nie zepsuło w butelkach choć mam mizerne doświadczenie bo tylko 5 brewkitowych warek na koncie. A jeśli masz środek dezynfekujący to nie musisz ich wygrzewać w piekarniku.
Co do dadania enchancera to zrobiłeś to w miarę ok. Ja mieszam wszystko razem w garze z zagotowaną wodą, nawet nie gotuję tego bo i chyba nie powinno się gotować z uwagi, że jest to nachmielony ekstrakt słodowy i aromat chmielu może się po prostu ulotnić podczas gotowania.
Generalnie bez paniki, a z efektu końcowego będziesz napewno zadowolony.
![Uśmiech](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/smile.gif)
Co do dadania enchancera to zrobiłeś to w miarę ok. Ja mieszam wszystko razem w garze z zagotowaną wodą, nawet nie gotuję tego bo i chyba nie powinno się gotować z uwagi, że jest to nachmielony ekstrakt słodowy i aromat chmielu może się po prostu ulotnić podczas gotowania.
Generalnie bez paniki, a z efektu końcowego będziesz napewno zadowolony.
![stout](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/stout.gif)
Comment