Chyba za mało ekstraktu? :(

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bumbastic
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.08
    • 135

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
    Wszystko jest OK, tylko nie mierzy się alkoholu curomierzem(BLG). Alkohol możesz w przybliżeniu wyliczyć ze wzoru BLGpoczątkowe - BLGkońcowe/1.938. Przykładowo 12-2/1.938=5,16%
    Plus ok 0,5% po refermentacji w butelkach.

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic Wyświetlenie odpowiedzi
      Plus ok 0,5% po refermentacji w butelkach.
      albo około 0,4% - zależy jak gazujesz

      Comment

      • wrony
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.09
        • 33

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
        Wszystko jest OK, tylko nie mierzy się alkoholu curomierzem(BLG). Alkohol możesz w przybliżeniu wyliczyć ze wzoru BLGpoczątkowe - BLGkońcowe/1.938. Przykładowo 12-2/1.938=5,16%
        Mark za wcześnie wstajesz, to nie służy zdrowiu:]

        Co do problemu; wyleciało mi absolutnie z głowy to że tak to się robi ale w takim razie po co wskaźnik poziomu alkoholu (%) na cukromierzu? I czy mogę w jakiś inny sposób sprawdzić teraz poziom alkoholu?

        Seta, Bumbastic, 0,5% alkoholu za łyżkę cukru wrzuconą do butelki, to nawet mało... chyba.

        Pozdrawiam.
        Last edited by wrony; 2008-10-28, 16:29. Powód: Pozdrawiam.

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony Wyświetlenie odpowiedzi
          Mark za wcześnie wstajesz, to nie służy zdrowiu:]

          Co do problemu; wyleciało mi absolutnie z głowy to że tak to się robi ale w takim razie po co wskaźnik poziomu alkoholu (%) na cukromierzu? I czy mogę w jakiś inny sposób sprawdzić teraz poziom alkoholu?
          Do roboty niestety trzeba wstać. Wiem, że nie zdrowo ale na piwo trza zarobić.
          Mierzysz prawdopodobnie złym miernikiem powinien być taki
          Innego sposobu pomiar w domu nie znam. Możesz przynieść na jakieś spotkanie piwowarskie do oceny jakaś średnia wyjdzie tylko próbka w litrach być musi
          Last edited by mark33; 2008-10-28, 16:39.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony Wyświetlenie odpowiedzi
            I czy mogę w jakiś inny sposób sprawdzić teraz poziom alkoholu?
            A po co? Przecież masz dane, ile blg byo brzeczki nastawnej, masz dane, co jest po fermentacji i liczysz wg wzoru, który Mark Ci podał.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony Wyświetlenie odpowiedzi
              Seta, Bumbastic, 0,5% alkoholu za łyżkę cukru wrzuconą do butelki, to nawet mało... chyba.
              A ile proponujesz??
              Dajesz 160-200g glukozy na 20l czyli 8-10g na 1l czyli podnosisz stężenie cukru o 0,8-1 blg. Zakładając, że drożdże zeżrą to w 100% i korzystając z wzoru Marka masz 0,4-0,5% alk w przybliżeniu (podzieliłem przez 2).
              Ile dokładnie to nie wiadamo, bo pobudzone drożdże mogą wszamać więcej lub mniej cukru niż dosypano...

              Comment

              • wrony
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.09
                • 33

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                A po co? Przecież masz dane, ile blg byo brzeczki nastawnej, masz dane, co jest po fermentacji i liczysz wg wzoru, który Mark Ci podał.
                Wiem, wiem ale ekscytacja tworzenia piwa odebrała mi rozum (logikę) i nie sprawdziłem ile Blg było na początku. Dlatego liczyłem że jest może sposób sprawdzenia poziomu alkoholu bez użycia tego wzoru wymagającego Blg z początku fermentacji. Jakiś przyrząd?

                -Mark mam taki sam, ale oprócz Blg na moim mierniku są też pokazane procenty od 0% do 20%.

                -Seta ja myślałem że minimum 2%, ale absolutnie się na tym nie znam, wiec absolutnie wierzę:]

                pozdrawiam.

                Postanowiłem że odstawie jedno piwo by sprawdzić czy rzeczywiście za rok będzie lepsze, gdzieś wcisnę w mojej zagraconej piwnicy, tak by nikogo nie kusiło.
                Last edited by wrony; 2008-10-28, 17:20. Powód: pop

                Comment

                • Makaron
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 2107

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony Wyświetlenie odpowiedzi
                  -Mark mam taki sam, ale oprócz Blg na moim mierniku są też pokazane procenty od 0% do 20%.
                  Nie dasz rady. Wszystko zalezy od stopnia odfermetnowania, a te moze byc rozne dla roznych drozdzy, warunkow zewnetrznych itd. Wzor zreszta tez podaje zawartosc alkoholu dla idealnych warunkow, czyli nie zawsze musi byc w 100% dokladny.
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #54
                    Wzór jest dokładny dla każdych warunków. Niedokładny może być odczyt blg przez piwowara.
                    Natomiast ta skala z alkoholem na balingomierzu służy do oszacowania (w dużym przybliżeniu) ile będzie alkoholu w piwie, ale szacuje sę PRZEDzadaniem drożdży.

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      ...Natomiast ta skala z alkoholem na balingomierzu służy do oszacowania (w dużym przybliżeniu) ile będzie alkoholu w piwie, ale szacuje sę PRZEDzadaniem drożdży.
                      Takiego balingomierza jeszcze nie maiłem (miałem 3 mam 2) co by % miał naniesione na skalę, co innego cytuję:
                      Podstawowe funkcje przyrządu:

                      1. Określanie stężenia ekstraktu w brzeczce nastawnej (w piwie po gotowaniu, jeszcze przed fermentacją - wartość ta podawana jest na etykietach piw przemysłowych, np. Żywiec ma 12,5 proc. zaw. ekstraktu).

                      Czyli chodzi o ekstrakt a nie o alkohol.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #56
                        Z tej samej strony :
                        Porządny areometr piwowarski, wyskalowany w stopniach Ballinga - jedno z podstawowych narzędzi piwowara.
                        Służy do pomiaru gęstości brzeczki nastawnej, przebiegu fermentacji oraz stopnia odfermentowania.
                        Przy użyciu areometru można także obliczać potencjalną zawartośc alkoholu w gotowym piwie.
                        Bo odpowiadamy na to pytanie:
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony Wyświetlenie odpowiedzi
                        Co do problemu; wyleciało mi absolutnie z głowy to że tak to się robi ale w takim razie po co wskaźnik poziomu alkoholu (%) na cukromierzu?
                        ...prawda?
                        Last edited by Seta; 2008-10-28, 21:25.

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          Z tej samej strony :
                          Dokładnie zawsze obliczać, nigdy nie mierzyć


                          PS.dobrze mi się pisze bo się rozgadałem po kilku

                          Comment

                          • wrony
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2008.09
                            • 33

                            #58
                            No to przy następnym warzeniu mam nadzieje że o niczym nie zapomnę.

                            Pozdrawiam!

                            Wasze zdrowie.....

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #59
                              Marku nie chcę mi się Cię przekonywać...
                              Mam taki areometr kupiony w BA rok temu. Ma 3 skale: balling, SG i "potential alcohol by volume", gdzie np 5% odpowiada 10blg. To taka podpowiedź dla bardzo początkujących.

                              Comment

                              • bumbastic
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.08
                                • 135

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony Wyświetlenie odpowiedzi
                                Mark za wcześnie wstajesz, to nie służy zdrowiu:]

                                Co do problemu; wyleciało mi absolutnie z głowy to że tak to się robi ale w takim razie po co wskaźnik poziomu alkoholu (%) na cukromierzu?
                                Abyś mógł go też wykorzystać do zmierzenia zawartości alkoholu w wódce.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X