Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
Wyświetlenie odpowiedzi
Chyba za mało ekstraktu? :(
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic Wyświetlenie odpowiedziPlus ok 0,5% po refermentacji w butelkach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziWszystko jest OK, tylko nie mierzy się alkoholu curomierzem(BLG). Alkohol możesz w przybliżeniu wyliczyć ze wzoru BLGpoczątkowe - BLGkońcowe/1.938. Przykładowo 12-2/1.938=5,16%
Co do problemu; wyleciało mi absolutnie z głowy to że tak to się robi ale w takim razie po co wskaźnik poziomu alkoholu (%) na cukromierzu? I czy mogę w jakiś inny sposób sprawdzić teraz poziom alkoholu?
Seta, Bumbastic, 0,5% alkoholu za łyżkę cukru wrzuconą do butelki, to nawet mało... chyba.
Pozdrawiam.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony Wyświetlenie odpowiedziMark za wcześnie wstajesz, to nie służy zdrowiu:]
Co do problemu; wyleciało mi absolutnie z głowy to że tak to się robi ale w takim razie po co wskaźnik poziomu alkoholu (%) na cukromierzu? I czy mogę w jakiś inny sposób sprawdzić teraz poziom alkoholu?
Mierzysz prawdopodobnie złym miernikiem powinien być taki
Innego sposobu pomiar w domu nie znam. Możesz przynieść na jakieś spotkanie piwowarskie do oceny jakaś średnia wyjdzie tylko próbka w litrach być musiLast edited by mark33; 2008-10-28, 16:39.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony Wyświetlenie odpowiedziI czy mogę w jakiś inny sposób sprawdzić teraz poziom alkoholu?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony Wyświetlenie odpowiedziSeta, Bumbastic, 0,5% alkoholu za łyżkę cukru wrzuconą do butelki, to nawet mało... chyba.
Dajesz 160-200g glukozy na 20l czyli 8-10g na 1l czyli podnosisz stężenie cukru o 0,8-1 blg. Zakładając, że drożdże zeżrą to w 100% i korzystając z wzoru Marka masz 0,4-0,5% alk w przybliżeniu (podzieliłem przez 2).
Ile dokładnie to nie wiadamo, bo pobudzone drożdże mogą wszamać więcej lub mniej cukru niż dosypano...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA po co? Przecież masz dane, ile blg byo brzeczki nastawnej, masz dane, co jest po fermentacji i liczysz wg wzoru, który Mark Ci podał.
-Mark mam taki sam, ale oprócz Blg na moim mierniku są też pokazane procenty od 0% do 20%.
-Seta ja myślałem że minimum 2%, ale absolutnie się na tym nie znam, wiec absolutnie wierzę:]
pozdrawiam.
Postanowiłem że odstawie jedno piwo by sprawdzić czy rzeczywiście za rok będzie lepsze, gdzieś wcisnę w mojej zagraconej piwnicy, tak by nikogo nie kusiło.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony Wyświetlenie odpowiedzi-Mark mam taki sam, ale oprócz Blg na moim mierniku są też pokazane procenty od 0% do 20%."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Wzór jest dokładny dla każdych warunków. Niedokładny może być odczyt blg przez piwowara.
Natomiast ta skala z alkoholem na balingomierzu służy do oszacowania (w dużym przybliżeniu) ile będzie alkoholu w piwie, ale szacuje sę PRZEDzadaniem drożdży.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi...Natomiast ta skala z alkoholem na balingomierzu służy do oszacowania (w dużym przybliżeniu) ile będzie alkoholu w piwie, ale szacuje sę PRZEDzadaniem drożdży.
Podstawowe funkcje przyrządu:
1. Określanie stężenia ekstraktu w brzeczce nastawnej (w piwie po gotowaniu, jeszcze przed fermentacją - wartość ta podawana jest na etykietach piw przemysłowych, np. Żywiec ma 12,5 proc. zaw. ekstraktu).
Czyli chodzi o ekstrakt a nie o alkohol.
Comment
-
-
Z tej samej strony :
Porządny areometr piwowarski, wyskalowany w stopniach Ballinga - jedno z podstawowych narzędzi piwowara.
Służy do pomiaru gęstości brzeczki nastawnej, przebiegu fermentacji oraz stopnia odfermentowania.
Przy użyciu areometru można także obliczać potencjalną zawartośc alkoholu w gotowym piwie.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony Wyświetlenie odpowiedziCo do problemu; wyleciało mi absolutnie z głowy to że tak to się robi ale w takim razie po co wskaźnik poziomu alkoholu (%) na cukromierzu?Last edited by Seta; 2008-10-28, 21:25.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedziZ tej samej strony :
PS.dobrze mi się pisze bo się rozgadałem po kilku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony Wyświetlenie odpowiedziMark za wcześnie wstajesz, to nie służy zdrowiu:]
Co do problemu; wyleciało mi absolutnie z głowy to że tak to się robi ale w takim razie po co wskaźnik poziomu alkoholu (%) na cukromierzu?
Comment
-
Comment