Chyba za mało ekstraktu? :(

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lordofdabeer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.06
    • 112

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony Wyświetlenie odpowiedzi
    Dziś napiłem się mojej drugiej warki, Dark Ale firmy Coopers. I tak: po jakimś miesiącu leżakowania, piwo 1)nie ma smaku, brak absolutnie goryczki 2) ma cholernie dużo piany.

    Nie wiem, dziwie się. Powinno być odwrotnie.
    Może dałeś za dużo surowca do refermentacji?
    Poza tym powinienieś jeszcze dać trochę czasu temu piwu; jeżeli to jest ale, to po miesiącu wrażenia mogą być umiarkowane.

    Dodatkowo nie ma się co niestety spodziewać cudów po piwie z brew-kita, choć wiadomo, że i tak będzie lepsze niż koncernowa masówka

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #77
      To był nachmielony ekstrakt? Wygląda, że za bardzo go rozcieńczyłeś. Ile puszek użyłeś na ile wody?

      Comment

      • wrony
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.09
        • 33

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
        To był nachmielony ekstrakt? Wygląda, że za bardzo go rozcieńczyłeś. Ile puszek użyłeś na ile wody?
        17 litrów na puszkę na moją poprzednią warkę miałem 15 litrów. Właśnie też myślę że to ciemne piwo, więc powinno dłużej stać... .

        Comment

        • Stasiek
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2007.02
          • 609

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrony Wyświetlenie odpowiedzi
          17 litrów na puszkę na moją poprzednią warkę miałem 15 litrów.
          1,7kg ekstraktu na 17litrów wody, to jeśli dobrze liczę, dostałeś jakieś 8°blg początkowego.
          No to rzeczywiście może być "lekkie" w smaku.

          Comment

          • wrony
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.09
            • 33

            #80
            damn it

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #81
              Zupełnie się na tym nie znam bo w życiu nie robiłem piwa z gotowca, ale poczytaj - gdzieś na tej puszce albo na stronie sklepu powinno być coś w stylu: "do przygotowania 20l piwa dodaj jeszcze 1kg ekstraktu...".

              Comment

              • zoozka
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.10
                • 7

                #82
                Do brewkitow Coopersa trzeba dodac 0,75-1 kg dodatkowego surowca (cukru badz suchego ekstraktu)...
                Czarna Kobra zawsze dobra :-)

                Comment

                • wrony
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.09
                  • 33

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zoozka Wyświetlenie odpowiedzi
                  Do brewkitow Coopersa trzeba dodac 0,75-1 kg dodatkowego surowca (cukru badz suchego ekstraktu)...
                  A tak dorzuciłem.

                  A jeszcze właśnie dostałem oryginalne pudełko ze wszystkimi piwami z kAmpanii piwowarskiej, i zacząłem od Reddsa.

                  Sok jabłkowy z mydłem, absolutny brak piany, okropony, okropny i jeszcze raz okropny.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X