Piwo Klasztorne Przeora

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • chachopek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.07
    • 5

    #1

    Piwo Klasztorne Przeora

    Witam

    Piszę w tym dziale, bo nie będę ukrywał, że to moje 1 warzenie piwa i jak na razie nic o tym nie wiem...

    Bardzo spodobało mi się piwo produkowane przez Benedyktynów z Tyńca - tzw. Piwo Klasztorne Przeora. Zapraszam na stronę:



    Krótki opis piwa mówi:

    Piwo o niepowtarzalnym czarnym kolorze w promieniach słonecznych zamieniającym się w ciemnorubinowy. Powoli opadająca piana wieńczy słodki i aromatyczny trunek, który w pierwszej chwili smakuje karmelowo, aby po chwili zaskoczyć bogatą gamą wspaniałych smaków.

    Zawartość ekstraktu 12,7 %

    Zawartość alkoholu: 6%

    piwo pasteryzowane

    Skład: słody jęczmienne (pilzneński, karmelowy, prażony), chmiel, cukier, karmel.




    Moja gorąca prośba odnosi się właśnie do tajemnej receptury... Chciałbym, aby piwo miało wyraźny, karmelowy posmak z bardzo niewielką dozą goryczki. Wielki procent nie jest konieczny ale oczywiście mile widziany

    Zaopatrzyłem się już we wszystkie składniki prócz słodu prażonego. Czy owy słód jest inaczej nazywany palony?

    W jakich proporcjach powinienem rozpocząć warzenie piwa?

    Bardzo proszę o szczegółowe odpowiedzi, jeśli ktoś mógłby napisać coś ala instrukcję - byłbym wniebowzięty, ale rozumiem, że to już leży w mojej gestii próbować i się uczyć.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Piwo, o którym piszesz warzone jest w Browarze Fortuna w Miłosławiu.

    Ażeby zrobić piwo zbliżone do klasztornych (lub lepsze) należy uzyć odpowiednich drożdży np. Trapist High Gravity.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • chachopek
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.07
      • 5

      #3



      są dostępne w browamatorze

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
        Piwo, o którym piszesz warzone jest w Browarze Fortuna w Miłosławiu.

        Ażeby zrobić piwo zbliżone do klasztornych (lub lepsze) należy uzyć odpowiednich drożdży np. Trapist High Gravity.
        No jacer chyba nie sądzisz, że Fortuna używa THG?
        blog.kopyra.com

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
          No jacer chyba nie sądzisz, że Fortuna używa THG?
          Wogóle, bo nie uważam, że Fortuna robi piwa klasztorne
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Sprawdzone, dobre, piwo klasztorne typu Dubbel.

            - słód pilzneński 3,5kg
            - słód pszeniczny jasny 0,5kg
            - słód monachijski typ II 0,5kg
            - słód melanoidowy 0,3kg
            - słód Carared 0,5kg
            - cukier karmelizowany 0,5kg
            - rodzynki 0,1kg

            - chmiel Marynka 25g
            - chmiel aromatyczny 20g

            - drożdże Wyeast 3787

            zacieranie:

            52st. C - 15min
            dolewka 5l wrzącej wody
            63st. C - 30min
            71st. C - 30min
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
              Wogóle, bo nie uważam, że Fortuna robi piwa klasztorne
              Ale kolega pytał o konkretne piwo, a nie piwo klasztorne.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                Ale kolega pytał o konkretne piwo, a nie piwo klasztorne.

                No wiem, ale po co robić Fortunę jak można ją kupić

                A jakie drożdże używa Fortuna to może się ktoś dowie podczas wycieczki
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • chachopek
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.07
                  • 5

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                  Sprawdzone, dobre, piwo klasztorne typu Dubbel.

                  - słód pilzneński 3,5kg
                  - słód pszeniczny jasny 0,5kg
                  - słód monachijski typ II 0,5kg
                  - słód melanoidowy 0,3kg
                  - słód Carared 0,5kg
                  - cukier karmelizowany 0,5kg
                  - rodzynki 0,1kg

                  - chmiel Marynka 25g
                  - chmiel aromatyczny 20g

                  - drożdże Wyeast 3787

                  zacieranie:

                  52st. C - 15min
                  dolewka 5l wrzącej wody
                  63st. C - 30min
                  71st. C - 30min



                  Wygląda ciekawie, zastanawiam się tylko czy nie zastąpić któregoś słodu karmelowym.
                  Jaki kolor ostateczny powinien wyjść z powyższego przepisu?

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Carared jest słodem karmelowym.

                    Comment

                    • chachopek
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2008.07
                      • 5

                      #11
                      Jaki smak w ten czas przybiera piwo? Słodkawy czy gorzkawy? Czuć gorycz?

                      A co do składników piwa Przeora podane w 1 poście jak powinienem je podzielić powiedzmy na 20l piwa?

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chachopek
                        A co do składników piwa Przeora podane w 1 poście jak powinienem je podzielić powiedzmy na 20l piwa?
                        Za dużo od nas wymagasz. Najlepiej gdy spytasz o to piwowara w browarze Fortuna.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #13
                          Jacer podał dobry przepis - zrób zobaczysz a raczej

                          Przepis jest na 20 litrów piwa, nic nie dzielić tylko warzyć.
                          Wypełnij profil http://www.browar.biz/forum/profile.php?do=editprofile
                          Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-07-22, 16:45.

                          Comment

                          • chachopek
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2008.07
                            • 5

                            #14
                            No to zabieram się za warzenie !

                            Efekt pracy opisze za jakieś 2 tygodnie ;]

                            i profil tez wypełnię x]

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chachopek
                              Efekt pracy opisze za jakieś 2 tygodnie ;]

                              Rozumiem, że efekty warzenia, bo z degustacją bedzie trzeba poczekać dłużej.

                              P.S. jeżeli chcesz spróbować jak będzie smakowało piwo według podanego przezemnie przepisu kup sobie piwo Westmalle Dubbel. Jest to coś w te bańke.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              Przetwarzanie...