Piwo Klasztorne Przeora

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • chachopek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.07
    • 5

    Piwo Klasztorne Przeora

    Witam

    Piszę w tym dziale, bo nie będę ukrywał, że to moje 1 warzenie piwa i jak na razie nic o tym nie wiem...

    Bardzo spodobało mi się piwo produkowane przez Benedyktynów z Tyńca - tzw. Piwo Klasztorne Przeora. Zapraszam na stronę:



    Krótki opis piwa mówi:

    Piwo o niepowtarzalnym czarnym kolorze w promieniach słonecznych zamieniającym się w ciemnorubinowy. Powoli opadająca piana wieńczy słodki i aromatyczny trunek, który w pierwszej chwili smakuje karmelowo, aby po chwili zaskoczyć bogatą gamą wspaniałych smaków.

    Zawartość ekstraktu 12,7 %

    Zawartość alkoholu: 6%

    piwo pasteryzowane

    Skład: słody jęczmienne (pilzneński, karmelowy, prażony), chmiel, cukier, karmel.




    Moja gorąca prośba odnosi się właśnie do tajemnej receptury... Chciałbym, aby piwo miało wyraźny, karmelowy posmak z bardzo niewielką dozą goryczki. Wielki procent nie jest konieczny ale oczywiście mile widziany

    Zaopatrzyłem się już we wszystkie składniki prócz słodu prażonego. Czy owy słód jest inaczej nazywany palony?

    W jakich proporcjach powinienem rozpocząć warzenie piwa?

    Bardzo proszę o szczegółowe odpowiedzi, jeśli ktoś mógłby napisać coś ala instrukcję - byłbym wniebowzięty, ale rozumiem, że to już leży w mojej gestii próbować i się uczyć.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Piwo, o którym piszesz warzone jest w Browarze Fortuna w Miłosławiu.

    Ażeby zrobić piwo zbliżone do klasztornych (lub lepsze) należy uzyć odpowiednich drożdży np. Trapist High Gravity.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • chachopek
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.07
      • 5

      #3



      są dostępne w browamatorze

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Piwo, o którym piszesz warzone jest w Browarze Fortuna w Miłosławiu.

        Ażeby zrobić piwo zbliżone do klasztornych (lub lepsze) należy uzyć odpowiednich drożdży np. Trapist High Gravity.
        No jacer chyba nie sądzisz, że Fortuna używa THG?
        blog.kopyra.com

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          No jacer chyba nie sądzisz, że Fortuna używa THG?
          Wogóle, bo nie uważam, że Fortuna robi piwa klasztorne
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Sprawdzone, dobre, piwo klasztorne typu Dubbel.

            - słód pilzneński 3,5kg
            - słód pszeniczny jasny 0,5kg
            - słód monachijski typ II 0,5kg
            - słód melanoidowy 0,3kg
            - słód Carared 0,5kg
            - cukier karmelizowany 0,5kg
            - rodzynki 0,1kg

            - chmiel Marynka 25g
            - chmiel aromatyczny 20g

            - drożdże Wyeast 3787

            zacieranie:

            52st. C - 15min
            dolewka 5l wrzącej wody
            63st. C - 30min
            71st. C - 30min
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Wogóle, bo nie uważam, że Fortuna robi piwa klasztorne
              Ale kolega pytał o konkretne piwo, a nie piwo klasztorne.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                Ale kolega pytał o konkretne piwo, a nie piwo klasztorne.

                No wiem, ale po co robić Fortunę jak można ją kupić

                A jakie drożdże używa Fortuna to może się ktoś dowie podczas wycieczki
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • chachopek
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.07
                  • 5

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Sprawdzone, dobre, piwo klasztorne typu Dubbel.

                  - słód pilzneński 3,5kg
                  - słód pszeniczny jasny 0,5kg
                  - słód monachijski typ II 0,5kg
                  - słód melanoidowy 0,3kg
                  - słód Carared 0,5kg
                  - cukier karmelizowany 0,5kg
                  - rodzynki 0,1kg

                  - chmiel Marynka 25g
                  - chmiel aromatyczny 20g

                  - drożdże Wyeast 3787

                  zacieranie:

                  52st. C - 15min
                  dolewka 5l wrzącej wody
                  63st. C - 30min
                  71st. C - 30min



                  Wygląda ciekawie, zastanawiam się tylko czy nie zastąpić któregoś słodu karmelowym.
                  Jaki kolor ostateczny powinien wyjść z powyższego przepisu?

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Carared jest słodem karmelowym.

                    Comment

                    • chachopek
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2008.07
                      • 5

                      #11
                      Jaki smak w ten czas przybiera piwo? Słodkawy czy gorzkawy? Czuć gorycz?

                      A co do składników piwa Przeora podane w 1 poście jak powinienem je podzielić powiedzmy na 20l piwa?

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chachopek Wyświetlenie odpowiedzi
                        A co do składników piwa Przeora podane w 1 poście jak powinienem je podzielić powiedzmy na 20l piwa?
                        Za dużo od nas wymagasz. Najlepiej gdy spytasz o to piwowara w browarze Fortuna.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #13
                          Jacer podał dobry przepis - zrób zobaczysz a raczej

                          Przepis jest na 20 litrów piwa, nic nie dzielić tylko warzyć.
                          Wypełnij profil http://www.browar.biz/forum/profile.php?do=editprofile
                          Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-07-22, 16:45.

                          Comment

                          • chachopek
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2008.07
                            • 5

                            #14
                            No to zabieram się za warzenie !

                            Efekt pracy opisze za jakieś 2 tygodnie ;]

                            i profil tez wypełnię x]

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chachopek Wyświetlenie odpowiedzi
                              Efekt pracy opisze za jakieś 2 tygodnie ;]

                              Rozumiem, że efekty warzenia, bo z degustacją bedzie trzeba poczekać dłużej.

                              P.S. jeżeli chcesz spróbować jak będzie smakowało piwo według podanego przezemnie przepisu kup sobie piwo Westmalle Dubbel. Jest to coś w te bańke.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X