Witam
Piszę w tym dziale, bo nie będę ukrywał, że to moje 1 warzenie piwa i jak na razie nic o tym nie wiem...
Bardzo spodobało mi się piwo produkowane przez Benedyktynów z Tyńca - tzw. Piwo Klasztorne Przeora. Zapraszam na stronę:
Krótki opis piwa mówi:
Piwo o niepowtarzalnym czarnym kolorze w promieniach słonecznych zamieniającym się w ciemnorubinowy. Powoli opadająca piana wieńczy słodki i aromatyczny trunek, który w pierwszej chwili smakuje karmelowo, aby po chwili zaskoczyć bogatą gamą wspaniałych smaków.
Zawartość ekstraktu 12,7 %
Zawartość alkoholu: 6%
piwo pasteryzowane
Skład: słody jęczmienne (pilzneński, karmelowy, prażony), chmiel, cukier, karmel.
Moja gorąca prośba odnosi się właśnie do tajemnej receptury... Chciałbym, aby piwo miało wyraźny, karmelowy posmak z bardzo niewielką dozą goryczki. Wielki procent nie jest konieczny ale oczywiście mile widziany
Zaopatrzyłem się już we wszystkie składniki prócz słodu prażonego. Czy owy słód jest inaczej nazywany palony?
W jakich proporcjach powinienem rozpocząć warzenie piwa?
Bardzo proszę o szczegółowe odpowiedzi, jeśli ktoś mógłby napisać coś ala instrukcję - byłbym wniebowzięty, ale rozumiem, że to już leży w mojej gestii próbować i się uczyć.
Piszę w tym dziale, bo nie będę ukrywał, że to moje 1 warzenie piwa i jak na razie nic o tym nie wiem...
Bardzo spodobało mi się piwo produkowane przez Benedyktynów z Tyńca - tzw. Piwo Klasztorne Przeora. Zapraszam na stronę:
Krótki opis piwa mówi:
Piwo o niepowtarzalnym czarnym kolorze w promieniach słonecznych zamieniającym się w ciemnorubinowy. Powoli opadająca piana wieńczy słodki i aromatyczny trunek, który w pierwszej chwili smakuje karmelowo, aby po chwili zaskoczyć bogatą gamą wspaniałych smaków.
Zawartość ekstraktu 12,7 %
Zawartość alkoholu: 6%
piwo pasteryzowane
Skład: słody jęczmienne (pilzneński, karmelowy, prażony), chmiel, cukier, karmel.
Moja gorąca prośba odnosi się właśnie do tajemnej receptury... Chciałbym, aby piwo miało wyraźny, karmelowy posmak z bardzo niewielką dozą goryczki. Wielki procent nie jest konieczny ale oczywiście mile widziany
Zaopatrzyłem się już we wszystkie składniki prócz słodu prażonego. Czy owy słód jest inaczej nazywany palony?
W jakich proporcjach powinienem rozpocząć warzenie piwa?
Bardzo proszę o szczegółowe odpowiedzi, jeśli ktoś mógłby napisać coś ala instrukcję - byłbym wniebowzięty, ale rozumiem, że to już leży w mojej gestii próbować i się uczyć.
Comment