Witam,
ponieważ na razie pierwsze eksperymenty z ekstraktami są dla mnie i tak mocno stresujące - to na warzenie ze słodów jeszcze muszę poczekac i dojrzec..
Ale tak mi przyszło do głowy przegladając i szukajac w internecie różne receptury - które w 90% sa oparte na slodach
Czy mozna w jakis sposob przeliczyc - moze oszacowac takiego typu recepture;
zasyp:
80% pils
13% monach
7% karmel ciemny
lub
Skład:
50% pils
50% pszeniczny
cyt za fidoangel
na udzial surowców w ekstrakcie?
Czy moze jest to tak banalne i oczywiste, ze powyższy skład 50% pils, 50 pszeniczny - trzeba wprost przenieść na ekstrakty i dążyć do osiągnięcia podobnego udziału w ekstraktach.
A jak ekstraktami kopiowac taki zasyp? - Weyerman Bavarian Dunkel ?
80% pils
13% monach
7% karmel ciemny
Podpowiedzcie praktycy jak dochodzic receptur słodowych na ekstraktowe.
pzdr
flood
ponieważ na razie pierwsze eksperymenty z ekstraktami są dla mnie i tak mocno stresujące - to na warzenie ze słodów jeszcze muszę poczekac i dojrzec..
Ale tak mi przyszło do głowy przegladając i szukajac w internecie różne receptury - które w 90% sa oparte na slodach
Czy mozna w jakis sposob przeliczyc - moze oszacowac takiego typu recepture;
zasyp:
80% pils
13% monach
7% karmel ciemny
lub
Skład:
50% pils
50% pszeniczny
cyt za fidoangel
na udzial surowców w ekstrakcie?
Czy moze jest to tak banalne i oczywiste, ze powyższy skład 50% pils, 50 pszeniczny - trzeba wprost przenieść na ekstrakty i dążyć do osiągnięcia podobnego udziału w ekstraktach.
A jak ekstraktami kopiowac taki zasyp? - Weyerman Bavarian Dunkel ?
80% pils
13% monach
7% karmel ciemny
Podpowiedzcie praktycy jak dochodzic receptur słodowych na ekstraktowe.
pzdr
flood
Comment