Dolna fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lordofdabeer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.06
    • 112

    Dolna fermentacja

    Witam,

    Zastanawiam się nad uwarzeniem czegoś na drożdżach dolnej fermentacji a następnie nad wstawieniem fermentora do lodówki. W związku z tym mam 2 pytania:

    1. Zakładam, że drożdze trzeba zadać w temp. pokojowej a dopiero po rozpoczęciu fermentacji wstawić do lodówki. Czy tak jest faktycznie?
    2. Czy można tak zrobione piwo przechowywać w temp. powiedzmy ok. 18 stopni, czy też musi ono leżakować w naprawdę chłodnym miejscu (powiedzmy do 10 stopni)?

    Dzięki za pomoc.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    1. jest
    2. można
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      1. przy odpowiedniej dawce drożdży można je zawadać w temperaturze fermentacji (10-14 C).

      Comment

      • lordofdabeer
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.06
        • 112

        #4
        To super.
        Mam starą lodówkę, która wreszcie się na coś przyda

        Dzięki

        Comment

        • rafi_4444
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.02
          • 101

          #5
          Z mojego bardzo skromnego, ale niedawnego doświadczenie - zrób porządny starter i po zadaniu brzeczki potrzymaj około doby w temp ok 20C a potem do lodówki.

          Ja zrobiłem za mały starter, potrzymałem w 21C około 16 godzin i wstawiłem do lodówki (12C). Po 11 dniach odfermentowało z 13 do 7,5 blg ( czyli bardzo słabo) . Zlałem na cichą. Po kolejnych dwóch tygodniach zeszło do 5 blg. Teraz mija kolejne 10-12 dni i dzisiaj albo jutro będę sprawdzał ile ma.

          Przy okazji pytanie do bardziej doświadczonych. Jesli nie udał mi się zabutelkować dzisiaj albo jutro ,będzie na to szansa dopiero za 2 tygodnie. Cały czas jest w lodówce ( butelka po wodzie 19 l do dystrybutorów) w szyjce wata i na górze folia aluminiowa. Wytrzyma tak jeszcze 2 tygodnie (jest już prawie 4 tyg) czy duze niebezpieczeństwo zepsucia?
          Last edited by rafi_4444; 2008-07-31, 13:01.

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Mój najlepszy lager stał na cichej 2 miesiące, był cudownie klarowny i smaczny.
            Last edited by mark33; 2008-07-31, 13:29.

            Comment

            • rafi_4444
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.02
              • 101

              #7
              Hm...
              to może nie będę się spieszył i zabutelkuje sobie po urlopie. Zawsze to będzie spokojniej niż teraz na wariata.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lordofdabeer Wyświetlenie odpowiedzi
                2. Czy można tak zrobione piwo przechowywać w temp. powiedzmy ok. 18 stopni,
                Można, ale spodziewaj się, że po jakimś czasie nabierze nieco smaku piwa górnej fermentacji.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • lordofdabeer
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.06
                  • 112

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Można, ale spodziewaj się, że po jakimś czasie nabierze nieco smaku piwa górnej fermentacji.
                  Tego się niestety obawiałem. Mam nadzieję, ze po jakimś czasie oznacza przynajmniej parę miesięcy, a nie sądzę żeby się uchowało tyle czasu

                  Dzięki doświadczonym piwowarom za cenne rady

                  Comment

                  • lordofdabeer
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.06
                    • 112

                    #10
                    Z tego co wyczytałem na forum skoki temperatury przy fermentacji nie są niczym niezwykłym.

                    Mam właśnie w lodówce piwko zrobione na drożdżach Saflager 23. Problem w tym, że lodówka jest dosyć stara i nieszczelna i mam problem z utrzymaniem odpowiedniej temperatury fermentacji dla tego piwa (12-14 st.). Na początku temperatura spadła mi w okolice 5 stopni, a teraz jest mniej więcej w granicach 10. Zakres temperaturowy tych drożdży to 11-24 stopnie.

                    Czy w takich warunkach zajdzie odpowiednia fermentacja, czy nalezało by jakoś jednak podnieść temperaturę? Boję się, że jak zacznę znowu majstrować to pójdzie za wysoko, a nie mam czasu co chwila doglądać temperatury.

                    Jakieś porady?

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #11
                      Napisz przez jaki okres (mniej więcej) trwały te wahania temperatury? I od kiedy fermentuje? Generalnie niskie temperatury mogą zmniejszyć populacje żywych drożdży.

                      Comment

                      • lordofdabeer
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.06
                        • 112

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                        Napisz przez jaki okres (mniej więcej) trwały te wahania temperatury? I od kiedy fermentuje? Generalnie niskie temperatury mogą zmniejszyć populacje żywych drożdży.
                        Mniej wiecej przez dobe - przynajmniej tak zakładam. Fermentuje w zasadzie od wtorku (drożdże zapodałem w poniedziałek wieczorem).

                        Comment

                        • hasintus
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2006.07
                          • 850

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lordofdabeer Wyświetlenie odpowiedzi
                          Z tego co wyczytałem na forum skoki temperatury przy fermentacji nie są niczym niezwykłym.

                          Mam właśnie w lodówce piwko zrobione na drożdżach Saflager 23. Problem w tym, że lodówka jest dosyć stara i nieszczelna i mam problem z utrzymaniem odpowiedniej temperatury fermentacji dla tego piwa (12-14 st.). Na początku temperatura spadła mi w okolice 5 stopni, a teraz jest mniej więcej w granicach 10. Zakres temperaturowy tych drożdży to 11-24 stopnie.

                          Czy w takich warunkach zajdzie odpowiednia fermentacja, czy nalezało by jakoś jednak podnieść temperaturę? Boję się, że jak zacznę znowu majstrować to pójdzie za wysoko, a nie mam czasu co chwila doglądać temperatury.

                          Jakieś porady?
                          Rekomendowana temperatura fermentacji dla SAFLAGER S23: 9-15°C lepiej jednak trzymać się dolnego zakresu czyli 9. Niższa temperatura jest jak najbardziej dopuszczalna (8-7). Wyżej niż 13 możesz stracić charakter lagerowy. W niskich tamperaturach (1-3) drożdże zasypiają podniesienie temperatury do 9-10 powinno je obudzić i wystarczy wtedy przedlużyc nieco fermentację. Istnieje jednak ryzyko że po przebywaniu w niskiej temp. fermentacja ustanie na zawsze.
                          Reasumując tak czy inaczej jeżeli chcesz uzyskać lagera nie przekraczaj temperatury wyżej niż 12 stopni, niska temperatura (nawet 5 stopni) może jedynie wydłużyć fermentację lub będziesz mial piwo słabiej odfermentowane.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X