Witam,
Zastanawiam się nad uwarzeniem czegoś na drożdżach dolnej fermentacji a następnie nad wstawieniem fermentora do lodówki. W związku z tym mam 2 pytania:
1. Zakładam, że drożdze trzeba zadać w temp. pokojowej a dopiero po rozpoczęciu fermentacji wstawić do lodówki. Czy tak jest faktycznie?
2. Czy można tak zrobione piwo przechowywać w temp. powiedzmy ok. 18 stopni, czy też musi ono leżakować w naprawdę chłodnym miejscu (powiedzmy do 10 stopni)?
Dzięki za pomoc.
Zastanawiam się nad uwarzeniem czegoś na drożdżach dolnej fermentacji a następnie nad wstawieniem fermentora do lodówki. W związku z tym mam 2 pytania:
1. Zakładam, że drożdze trzeba zadać w temp. pokojowej a dopiero po rozpoczęciu fermentacji wstawić do lodówki. Czy tak jest faktycznie?
2. Czy można tak zrobione piwo przechowywać w temp. powiedzmy ok. 18 stopni, czy też musi ono leżakować w naprawdę chłodnym miejscu (powiedzmy do 10 stopni)?
Dzięki za pomoc.
Comment