Refermentacja

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Samael
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.09
    • 153

Refermentacja

Witam !!
    Chciałbym dzis rozlewac swoje piwo do butelek i do refermentacji chce uzyc sproszkowanego ekstraktu slodowego.Jak najlepiej dodac ow ekstrakt oraz i w jakiej ilosci by otrzymac piwo dosc dobrze nagazowane ?? Mysle o dodaniu ok 250g + woda (czy litr bedzie wystarczajacy ?) i wlaniu do 2 fermentatora i przelaniu do niego takze sfermentowanej brzeczki, a nastepnie w butelki.Prosze o sugestie na ten temat i dziekuje z gory za wszelka okazana pomoc.
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

Jeśli warzysz ze słodów koniecznie będzie przelać do drugiego tanka -by osady z cichej się pozbyć. W tym samym czasie tam dodajesz rozpuszczony ekstrakt (jeśli z puszek to też ). Ekstraktu 250 g rozpuścisz z tyloma wody i będzie ok.
    Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• DanielJakubowski
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 791

Sprawą jasną jest, że piwa które leżakują na cichej w niższych temperaturach zawierają już pewną ilość dwutlenku węgla. Dlatego należy więc, dodać przy butelkowaniu odpowiednio mniejszą ilość surowca. No właśnie ! Tylko ile mniej ? Czy wie ktoś jak to policzyć ? Ile "gazu" zawiera piwo leżakowane w 10'C ile w 5'C a ile w 0'C ? Może ktoś ma jakieś prywatne doświadczenia ?

Ostatnio do butelkowanych 27L piwa o temperaturze 10'C dodałem 100g rozpuszczonego cukru. Nagazowanie po miesiącu jest dość słabe, choć jak dla mnie właśnie wystarczające (troszkę mocniejsze od Eire z czarnkowa bączkowanego) ale na tyle mocne, żeby utrzymać piękną na 1-3 cm piankę do ostatniego łyka.

Niebawem czeka mnie rozlew 29L o temperaturze 0'C - stąd dylemat
      Pozdrawiam
      dj

Comment

• Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
        Sprawą jasną jest, że piwa które leżakują na cichej w niższych temperaturach zawierają już pewną ilość dwutlenku węgla. Dlatego należy więc, dodać przy butelkowaniu odpowiednio mniejszą ilość surowca. No właśnie ! Tylko ile mniej ? Czy wie ktoś jak to policzyć ? Ile "gazu" zawiera piwo leżakowane w 10'C ile w 5'C a ile w 0'C ? Może ktoś ma jakieś prywatne doświadczenia ?

Ostatnio do butelkowanych 27L piwa o temperaturze 10'C dodałem 100g rozpuszczonego cukru. Nagazowanie po miesiącu jest dość słabe, choć jak dla mnie właśnie wystarczające (troszkę mocniejsze od Eire z czarnkowa bączkowanego) ale na tyle mocne, żeby utrzymać piękną na 1-3 cm piankę do ostatniego łyka.

Niebawem czeka mnie rozlew 29L o temperaturze 0'C - stąd dylemat
        Na oko bo zalezy to od bardzo wielu rzeczy. Albo od razu do kega i upuszczac nadmiar cisnienia.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
          Przemyśliwszy sprawę... Hm...
          Wydaje się, że spadek blg podczas cichej gra tu kluczową rolę. Spadek o 0,1blg to teoretycznie 1g glukozy na litr. Czy temperatura ma jakieś znaczenie? Nie wiem.
          Na pewno znaczenie ma wygazowanie - przy rozszczelnieniu / przenoszeniu fermentatora, przy przelewaniu. Nie do oszacowania...

Comment

• wogosz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.12
            • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Daniel,
            Ile "gazu" zawiera piwo leżakowane w 10'C ile w 5'C a ile w 0'C ?
            Rozpuszczalność CO2 w piwie przy ciśnieniu normalnym:
            0 st. - 0,317g CO2/100g piwa 12Blg
            1 st. - 0,306g
            2 st. - 0,296g
            3 st. - 0,286g
            5 st. - 0,267g
            6 st. - 0,258g
            8 st. - 0,241g
            10 st. - 0,226g
            15 st. - 0,193g

Comment

• kopyr
              • 2004.06
              • 9475

Czy wie ktoś jak to policzyć ? Ile "gazu" zawiera piwo leżakowane w 10'C ile w 5'C a ile w 0'C ? Może ktoś ma jakieś prywatne doświadczenia ?
              Moje prywatne doświadczenia są takie, że to jest bardzo dobry kalkulator. Wszystko Ci wyliczy.
              blog.kopyra.com

Comment

• Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

Kopyr ale albo ja nie kumam, albo tan nic nie ma o poprawce na temperaturę cichej i w ogóle na nagazowanie podczas cichej

Comment

• kopyr
                  • 2004.06
                  • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  Kopyr ale albo ja nie kumam, albo tan nic nie ma o poprawce na temperaturę cichej i w ogóle na nagazowanie podczas cichej
                  Nie kumasz.
                  Masz tam rubrykę Beer temperature at booteling wpisujesz np. 10c (to C, żeby wiedział, że chodzi ci o Celsiusa, domyślnie jest Fahrenheit). Wtedy uwzględni i wypełni ci pole o nazwie Residual CO2.

Ilość litrów podajemy z literką L na końcu, np. 21L. Domyślne są galony.
                  blog.kopyra.com

Comment

• Infam
                    • 2005.05
                    • 715

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Moje prywatne doświadczenia są takie, że to jest bardzo dobry kalkulator. Wszystko Ci wyliczy.
                    Ciekawy kalkulatorek. Rzuca trochę nowego światła na wyświechtany temat nagazowywania (tu i ówdzie krążą porady jak zrobić granaty ).
                    Przy glukozie czy cukrze wybieramy jak sądzę corn sugar (wypluwa 100% przerobu)?
                    Jak nagazowanie wyliczone ww. wygląda w praktyce? Jest ok?
                    "Dużo to nie znaczy Dobrze
                    Dobrze znaczy dużo"

Comment

• kopyr
                      • 2004.06
                      • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ciekawy kalkulatorek. Rzuca trochę nowego światła na wyświechtany temat nagazowywania (tu i ówdzie krążą porady jak zrobić granaty ).
                      Przy glukozie czy cukrze wybieramy jak sądzę corn sugar (wypluwa 100% przerobu)?
                      Jak nagazowanie wyliczone ww. wygląda w praktyce? Jest ok?
                      Glukoza to cane sugar, cukier to corn sugar.
                      blog.kopyra.com

Comment

• kopyr
                        • 2004.06
                        • 9475

Coś mi edycja nie wyszła.

Kalkulator jest bardzo dobry, bo przy lagerach, ale też np. stoutach można się nieźle zdziwić. Często było tak, że kalkulator proponował mi 60-80g glukozy i piwo było odpowiednio nagazowane. Sam bym pewnie sypnął więcej.

Z nagazowaniem miałem jedynie taki problem, że nierównomiernie rozprowadzał mi się roztwór glukozy. teraz glukozę rozpuszczam w 0,5-1L wody i problemu nie ma. Nie wzrasta też ekstrakt początkowy, no i jest więcej piwa.
                        blog.kopyra.com

Comment

• DanielJakubowski
                          • 2005.12
                          • 791

Coś mi edycja nie wyszła.

Kalkulator jest bardzo dobry, bo przy lagerach, ale też np. stoutach można się nieźle zdziwić. Często było tak, że kalkulator proponował mi 60-80g glukozy i piwo było odpowiednio nagazowane. Sam bym pewnie sypnął więcej.

Z nagazowaniem miałem jedynie taki problem, że nierównomiernie rozprowadzał mi się roztwór glukozy. teraz glukozę rozpuszczam w 0,5-1L wody i problemu nie ma. Nie wzrasta też ekstrakt początkowy, no i jest więcej piwa.
                          Wcześniej w jakiej ilości wody rozpuszczałeś glukoze ? Chyba znalazłem rozwiązanie swojego problemu.
                          Pozdrawiam
                          dj

Comment

• zgroza
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2008.03
                            • 3605

Glukoza to cane sugar, cukier to corn sugar.
                            Cane sugar to dla mnie trzcinowy (ergo zwyky tez) cukier, a corn sugar, a corn sugar to glukoza.
                            Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• kopyr
                              • 2004.06
                              • 9475

Wcześniej w jakiej ilości wody rozpuszczałeś glukoze ? Chyba znalazłem rozwiązanie swojego problemu.
                              Jak najmniejsze, aby się rozpuściło. 200-400ml. Efektem był taki dość gęsty syrop.
                              blog.kopyra.com

Comment

Przetwarzanie...
                              X