Refermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #31
    Jak ktoś nie chce rozwadniać, może dawać np ekstrakt słodowy. Prawdę mówiąc ja od następnego butelkowania zamierzam, ale z nieco innych względów...

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
      Jak ktoś nie chce rozwadniać, może dawać np ekstrakt słodowy. Prawdę mówiąc ja od następnego butelkowania zamierzam, ale z nieco innych względów...
      To tym bardziej polecam Ci ten kalkulator. Bo przesiadka z glukozy na ekstrakt może skutkować baardzo niskim nasyceniem.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #33
        ja mam syrop, a jego tam chyba nie ma - będę dawał x2 - się obaczy...

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
          Nie kumasz.
          Masz tam rubrykę Beer temperature at booteling wpisujesz np. 10c (to C, żeby wiedział, że chodzi ci o Celsiusa, domyślnie jest Fahrenheit). Wtedy uwzględni i wypełni ci pole o nazwie Residual CO2.

          Ilość litrów podajemy z literką L na końcu, np. 21L. Domyślne są galony.
          Nie wiem. Dziwne... Wybieram bohemian pilsner, środkowe nagazowanie (2.4) cane sugar (cukier), 21l i 12*C a on na to tylko 103g?? Mało mi się zdaje...
          Z innej beczki: ta temperatura to wydaje mi się jest temperaturą PO zabutelkowaniu - uwzględnia rozbuszczalność CO2, o której pisał Wogosz powyżej. Chociaz nie wiem, może rzeczywiście DLATEGO każe mi dać mniej cukru do pilsa...

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
            Nie wiem. Dziwne... Wybieram bohemian pilsner, środkowe nagazowanie (2.4) cane sugar (cukier), 21l i 12*C a on na to tylko 103g?? Mało mi się zdaje...
            Z innej beczki: ta temperatura to wydaje mi się jest temperaturą PO zabutelkowaniu - uwzględnia rozbuszczalność CO2, o której pisał Wogosz powyżej. Chociaz nie wiem, może rzeczywiście DLATEGO każe mi dać mniej cukru do pilsa...
            Dokładnie o to chodzi. Jeśli nie korzystasz z takiego kalkulatora, a do tej pory głównie robiłeś górniaki, to przy lagerach zwykle produkujesz granaty, względnie musujące.
            Te 103g są jak najbardziej prawidłowe. Miałem przypadek, że piwo butelkowane w temp. bodajże 10°C i dało mi poniżej 100g glukozy. I to jest normalne. Przy czym zwykle zaokrąglam w górę i podaję 1°C stopień więcej.
            Choć np. przy weizenach, to się boję górnych limitów i podaję środkowe.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Stasiek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2007.02
              • 609

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
              I to jest jakaś tragedia? Odczujesz to na języku.
              Absolutnie. Ja na pewno nie zauważę różnicy.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
              A jak dodajesz cukier do Tripla, to też go nie uwzględniasz w ekstrakcie. Co z tego, ze glukoza zostanie w całości zjedzona. Jeśli dajesz 150g glukozy w 1 litrze wody, to z grubsza ten syrop ma 15blg. Jeśli dodasz 150g glukozy w 250ml to masz roztwór o blg = 60. Ergo dużo bardziej podnosisz w tym drugim przypadku. O rozwadnianiu nie ma mowy.
              Hmm... no dobra... przekonałeś mnie.
              Ale i tak mi dziwnie wygląda to "wyczarowywanie" dodatkowego 0,5l piwa.

              Tzn, że najbardziej balling początkowy podnosi dodawanie glukozy bezpośrednio do butelek.

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                Tzn, że najbardziej balling początkowy podnosi dodawanie glukozy bezpośrednio do butelek.
                Tak. Najmniej podnosi rezerwa. A metoda, którą proponuję jest swoistym kompromisem. Zresztą nie o to chodziło, żeby nie podnosić ekstraktu, tylko, żeby się dobrze wymieszało.
                blog.kopyra.com

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • dadek
                  Chorwacja, Solin, ul. don Frane Bulića 4, Brew My Beer
                  dadek
                  O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
                  Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
                  2021-10-28, 02:02
                • m2200
                  Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
                  m2200
                  Witam,

                  wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

                  Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
                  2019-05-16, 17:06
                • ohdesu
                  Piana przy cichej fermentacji
                  ohdesu
                  To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
                  2019-03-03, 14:39
                • rosiks
                  Receptura na APA
                  rosiks
                  Witam,

                  Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
                  Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
                  Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
                  2017-12-25, 18:52
                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 09:28
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...