Nie kumasz.
Masz tam rubrykę Beer temperature at booteling wpisujesz np. 10c (to C, żeby wiedział, że chodzi ci o Celsiusa, domyślnie jest Fahrenheit). Wtedy uwzględni i wypełni ci pole o nazwie Residual CO2.
Ilość litrów podajemy z literką L na końcu, np. 21L. Domyślne są galony.
Nie wiem. Dziwne... Wybieram bohemian pilsner, środkowe nagazowanie (2.4) cane sugar (cukier), 21l i 12*C a on na to tylko 103g?? Mało mi się zdaje...
Z innej beczki: ta temperatura to wydaje mi się jest temperaturą PO zabutelkowaniu - uwzględnia rozbuszczalność CO2, o której pisał Wogosz powyżej. Chociaz nie wiem, może rzeczywiście DLATEGO każe mi dać mniej cukru do pilsa...
Nie wiem. Dziwne... Wybieram bohemian pilsner, środkowe nagazowanie (2.4) cane sugar (cukier), 21l i 12*C a on na to tylko 103g?? Mało mi się zdaje...
Z innej beczki: ta temperatura to wydaje mi się jest temperaturą PO zabutelkowaniu - uwzględnia rozbuszczalność CO2, o której pisał Wogosz powyżej. Chociaz nie wiem, może rzeczywiście DLATEGO każe mi dać mniej cukru do pilsa...
Dokładnie o to chodzi. Jeśli nie korzystasz z takiego kalkulatora, a do tej pory głównie robiłeś górniaki, to przy lagerach zwykle produkujesz granaty, względnie musujące.
Te 103g są jak najbardziej prawidłowe. Miałem przypadek, że piwo butelkowane w temp. bodajże 10°C i dało mi poniżej 100g glukozy. I to jest normalne. Przy czym zwykle zaokrąglam w górę i podaję 1°C stopień więcej.
Choć np. przy weizenach, to się boję górnych limitów i podaję środkowe.
A jak dodajesz cukier do Tripla, to też go nie uwzględniasz w ekstrakcie. Co z tego, ze glukoza zostanie w całości zjedzona. Jeśli dajesz 150g glukozy w 1 litrze wody, to z grubsza ten syrop ma 15blg. Jeśli dodasz 150g glukozy w 250ml to masz roztwór o blg = 60. Ergo dużo bardziej podnosisz w tym drugim przypadku. O rozwadnianiu nie ma mowy.
Hmm... no dobra... przekonałeś mnie.
Ale i tak mi dziwnie wygląda to "wyczarowywanie" dodatkowego 0,5l piwa.
Tzn, że najbardziej balling początkowy podnosi dodawanie glukozy bezpośrednio do butelek.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
Tzn, że najbardziej balling początkowy podnosi dodawanie glukozy bezpośrednio do butelek.
Tak. Najmniej podnosi rezerwa. A metoda, którą proponuję jest swoistym kompromisem. Zresztą nie o to chodziło, żeby nie podnosić ekstraktu, tylko, żeby się dobrze wymieszało.
O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.
Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Comment