Jak ktoś nie chce rozwadniać, może dawać np ekstrakt słodowy. Prawdę mówiąc ja od następnego butelkowania zamierzam, ale z nieco innych względów...
Refermentacja
Collapse
X
-
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziJak ktoś nie chce rozwadniać, może dawać np ekstrakt słodowy. Prawdę mówiąc ja od następnego butelkowania zamierzam, ale z nieco innych względów...
Comment
-
-
ja mam syrop, a jego tam chyba nie ma - będę dawał x2 - się obaczy...Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNie kumasz.
Masz tam rubrykę Beer temperature at booteling wpisujesz np. 10c (to C, żeby wiedział, że chodzi ci o Celsiusa, domyślnie jest Fahrenheit). Wtedy uwzględni i wypełni ci pole o nazwie Residual CO2.
Ilość litrów podajemy z literką L na końcu, np. 21L. Domyślne są galony.
Z innej beczki: ta temperatura to wydaje mi się jest temperaturą PO zabutelkowaniu - uwzględnia rozbuszczalność CO2, o której pisał Wogosz powyżej. Chociaz nie wiem, może rzeczywiście DLATEGO każe mi dać mniej cukru do pilsa...Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziNie wiem. Dziwne... Wybieram bohemian pilsner, środkowe nagazowanie (2.4) cane sugar (cukier), 21l i 12*C a on na to tylko 103g?? Mało mi się zdaje...
Z innej beczki: ta temperatura to wydaje mi się jest temperaturą PO zabutelkowaniu - uwzględnia rozbuszczalność CO2, o której pisał Wogosz powyżej. Chociaz nie wiem, może rzeczywiście DLATEGO każe mi dać mniej cukru do pilsa...
Te 103g są jak najbardziej prawidłowe. Miałem przypadek, że piwo butelkowane w temp. bodajże 10°C i dało mi poniżej 100g glukozy. I to jest normalne. Przy czym zwykle zaokrąglam w górę i podaję 1°C stopień więcej.
Choć np. przy weizenach, to się boję górnych limitów i podaję środkowe.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziI to jest jakaś tragedia? Odczujesz to na języku.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziA jak dodajesz cukier do Tripla, to też go nie uwzględniasz w ekstrakcie. Co z tego, ze glukoza zostanie w całości zjedzona. Jeśli dajesz 150g glukozy w 1 litrze wody, to z grubsza ten syrop ma 15blg. Jeśli dodasz 150g glukozy w 250ml to masz roztwór o blg = 60. Ergo dużo bardziej podnosisz w tym drugim przypadku. O rozwadnianiu nie ma mowy.
Ale i tak mi dziwnie wygląda to "wyczarowywanie" dodatkowego 0,5l piwa.
Tzn, że najbardziej balling początkowy podnosi dodawanie glukozy bezpośrednio do butelek.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziTzn, że najbardziej balling początkowy podnosi dodawanie glukozy bezpośrednio do butelek.
Comment
-
Comment