Jak wstrzymać fermentację drożdży?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • corwin
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.12
    • 57

    Jak wstrzymać fermentację drożdży?

    Witam,

    jakoś tak się złożyło, że nie mogę wykonać zaplanowanej warki. Ale niestety drożdże Wyeast nastawiłem oczywiście wcześniej (drożdże produkcji sprzed 12 miesięcy, wcześniej inkubowały się dwa dni w opakowaniu dodane do startera 10 Blg 48 godzin temu). I teraz one sobie wesoło bąbelkują w litrze startera a ja brzeczkę mogę dać im na pożarcie dopiero za 2-3 tygodnie...

    Zastanawiałem się, żeby cały starter wstawić do lodówki - są to drożdże górnej fermentacji więc chyba nie za bardzo mam jak odlać płyn znad gęstwy. Ale boję się, że wszystko szlag trafi bo w lodówce jak to w lodówce - pleśnie itd. przez 3 tygodnie zakażą starter.

    Każda rozsądna porada mile widziana

    Kuba
  • Marek-C
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 848

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corwin Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam,

    jakoś tak się złożyło, że nie mogę wykonać zaplanowanej warki. Ale niestety drożdże Wyeast nastawiłem oczywiście wcześniej (drożdże produkcji sprzed 12 miesięcy, wcześniej inkubowały się dwa dni w opakowaniu dodane do startera 10 Blg 48 godzin temu). I teraz one sobie wesoło bąbelkują w litrze startera a ja brzeczkę mogę dać im na pożarcie dopiero za 2-3 tygodnie...

    Zastanawiałem się, żeby cały starter wstawić do lodówki - są to drożdże górnej fermentacji więc chyba nie za bardzo mam jak odlać płyn znad gęstwy. Ale boję się, że wszystko szlag trafi bo w lodówce jak to w lodówce - pleśnie itd. przez 3 tygodnie zakażą starter.

    Każda rozsądna porada mile widziana

    Kuba
    Zrobić małą warkę(~5l), wlać starter, pojechać na urlop, po powrocie: zrobić normalną warkę... wlać toto z dna 'małej warki'

    Marek
    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

    Comment

    • kangurpl
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.03
      • 2660

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corwin Wyświetlenie odpowiedzi
      ... bo w lodówce jak to w lodówce - pleśnie itd. ...
      to umyj ją może
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • wg2
        Porucznik Browarny Tester
        • 2004.07
        • 264

        #4
        Myślisz, że to było dowcipne?
        GAWEŁ

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #5
          Możesz cały starter wstawić do lodówki i będzie ok.

          Jak możesz poczekać kilka dni to drożdże mimo ,że górniaki opadną na dno i będziesz mógł zlać płyn znad drożdży choć pierwsza propozycja jest chyba dużo lepsza bo raczej odradzam grzebanie w starterze.

          Możesz też po prostu zostawić starter tak jak jest i raczej nie powinno się nic złego drożdżom stać przez te 2-3 tygodnie.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #6
            a jakie to drożdże ?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • corwin
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.12
              • 57

              #7
              Wyeast Irish Ale - na stouta. Ponieważ były dość stare (12 miesięcy) więc wolno się rozkręcają - tak więc pomysłu ze zlaniem staretra znad gęstwy (lub małej warki) chyba nie uda mi się zrealizować w czasie jaki mi pozostał. Tym bardziej, że drożdże z pierwszej fermentacji nie są idealnym zaczynem - większość osób poleca korzystanie z drożdży pozostałych po cichech fermentacji. Tak więc po prostu wstawię do lodówki i to powinno zatrzymać ich fermentację. Może dorzucę z grudke chmielu dla stabilizacji bakterii (choć chyba chmielenie na zimno nie ekstrahuje z chmielu jego bakteriostatycznych właściwości).

              Kuba

              Comment

              • MACIEJGACKOWSKI
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.05
                • 21

                #8
                Spokojnie do lodówy cały starter - tylko słoik z luźna nakrętką. Przechowywałem tak te same drożdże przez 12 dni w temp 6 st. Potem w temp pokojowej przez ok 12 h i wlane do warki wystartowały po ok 20h. Literatura podaje, że starter można przez miesiąc przetrzymywać w lodówce.
                gacek


                Warzę, więc jestem.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X