Postanowiłem uwarzyć sobie poraz pierwszy piwo z drożdży dolnej fermentacji (dotej pory tylko z brew kitów) Mam pytanie do szanownych forumowiczów. Po 15 dniach zlałem warke na cichą (drożdże wlałem do słoika, dzisaj jeszcze ładnie pracują w lodówce). Mija kolejny 9 dzień i za jakieś 2 dni planuje zlać do butelek. Od zlania na cichą do teraz ma 4.5*Blg. Pytanie, czy moge dodać drożdże z cichej do poprzednich? Czy nieprzeszkadz 4.5*Blg przy zlaniu do butelek? Musze przyznać iż piwo dolnej fermentacji jest o wiele smaczniejsze od górnej. Pozdrawiam wszystkich "piwomaniaków"
Moje pierwsze warzenie z wykorzystaniem drożdży Pils Urquell
Collapse
X
-
Nie przeszkadza. Nic nie dodawaj.
A dlaczego nazwałeś wątek Pilsner Urquell?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogna1 Wyświetlenie odpowiedziDlatego iż miałem drożdże Pilsner Urquell, nie znalazłem na stronie browamatora aby ktoś je używał, a na stronach browar.biz szczerze też nie. Moge sie mylić.
Comment
-
-
Drożdże o których piszesz są często wykorzystywane i powinieneś/powinnaś znaleźć sporo informacji. Np.tu: http://www.browar.biz/forum/showthre...hlight=urquellW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogna1 Wyświetlenie odpowiedziSkoro sie myle to napisz dlaczego, czy chodzi o nazwe pilsner, czy niema na forach
Comment
-
Comment