Witam,
Chciałbym zrobić piwo ciemne z wykorzystaniem słodu Ale a nie pilzneńskiego. Czy macie jakiś przepis na takie piwo ? Szukałem w sieci, ale nie znalazłem w zasadzie nic konkretnego.
Chodzi mi o zacieranie w jednej temperaturze (po angielsku) oraz żeby kolor piwa był możliwie ciemny. Chmiele są mniej istotne. BLG około 12.
Czy taki skład ma szanse powodzenia:
- Pale Ale 4kg
- Karmelowy ciemny 0,8kg
- Barwiący (carafa) 0,2kg
Carafa dodana pod koniec warzenia.
Chciałbym zrobić piwo ciemne z wykorzystaniem słodu Ale a nie pilzneńskiego. Czy macie jakiś przepis na takie piwo ? Szukałem w sieci, ale nie znalazłem w zasadzie nic konkretnego.
Chodzi mi o zacieranie w jednej temperaturze (po angielsku) oraz żeby kolor piwa był możliwie ciemny. Chmiele są mniej istotne. BLG około 12.
Czy taki skład ma szanse powodzenia:
- Pale Ale 4kg
- Karmelowy ciemny 0,8kg
- Barwiący (carafa) 0,2kg
Carafa dodana pod koniec warzenia.
Comment