Ciemne piwo ze słodem Pale Ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • artur2
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.02
    • 535

    Ciemne piwo ze słodem Pale Ale

    Witam,

    Chciałbym zrobić piwo ciemne z wykorzystaniem słodu Ale a nie pilzneńskiego. Czy macie jakiś przepis na takie piwo ? Szukałem w sieci, ale nie znalazłem w zasadzie nic konkretnego.
    Chodzi mi o zacieranie w jednej temperaturze (po angielsku) oraz żeby kolor piwa był możliwie ciemny. Chmiele są mniej istotne. BLG około 12.

    Czy taki skład ma szanse powodzenia:
    - Pale Ale 4kg
    - Karmelowy ciemny 0,8kg
    - Barwiący (carafa) 0,2kg

    Carafa dodana pod koniec warzenia.
    Mniej alkoholu, więcej smaku !
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
  • kolomar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 175

    #2
    Robiłem niedawno takie piwo. Z mojego zasypu wyszedł kolor herbaty, ale z Twojego, to może być prawie Stout. Ja bym dał Pale Ale 4kg., Karmel ciemny 0,5kg., Carafa 0,1kg. Ale zrobisz jak będziesz chciał, piwo tak czy siak bedzie pyszne... pozdrawiam


    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar Wyświetlenie odpowiedzi
    Warka nr 23 - Pale Ale Ciemne (01.08.2008)

    Melduję się na rozkaz. Operacja Anglia zakończona powodzeniem :> Czas nadrobić zaległości. Temperatura nie najlepsza do warzenia (delikatnie mówiąc), jednak stwierdziłem, że jeżeli piwo w całym procesie nie opuści piwnicy, w której jest ok 18 stopni C, to mam spore szanse, że się nie zakazi... No zobaczymy. Ciężko by mi było dłużej czekać...

    skład:

    słód Pale Ale Weyermann - 3,2 kg
    słód karmelowy ciemny - 0,3 kg
    płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,5 kg

    zacieranie:

    60 min - 67 C
    podgrzanie do 72 C i filtrowanie
    wysładzanie- ok. 15l. wody 80 C

    chmielenie:

    60 min
    20g marynki- po 5 min gotowania
    20g lubelskiego - na ostatnie 15 min gotowania
    po raz pierwszy nie stosowałem muślinowych siateczek, granulat wsypałem bezpośrednio.


    Wyszło 20l baling ok. 11,5 %

    Drożdże Safale S-04

    Generalnie, to tego mi było trzeba
    Warzenie piwa

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #3
      Poszukaj przepisy na Dark Mild, albo Brown Ale. Tylko musialbys dodac Crystal Malt, albo jakis jego odpowiednick (jasny slod karmelowy), do tego zacierac jednotemperaturowo w 68st C przez 90` i bardzo delikatnie chmielic.
      Ogolne przepisy uwarzone przezemnie (ale ja mam dostep do orginalnych slodw i chmieli)
      Dark Mild.
      Slody:
      3,600 g Pale Malt
      360 g Crystal Malt
      200 g Chocolate Malt
      100 g Black Malt

      Chmiele:
      15 g Goldings (90 mins.)15 g Fuggles (90 mins.)
      10 g Goldings (10 mins.)

      O.G. 1037 +/- 1. Czyli nasze okolo 9,25 - 9,5 Blg

      Drugi bardzo podobny przepis:

      Slody:
      3,150 g Pale Malt
      300 g Crystal Malt
      210 g Chocolate Malt
      90 g Black Malt

      Chmiele
      40 g Fuggles
      35 g Goldings

      O.G. 1038

      Brown Ale

      Slody:
      Pale malt 3,360 g
      Crystal malt 550g
      Slod czekoladowy 30g

      Chmiele:
      Challanger 12g
      Brambling Cross 20g

      Metoda zacierania
      Jednotemperaturowo 69*C przez 90`
      Czas chmielenia 90`

      Drozdze gornej fermentacji. Danstar Winsor

      Planowana gestosc koncowa SG 1044

      Moim zdaniem, uzyj dostepnych slodow i chmieli w odopwiednich proporcjach by uzyskac podobna kolorystyke i nachmielenie. Mysle,ze w ten sposob efekty beda zblizone do piw w tych stylach
      Last edited by Makaron; 2008-08-29, 16:19.
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedzi
        Czy taki skład ma szanse powodzenia:
        - Pale Ale 4kg
        - Karmelowy ciemny 0,8kg
        - Barwiący (carafa) 0,2kg

        Carafa dodana pod koniec warzenia.
        Według mnie sam barwiący albo sam karmelowy ciemny (Strzegomski ?) w tej ilości słodów wystarczy do zrobienia piwa całkiem czarnego.
        Nie dawałbym ich obu naraz.

        Może ktoś inny ma inne zdanie?
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
          Według mnie sam barwiący albo sam karmelowy ciemny (Strzegomski ?) w tej ilości słodów wystarczy do zrobienia piwa całkiem czarnego.
          Nie dawałbym ich obu naraz.

          Może ktoś inny ma inne zdanie?
          Podzielam Twoje zdanie, lepiej uwarzyć piwo ciemne wypijalne niż 20 litrów smoły.
          Proponuję w ciemno (nie znamy barwy słodów ani producenta) najlepiej znać ich smak .
          Osobiście nie przepadam za spalenizną w piwie i warzę raczej brązowe niż czarne, tu bym się zastanowił co chcę smakowo osiągnąć, piwo nie telewizja nie jest do oglądania, lepiej aby było smaczne niż ładne czarne.

          - Pale Ale 4 kg
          - Karmelowy ciemny 0,4 kg
          - Barwiący (carafa) 0,05 kg (na koniec warzenia lub wcale)

          Jeszcze lepiej przed dodaniem carafy sprawdzić kolor brzeczki w szklanicy i ocenić czy należy nadal ściemniać

          Comment

          • maaciej6
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.04
            • 219

            #6
            Moim zdaniem barwiący jest zbędny.

            Przepis na 50 l. 12 Blg.
            - Pale Ale 6 kg
            - Monachijski 2 kg
            - Caramunich 0,4 kg
            - Caraaroma 0,4 kg
            "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

            Wolsztyński Browar Domowy M & P

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
              Moim zdaniem barwiący jest zbędny.

              Przepis na 50 l. 12 Blg.
              - Pale Ale 6 kg
              - Monachijski 2 kg
              - Caramunich 0,4 kg
              - Caraaroma 0,4 kg
              Tak po ludzku to jaki kolor by miało to piwo?
              Herbata?Mocna herbata?Coca-cola?
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • artur2
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2008.02
                • 535

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                piwo nie telewizja nie jest do oglądania, lepiej aby było smaczne niż ładne czarne.
                Otóż to !
                Więc sprecyzuję, że chciałbym osiągnąć kolor mocnej herbaty, przejrzyste pod światło, ale żeby w smaku nie było spalenizny. Tak więc dodatek karmelowego ciemnego powinien wystarczyć ?
                Mniej alkoholu, więcej smaku !
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #9
                  Pytałem jaki ten karmel jest a efekt osiągniesz połową karmelowego,jeśli strzegomski lub podobny (jak napisał mark33) lub połową carafy z Twojego przepisu choć odcień tej "herbaty" będzie troszkę inny.

                  Najlepszym sposobem jednak będzie sposób podany przez marka33- na bieżąco będziesz mógł skorygować (przyciemnić) barwę.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • maaciej6
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.04
                    • 219

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                    Tak po ludzku to jaki kolor by miało to piwo?
                    Herbata?Mocna herbata?Coca-cola?
                    Wyjdzie piwo o barwie mocnej herbaty.
                    "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                    Wolsztyński Browar Domowy M & P

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedzi

                      Czy taki skład ma szanse powodzenia:
                      - Pale Ale 4kg
                      - Karmelowy ciemny 0,8kg
                      - Barwiący (carafa) 0,2kg

                      Carafa dodana pod koniec warzenia.
                      Za dużo ciemnych.
                      Ja bym dał 0,1 - 0,2 kg karmelowego ciemnego i 0,02 - 0,05 barwiacego.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X