Słód Carafa zamiast ekstraktu barwiącego?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • corwin
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.12
    • 57

    #1

    Słód Carafa zamiast ekstraktu barwiącego?

    Witam,

    warzę właśnie stouta - w przepisie podane jest użycie 320 g. ekstraktu barwiącego (którego nie mam). Zastanawiam się czy można go zastąpić Carafą (którą mam) dosypaną po negatywnej próbie jodowej? Pewnie tak, ale nie wiem w jakich proporcjach - porada mile widziana.


    Kuba
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    Carafa jest jak najbardziej na miejscu.
    Ile litrów ma mieć ta warka?
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • corwin
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.12
      • 57

      #3
      Warka ma mieć objętość ok. 21 litrów.

      Przy czym jestem już przy filtracji Dodałem 100g Carafy I i tyleż samo Carafy II na ostatnie 10 minut (po negatywnej próbie jodowej).

      Natomiast mam teraz kolejny problem - zacier składa się z dużej ilości płatków owsianych (zgodnie z przepisem - 1 kg na 12 L wody). I za nic nie chce się to filtrować. Zamiast złoża filtracyjnego stworzył się jakby koloid - galareta ze słodu i wody. Przez dwie godziny zlałem 5 litrów... i to mimo, że po godzinie ciurkania (przedtem 40 minut formowania złoża) dodałem jeszcze 4 litry wody jako wysładzanie.

      Próbowałem przeciskać toto przez pieluchę tetrową położoną na sitko ale nie działa - pielucha się błyskawicznie zatyka.

      Każda porada jak to cudo przefiltrować mile widziana (mam wkład filtracyjny Browamatora - zwykłe wiaderko z dziurkami w dnie).

      Kuba

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corwin
        Warka ma mieć objętość ok. 21 litrów.

        Przy czym jestem już przy filtracji Dodałem 100g Carafy I i tyleż samo Carafy II na ostatnie 10 minut (po negatywnej próbie jodowej).

        Natomiast mam teraz kolejny problem - zacier składa się z dużej ilości płatków owsianych (zgodnie z przepisem - 1 kg na 12 L wody). I za nic nie chce się to filtrować. Zamiast złoża filtracyjnego stworzył się jakby koloid - galareta ze słodu i wody. Przez dwie godziny zlałem 5 litrów... i to mimo, że po godzinie ciurkania (przedtem 40 minut formowania złoża) dodałem jeszcze 4 litry wody jako wysładzanie.

        Próbowałem przeciskać toto przez pieluchę tetrową położoną na sitko ale nie działa - pielucha się błyskawicznie zatyka.

        Każda porada jak to cudo przefiltrować mile widziana (mam wkład filtracyjny Browamatora - zwykłe wiaderko z dziurkami w dnie).

        Kuba
        Płatki miałeś błyskawiczne, jeżeli nie to czy je wcześniej kleikowałeś ?
        Z filtracją ciężko coś doradzić sensownego, wysładzaj wodą 78*C nie cieplejszą.

        Comment

        • corwin
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.12
          • 57

          #5
          Oooo "skleikowanie"? Niestety tylko połowa była "błyskawicza" - reszta to "Płatki Owsiane Górskie" bo akurat w sklepie była ostatnia paczka "błyskawicznych" a myślałem, że niczym się nie różnią :/ Ale fajtłapa ze mnie...

          Czy to grozi czymkolwiek oprócz wydłużonego czasu filtrowania?


          Kuba

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corwin
            Oooo "skleikowanie"? Niestety tylko połowa była "błyskawicza" - reszta to "Płatki Owsiane Górskie" bo akurat w sklepie była ostatnia paczka "błyskawicznych" a myślałem, że niczym się nie różnią :/ Ale fajtłapa ze mnie...

            Czy to grozi czymkolwiek oprócz wydłużonego czasu filtrowania?


            Kuba
            Dokładnie to nie odpowiem bo nie wiem, powinno się skleikować jeżeli nie są błyskawiczne.
            Myślę, że po za kiślem podczas filtracji nic gorszego już Cię nie spotka. Rozgotujesz wszystko podczas warzenia z chmielem.

            Comment

            • corwin
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.12
              • 57

              #7
              Jednak się udało - po kilku godzinach filtracji "samo" się skleikowało i stworzyła się normalna warstwa filtracyjna.


              Kuba

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • e-prezes
                Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
                e-prezes
                alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

                Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
                2024-12-03, 22:18
              • Jakubdan
                Porada dla nowicjusza
                Jakubdan
                Cześć, wazę swoje pierwsze piwo z brekwitu Gozdawa Amber Lager i mam pytanie bo nie wiem czy do końca wszystko dobrze robię. Wszystko zrobiłem tak jak pisze w instrukcji na początku fermentacji było 14-15 blg trzymałem przez 48h w 21* a następnie schłodziłem, ze względu ze nie miałem żadnego...
                2021-09-30, 21:16
              • balon91
                porada dotycząca temperatury
                balon91
                Witam serdecznie.
                Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                2021-07-10, 13:47
              • e-prezes
                Browar Bałtów, Porter Bałtowski
                e-prezes
                Wszystkie piwa, łącznie z brzeczkowym napojem mają oprawę (i ety) związaną z dinoparkiem. To jest produkt poza główną linią i raczej tylko dlatego, że po sezonie, gdy nie ma takiego przerobu piw do jedzenia był czas (i wolne tanki), by urzeczywistnić marzenie piwowara na coś ekstra. Niestety...
                2023-09-11, 16:15
              • Anahan89
                Przepis na najzwyklejszego RISa, porada.
                Anahan89
                Hej,
                męczy mnie moja luba, bo RIS to jej ulubiony styl piwa, zebym jej uwarzyl. Przymierzam sie do zrobienia 10 l, ale nie moge znalezc przepisu- chodzi mi o najzwyklejszy, bez udziwnien na wlasnie 10 l. Dodatkowo slyszalem o trudnosciach z fermentacja tak gestej brzeczki. Jakich drożdży uzyc....
                2018-01-16, 15:05
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...