Słód Carafa zamiast ekstraktu barwiącego?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • corwin
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.12
    • 57

    Słód Carafa zamiast ekstraktu barwiącego?

    Witam,

    warzę właśnie stouta - w przepisie podane jest użycie 320 g. ekstraktu barwiącego (którego nie mam). Zastanawiam się czy można go zastąpić Carafą (którą mam) dosypaną po negatywnej próbie jodowej? Pewnie tak, ale nie wiem w jakich proporcjach - porada mile widziana.


    Kuba
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    Carafa jest jak najbardziej na miejscu.
    Ile litrów ma mieć ta warka?
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • corwin
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.12
      • 57

      #3
      Warka ma mieć objętość ok. 21 litrów.

      Przy czym jestem już przy filtracji Dodałem 100g Carafy I i tyleż samo Carafy II na ostatnie 10 minut (po negatywnej próbie jodowej).

      Natomiast mam teraz kolejny problem - zacier składa się z dużej ilości płatków owsianych (zgodnie z przepisem - 1 kg na 12 L wody). I za nic nie chce się to filtrować. Zamiast złoża filtracyjnego stworzył się jakby koloid - galareta ze słodu i wody. Przez dwie godziny zlałem 5 litrów... i to mimo, że po godzinie ciurkania (przedtem 40 minut formowania złoża) dodałem jeszcze 4 litry wody jako wysładzanie.

      Próbowałem przeciskać toto przez pieluchę tetrową położoną na sitko ale nie działa - pielucha się błyskawicznie zatyka.

      Każda porada jak to cudo przefiltrować mile widziana (mam wkład filtracyjny Browamatora - zwykłe wiaderko z dziurkami w dnie).

      Kuba

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corwin Wyświetlenie odpowiedzi
        Warka ma mieć objętość ok. 21 litrów.

        Przy czym jestem już przy filtracji Dodałem 100g Carafy I i tyleż samo Carafy II na ostatnie 10 minut (po negatywnej próbie jodowej).

        Natomiast mam teraz kolejny problem - zacier składa się z dużej ilości płatków owsianych (zgodnie z przepisem - 1 kg na 12 L wody). I za nic nie chce się to filtrować. Zamiast złoża filtracyjnego stworzył się jakby koloid - galareta ze słodu i wody. Przez dwie godziny zlałem 5 litrów... i to mimo, że po godzinie ciurkania (przedtem 40 minut formowania złoża) dodałem jeszcze 4 litry wody jako wysładzanie.

        Próbowałem przeciskać toto przez pieluchę tetrową położoną na sitko ale nie działa - pielucha się błyskawicznie zatyka.

        Każda porada jak to cudo przefiltrować mile widziana (mam wkład filtracyjny Browamatora - zwykłe wiaderko z dziurkami w dnie).

        Kuba
        Płatki miałeś błyskawiczne, jeżeli nie to czy je wcześniej kleikowałeś ?
        Z filtracją ciężko coś doradzić sensownego, wysładzaj wodą 78*C nie cieplejszą.

        Comment

        • corwin
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.12
          • 57

          #5
          Oooo "skleikowanie"? Niestety tylko połowa była "błyskawicza" - reszta to "Płatki Owsiane Górskie" bo akurat w sklepie była ostatnia paczka "błyskawicznych" a myślałem, że niczym się nie różnią :/ Ale fajtłapa ze mnie...

          Czy to grozi czymkolwiek oprócz wydłużonego czasu filtrowania?


          Kuba

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corwin Wyświetlenie odpowiedzi
            Oooo "skleikowanie"? Niestety tylko połowa była "błyskawicza" - reszta to "Płatki Owsiane Górskie" bo akurat w sklepie była ostatnia paczka "błyskawicznych" a myślałem, że niczym się nie różnią :/ Ale fajtłapa ze mnie...

            Czy to grozi czymkolwiek oprócz wydłużonego czasu filtrowania?


            Kuba
            Dokładnie to nie odpowiem bo nie wiem, powinno się skleikować jeżeli nie są błyskawiczne.
            Myślę, że po za kiślem podczas filtracji nic gorszego już Cię nie spotka. Rozgotujesz wszystko podczas warzenia z chmielem.

            Comment

            • corwin
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.12
              • 57

              #7
              Jednak się udało - po kilku godzinach filtracji "samo" się skleikowało i stworzyła się normalna warstwa filtracyjna.


              Kuba

              Comment

              Przetwarzanie...
              X