Słabe nagazowanie - jak zaradzić

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • corwin
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.12
    • 57

    Słabe nagazowanie - jak zaradzić

    Witam,

    uwarzyłem ciemnego leżaka (dolna fermentacja). Zabutelkowałem i po 3 miesiącach stestowałem kilka butelek. Okazało się, że piwo jest zdecydowanie za słabo nagazowane. Była to moja druga warka i jeszcze wtedy wsypywałem glukozę bezpośrednio do butelek (z czego 1/4 glukozy lądowała na ziemi).

    Teraz zastanawiam się: czy jeśli otworzę butelki (zamknięcie patentowe więc nie ma problemu z powtórnym zamknięciem) i dodam kolejną porcję glukozy to w jakim czasie zostanie ona przerobiona na CO2 (jeśli wogóle)?

    Piwo jest przechowywane w temperaturze 7-8 st. C.


    Kuba
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corwin Wyświetlenie odpowiedzi
    Piwo jest przechowywane w temperaturze 7-8 st. C. Kuba
    Przenieś kilka butelek w cieplejsze miejsce i sprawdz po 2 tyg. czy coś pomogło.

    Pierwszy mój Pils po 3msc wogóle niemiał gazu. Gdy się ociepliło wszystko było OK, a nawet bardzo OK.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • corwin
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.12
      • 57

      #3
      Spróbuję, choć pierwszy miesiąc z braku chłodnego miejsca butelki leżały w 20 st. C.


      Kuba

      Comment

      • macas
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2008.02
        • 681

        #4
        Ja miałem nienagazowane pierwsze 2 warki z brew-kitów, ale dlatego że były trzymane w niskiej temp. a drożdżaki były górne (ale to dowiedziałem się dopiero później).
        Jedną czyli 40 butelek otworzyłem dosypałem glukozy i zamknąłem dodam, że były kapslowane .
        Wstawiłem do ciepłego i już nie ma po nich śladu
        Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
        Beniamin Franklin

        Comment

        • rafal_s
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.11
          • 128

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corwin Wyświetlenie odpowiedzi
          Witam,
          uwarzyłem ciemnego leżaka (dolna fermentacja). Zabutelkowałem i po 3 miesiącach stestowałem kilka butelek. Okazało się, że piwo jest zdecydowanie za słabo nagazowane. Była to moja druga warka i jeszcze wtedy wsypywałem glukozę bezpośrednio do butelek (z czego 1/4 glukozy lądowała na ziemi).
          A ile dodawałeś glukozy ?

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corwin Wyświetlenie odpowiedzi
          Teraz zastanawiam się: czy jeśli otworzę butelki (zamknięcie patentowe więc nie ma problemu z powtórnym zamknięciem) i dodam kolejną porcję glukozy to w jakim czasie zostanie ona przerobiona na CO2 (jeśli wogóle)?
          W zasadzie powinna, ale jeśli jest tam choć trochę gazu, to jeśli dosypiesz glukozę bezpośrednio do butelek, szybko je kapsluj. Dosypanie czegokolwiek do piwa które jest trochę nagazowane, ale "spokojne" potrawi zamienić to piwo w gaśnicę pianową

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corwin Wyświetlenie odpowiedzi
          Piwo jest przechowywane w temperaturze 7-8 st. C.
          W temperaturach lagerowych procesy zachodzą powoli, ale fakt - po 3 miesiącach już coś powinno być. Jedno z moich pierwszych piw było bardzo słabo nagazowane mimo dość przyzwoitej ilości ekstraktu. Do dzisiejszego dnia nie jestem pewny dlaczego. Jedna z teorii zakłada że drożdże poszły spać od szybkiej zmiany temperatury na ciechej fermentacji i w związku z tym nie wznowiły pracy w butelkach. Czy tak było faktycznie - sam chciałbym wiedzieć.


          Rafal

          Comment

          • Samael
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.09
            • 153

            #6
            Najlepszym sposobem jest dodanie 230-250 g rozpuszczonego w wodzie slodu i dolania go do brzeczki.Mieszasz wysterylizowana lyzka i do butli.Moim pierwszym piwem byl Irish Stout trzymany w temp. pokojowej im dluzej stalo tym bylo lepiej nagazowane,a co najwazniejsze kazda butelka na zblizonym poziomie.

            Comment

            • Infam
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.05
              • 715

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samael Wyświetlenie odpowiedzi
              Najlepszym sposobem jest dodanie 230-250 g rozpuszczonego w wodzie slodu i dolania go do brzeczki.[...].
              Dodanie oczywiście ekstraktu (nie słodu).
              Ja od niepamiętnych czasów dodaję glukozę (w ww. sposób), a jej ilość uzależniona jest od stylu piwa, stopnia odfermentowania. Jeśli mam problemy to raczej z przegazowaniem (zwłaszcza z dolniakami, które poleżą trochę dłużej - np. przez cały sezon letni).
              Ale kolego Corwin, nie napisałeś ile wsypywałeś tej glukozy. Wiem, że przy tym sposobie (dosypywanie łyżeczką do każdej butli) będzie to nieprecyzyjne ale może spróbuj to jakoś określić (choćby opisowo / w przybliżeniu). W przeciwnym wypadku trudno na ten temat deliberować.
              "Dużo to nie znaczy Dobrze
              Dobrze znaczy dużo"

              Comment

              • corwin
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.12
                • 57

                #8
                Jest to miarka z zestawu Browamatora - plastikowy dozownik z trzema ramionami. Użyłem ramienia z napisem 0,5 L.

                http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F165992%2F183149&sortuj=kod


                Teraz już wykorzystuję roztwór glukozy i mieszam wszystko w tanku pośrednim ale szkoda mi tej warki.

                Kuba

                Comment

                • Samael
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2007.09
                  • 153

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dodanie oczywiście ekstraktu (nie słodu).
                  Ofkoz,zle sie wyrazielm - chodzilo o sproszkowany ekstrakt slodowy

                  Comment

                  • ontario_ab
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2012.10
                    • 65

                    #10
                    Zauważyłem, że moje zacierane piwka po cichej mają mało piany i są słabo nagazowane. Gdzie może być przyczyna ? Daję 4g glukozy jak przy piwach z ekstraktów, które chmieliłem. Może glukoza straciła swoje właściwości ?? bo cały czas korzystam z tego samego opakowania
                    Ostatnie piwo już niemal 3 tygodnie w 21 stopniach i nic ... słabiutka piana, a z ekstraktów musiałem nalewać na raty do kufla.
                    Browar Domowy Happy Alien's
                    Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Glukoza nie traci żadnych właściwości. Możesz ją przechować pięć tysięcy lat i będzie taka sama. Dałeś po prostu za mało (zakładam, że mówisz o 4 g na litr).

                      Comment

                      • ontario_ab
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.10
                        • 65

                        #12
                        Pytałem o nią bo już nie wiem o co chodzi, gdzie błąd. Dałem 4g na butelkę 0,5L jak zawsze. Pijąc czuję nagazowanie, niemal odpowiednie, ale piwo bez piany to wstyd.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez ontario_ab; 2013-02-08, 23:00.
                        Browar Domowy Happy Alien's
                        Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X