Pszeniczne z ekstraktów - jak chmielić??

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • puszka
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.10
    • 204

    #1

    Pszeniczne z ekstraktów - jak chmielić??

    Witam

    Mam zamiar zrobić pszeniczne z ekstraktow slodowych.

    Zakupiłem 2x1,2 ekstrakt słodowy pszeniczny i 1,7 ekstrakt słodowy jasny. Wszystko z WESu.

    Jak to coś chmielić żeby wyszło dobre pszeniczne.

    Czy zlewać na cichą czy odrazu butelkować.

    Pozdrawiam

    Puszka
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Z cichą to różnie mówią. Ja nie robię.
    Chmielenie tylko dla lekkiej goryczki. Najlepiej aromatycznym (brzmi dziwnie, ale daje "szlachetniejszy" smak). Np. 20g lubelskiego na 60 min.

    Comment

    • puszka
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2002.10
      • 204

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
      Z cichą to różnie mówią. Ja nie robię.
      Chmielenie tylko dla lekkiej goryczki. Najlepiej aromatycznym (brzmi dziwnie, ale daje "szlachetniejszy" smak). Np. 20g lubelskiego na 60 min.

      W takim razie jezeli nikt nie poda innego pomysłu zrobie tak jak ty. Planuje nastawić piwko w sobote.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Grbuy
        Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
        Grbuy
        Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
        2023-11-30, 21:57
      • woosaa
        Przyspieszona cicha
        woosaa
        Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
        2025-01-09, 17:18
      • Javox
        Racibórz, Raciborskie Pszeniczne
        Javox
        Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
        Chmiela: Marynka, Lubelski.

        Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
        Lacing - sporo.
        Gaz - średni.
        Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
        Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
        Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...
        2024-11-11, 16:02
      • chmielakikrasnystaw
        Chmielaki Krasnostawskie 2019
        chmielakikrasnystaw
        KONSUMENCKI KONKURS PIW
        49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
        PIWA ZGŁOSZONE

        Piwa dolnej fermentacji:
        Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
        1. Primator Pumpa – Pivovar...
        2019-08-07, 13:51
      • Danny_daniello
        IPA z ekstraktów chmielona jak NEIPA, prośba o pomoc w zaplanowaniu chmielenia :)
        Danny_daniello
        Hej Witam wszystkim użytkowników legendarnego forum
        Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy...
        2020-04-20, 23:19
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...