Piwo nie fermentuje

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • blackwitcher
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.02
    • 14

    #1

    Piwo nie fermentuje

    Witam! Jako laik chciałbym się dowiedzieć czemu moje piwo nie pracuje.
    Surowce to brew kit John Bull Export Pilsner 3kg. Wszystko wykonane wg zaleceń.
    Niestety jest 2 dzień i nadal nie dochodzi do burzliwej fermentacji - brak piany brak bulgotania w rurce... po prostu cisza.
    http://www.elektromedix.eu

    INTERNETOWY SKLEP MEDYCZNY
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika blackwitcher
    Witam! Jako laik chciałbym się dowiedzieć czemu moje piwo nie pracuje.
    Surowce to brew kit John Bull Export Pilsner 3kg. Wszystko wykonane wg zaleceń.
    Niestety jest 2 dzień i nadal nie dochodzi do burzliwej fermentacji - brak piany brak bulgotania w rurce... po prostu cisza.
    Sprawdzić cukromierzem czy spada stężenie.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • blackwitcher
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.02
      • 14

      #3
      Problem w tym że nie mam cukromierza :/
      http://www.elektromedix.eu

      INTERNETOWY SKLEP MEDYCZNY

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        No to kicha. Jutro zasuwaj do sklepu. Bez tego przyrządu ciężko jest warzyć piwo.

        Nieraz brewkity mają to do siebie, że fermentacja przebiega bardzo szybko i bez widocznych oznak w postaci piany itp.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • blackwitcher
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.02
          • 14

          #5
          Już mam! 13Blg i właściwie nie wiem co dalej
          http://www.elektromedix.eu

          INTERNETOWY SKLEP MEDYCZNY

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika blackwitcher
            Już mam! 13Blg i właściwie nie wiem co dalej


            Już obróciłeś do sklepu?

            Wjakiej temp. zadałes drożdże?

            Wsypałeś je bezpośrednio do brzeczki?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • blackwitcher
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2006.02
              • 14

              #7
              Pożyczyłem od sąsiada
              Temperatura brzeczki była ok 19 teraz jest 21 w porywach do 22
              Nie wsypywałem bezpośrednio, tylko najpierw do szklanki nalałem trochę brzeczki, namoczyłem, wymieszałem i wlałem do brzeczki.
              http://www.elektromedix.eu

              INTERNETOWY SKLEP MEDYCZNY

              Comment

              • blackwitcher
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2006.02
                • 14

                #8
                Drożdże zadałem jednak w temp 21*C
                http://www.elektromedix.eu

                INTERNETOWY SKLEP MEDYCZNY

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #9
                  Przygotuj świeże drożdże, być może tamte były padnięte. Starter robi się nie tylko uwodnienia drożdży, przy okazji sprawdza się ich kondycję. Powinny zacząć pracować po kilku godzinach (zależnie od szczepu) objawia się to kilkoma bąbelkami lub czapą drożdżowej piany. Jest jeszcze mała szansa, że ruszą ale niestety bardzo mała.
                  Attached Files
                  Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-10-02, 20:20.

                  Comment

                  • blackwitcher
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2006.02
                    • 14

                    #10
                    Właśnie ponownie sprawdziłem brzeczkę, jestem pewien ze występują małe bąbelki... czy to coś znaczy?
                    http://www.elektromedix.eu

                    INTERNETOWY SKLEP MEDYCZNY

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika blackwitcher
                      Właśnie ponownie sprawdziłem brzeczkę, jestem pewien ze występują małe bąbelki... czy to coś znaczy?
                      I'ts a live będzie dobrze, rano powinno być pokryte piękną pianą. Za duzo nie zaglądaj to najbardziej wrażliwy moment podczas całego procesu.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-10-02, 20:26.

                      Comment

                      • blackwitcher
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2006.02
                        • 14

                        #12
                        ale tych bąbelków jest bardzo mało...
                        http://www.elektromedix.eu

                        INTERNETOWY SKLEP MEDYCZNY

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika blackwitcher
                          ale tych bąbelków jest bardzo mało...
                          Zależy jakiego szczepu drożdży użyłeś, niektóre tak właśnie mają są niepozorne, nie robią piany ale robią piwo Cierpliwości, zobaczysz jutro (monitoruj temperaturę) wzrost około 2 stopni wskazuje na burzliwą fermentację. Pomiar blg za 24 jeżeli potrzeba, jeżeli nie nie ruszać.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-10-02, 20:36.

                          Comment

                          • blackwitcher
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2006.02
                            • 14

                            #14
                            niestety nie wiem jaki to był szczep drożdży, były one dołączone do brew kita
                            http://www.elektromedix.eu

                            INTERNETOWY SKLEP MEDYCZNY

                            Comment

                            • blackwitcher
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2006.02
                              • 14

                              #15
                              Dziękuje wszystkim który pomogli swoja wiedzą.
                              Dzisiaj sprawdziłem cukier i wynosi 11Blg , piany na powierzchni jak nie było tak nie ma. Nie wiem dlaczego ale pomimo ze bąbelki są to przy zamkniętym fermentatorze nie było nawet jednego bulgotnięcia w rurce .
                              Dziękuje wszystkim który pomogli swoja wiedzą.
                              http://www.elektromedix.eu

                              INTERNETOWY SKLEP MEDYCZNY

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • RomaNzRumunii
                                Kolsch temperatura fermentacji
                                RomaNzRumunii
                                Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                2023-11-25, 21:07
                              • bastion
                                Łotwa, Cesis, Skolas Iela 6, Trimpus Craft Brewery.
                                bastion
                                Cesis, podobnie jak pobliska Sigulda są obowiązkowym punktem na trasie zwiedzania Łotwy. Niewielka starówka na której niespieszno toczy się życie ma swój urok, ale i tak każdy idzie w stronę zamku, który jest największą atrakcją tego miasteczka.
                                Dominantą rynku jest spory gotycki...
                                2023-10-13, 18:44
                              • POPCATS
                                Czy zaszła fermentacja?
                                POPCATS
                                Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...
                                2019-03-01, 13:35
                              • Smakoszpiwa96
                                Czy wszystko okej?
                                Smakoszpiwa96
                                Cześć,
                                Tydzień temu z niedzieli na poniedziałek przygotowałem swoją pierwszą brzeczke. Po około 24h drożdże wystartowały, wszystko przebiegało na moje oko w porządku. Dzisiaj sprawdzając, jak się sprawy mają zauważyłem, że na powierzchni pływają fusy coś Ala martwe drożdże,...
                                2020-02-17, 18:46
                              • dadek
                                Czechy, Lomnice nad Popelkou, Poděbradova 49, Pivovar Lomnice n.P.
                                dadek
                                Browar w Lomnicy nad Popelkou wystartował pod koniec stycznia 2019, przerywając 60 letnią nieobecność miejscowego piwa, gdyż stary browar w tym mieście zamknięto w 1958 roku.
                                Czterech przyjaciół już dość dawno marzyło o warzeniu piwa we własnym browarze, choć oczywiście nie na...
                                2019-08-05, 02:32
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...