Piwo nie fermentuje

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • blackwitcher
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.02
    • 14

    Piwo nie fermentuje

    Witam! Jako laik chciałbym się dowiedzieć czemu moje piwo nie pracuje.
    Surowce to brew kit John Bull Export Pilsner 3kg. Wszystko wykonane wg zaleceń.
    Niestety jest 2 dzień i nadal nie dochodzi do burzliwej fermentacji - brak piany brak bulgotania w rurce... po prostu cisza.
    http://www.elektromedix.eu

    INTERNETOWY SKLEP MEDYCZNY
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika blackwitcher Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam! Jako laik chciałbym się dowiedzieć czemu moje piwo nie pracuje.
    Surowce to brew kit John Bull Export Pilsner 3kg. Wszystko wykonane wg zaleceń.
    Niestety jest 2 dzień i nadal nie dochodzi do burzliwej fermentacji - brak piany brak bulgotania w rurce... po prostu cisza.
    Sprawdzić cukromierzem czy spada stężenie.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • blackwitcher
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.02
      • 14

      #3
      Problem w tym że nie mam cukromierza :/
      http://www.elektromedix.eu

      INTERNETOWY SKLEP MEDYCZNY

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        No to kicha. Jutro zasuwaj do sklepu. Bez tego przyrządu ciężko jest warzyć piwo.

        Nieraz brewkity mają to do siebie, że fermentacja przebiega bardzo szybko i bez widocznych oznak w postaci piany itp.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • blackwitcher
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.02
          • 14

          #5
          Już mam! 13Blg i właściwie nie wiem co dalej
          http://www.elektromedix.eu

          INTERNETOWY SKLEP MEDYCZNY

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika blackwitcher Wyświetlenie odpowiedzi
            Już mam! 13Blg i właściwie nie wiem co dalej


            Już obróciłeś do sklepu?

            Wjakiej temp. zadałes drożdże?

            Wsypałeś je bezpośrednio do brzeczki?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • blackwitcher
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2006.02
              • 14

              #7
              Pożyczyłem od sąsiada
              Temperatura brzeczki była ok 19 teraz jest 21 w porywach do 22
              Nie wsypywałem bezpośrednio, tylko najpierw do szklanki nalałem trochę brzeczki, namoczyłem, wymieszałem i wlałem do brzeczki.
              http://www.elektromedix.eu

              INTERNETOWY SKLEP MEDYCZNY

              Comment

              • blackwitcher
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2006.02
                • 14

                #8
                Drożdże zadałem jednak w temp 21*C
                http://www.elektromedix.eu

                INTERNETOWY SKLEP MEDYCZNY

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #9
                  Przygotuj świeże drożdże, być może tamte były padnięte. Starter robi się nie tylko uwodnienia drożdży, przy okazji sprawdza się ich kondycję. Powinny zacząć pracować po kilku godzinach (zależnie od szczepu) objawia się to kilkoma bąbelkami lub czapą drożdżowej piany. Jest jeszcze mała szansa, że ruszą ale niestety bardzo mała.
                  Attached Files
                  Last edited by mark33; 2008-10-02, 20:20.

                  Comment

                  • blackwitcher
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2006.02
                    • 14

                    #10
                    Właśnie ponownie sprawdziłem brzeczkę, jestem pewien ze występują małe bąbelki... czy to coś znaczy?
                    http://www.elektromedix.eu

                    INTERNETOWY SKLEP MEDYCZNY

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika blackwitcher Wyświetlenie odpowiedzi
                      Właśnie ponownie sprawdziłem brzeczkę, jestem pewien ze występują małe bąbelki... czy to coś znaczy?
                      I'ts a live będzie dobrze, rano powinno być pokryte piękną pianą. Za duzo nie zaglądaj to najbardziej wrażliwy moment podczas całego procesu.
                      Last edited by mark33; 2008-10-02, 20:26.

                      Comment

                      • blackwitcher
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2006.02
                        • 14

                        #12
                        ale tych bąbelków jest bardzo mało...
                        http://www.elektromedix.eu

                        INTERNETOWY SKLEP MEDYCZNY

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika blackwitcher Wyświetlenie odpowiedzi
                          ale tych bąbelków jest bardzo mało...
                          Zależy jakiego szczepu drożdży użyłeś, niektóre tak właśnie mają są niepozorne, nie robią piany ale robią piwo Cierpliwości, zobaczysz jutro (monitoruj temperaturę) wzrost około 2 stopni wskazuje na burzliwą fermentację. Pomiar blg za 24 jeżeli potrzeba, jeżeli nie nie ruszać.
                          Last edited by mark33; 2008-10-02, 20:36.

                          Comment

                          • blackwitcher
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2006.02
                            • 14

                            #14
                            niestety nie wiem jaki to był szczep drożdży, były one dołączone do brew kita
                            http://www.elektromedix.eu

                            INTERNETOWY SKLEP MEDYCZNY

                            Comment

                            • blackwitcher
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2006.02
                              • 14

                              #15
                              Dziękuje wszystkim który pomogli swoja wiedzą.
                              Dzisiaj sprawdziłem cukier i wynosi 11Blg , piany na powierzchni jak nie było tak nie ma. Nie wiem dlaczego ale pomimo ze bąbelki są to przy zamkniętym fermentatorze nie było nawet jednego bulgotnięcia w rurce .
                              Dziękuje wszystkim który pomogli swoja wiedzą.
                              http://www.elektromedix.eu

                              INTERNETOWY SKLEP MEDYCZNY

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X