Kiedy butelkować? A może cicha?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • HubertJ
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.05
    • 189

    #1

    Kiedy butelkować? A może cicha?

    Witam.

    W niedzielę zacierałem moją drugą warkę (a pierwszą pszeniczną). Kilka słów o samej warce:
    1 kg słodu pilzeńskiego
    1 kg słodu pszenicznego
    0,25 kg słodu pszenicznego czekoladowego
    (skład bardzo eksperymentalny)

    Zacieranie:
    45 stopni - 10 min
    52 stopni - 10 min
    62 stopni - 30 min
    72 stopni - 30 min
    78 stopni i wysładzanie

    Po wysładzaniu godzina warzenia z odrobiną aromatycznego.
    Drożdże WB06, rozpuszczone w wodzie. Dodałem ok. 7 g.

    Po godzinie od wlania drożdży (niedziela wieczorem) pojawił się kożuszek. W poniedziałek rano była już całkiem pokaźna piana, ale raczej kożuszkowa:



    W poniedziałek wieczorem jednak piany zostało już niewiele:



    Dzisiaj (wtorek) wieczorem piwo wygląda tak:



    Zapach- intensywnie drożdżowy. Niestety nie mam czym zmierzyć blg.

    Po tym długim wstępie w końcu pytania. Czy taki wygląd piwa po 2 dniach od rozpoczęcia fermentacji jest akceptowalny? Jeżeli tak to kiedy rozlewać? A może przelać na cichą?

    Problemem może być również fakt, że w piątek rano wyjeżdżam a wracam w niedzielę wieczorem- przez ten czas nic z piwem nie będę w stanie zrobić.

    Z góry dziękuję za podpowiedzi.

    Pozdrawiam
    Hubert
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Poczekaj z czymkolwiek minimum do piątku. Cicha jak chcesz. Ja bym olał...

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
      Poczekaj z czymkolwiek minimum do piątku. Cicha jak chcesz. Ja bym olał...
      Zgadzam się z kolegą, jeszcze w piątek fotka przed rozlewem by się zdała.

      Comment

      • macas
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2008.02
        • 682

        #4
        Ja ostatniego pszeniczniaka zlałem do butelek po 5 dniach fermentacji (taka była konieczność) i po 4 dniach w butelkach mam smaczne ale przegazowane piwko.
        Chyba będzie do szybkiego spożycia bo butelki już trzeszczą.
        Normalnie zlewam jak piana zniknie całkiem z powierzchni !!!!
        Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
        Beniamin Franklin

        Comment

        • HubertJ
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.05
          • 189

          #5
          Na dzień dzisiejszy zniknęło trochę piany, ale większych zmian nie ma. Mała zmiana planów nastąpiła, rozlew musi być jutro wieczorem (nawet późnym) albo dopiero w niedzielę... Cholera nie pomyślałem z tym czasem. Jak to lepiej rozegrać?

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HubertJ
            Na dzień dzisiejszy zniknęło trochę piany, ale większych zmian nie ma. Mała zmiana planów nastąpiła, rozlew musi być jutro wieczorem (nawet późnym) albo dopiero w niedzielę... Cholera nie pomyślałem z tym czasem. Jak to lepiej rozegrać?
            W niedzielę będzie akurat. 7 dni to standard na fermentację burzliwą. Jeśli masz drugi fermentor, to zlej na te 3 dni na cichą.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HubertJ
              Na dzień dzisiejszy zniknęło trochę piany, ale większych zmian nie ma. Mała zmiana planów nastąpiła, rozlew musi być jutro wieczorem (nawet późnym) albo dopiero w niedzielę... Cholera nie pomyślałem z tym czasem. Jak to lepiej rozegrać?
              Spokojnieeeeee w niedzielę będzie tydzień czyli OK. Napisz w jakiej temperaturze to trzymasz to ważny parametr.

              Comment

              • HubertJ
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2007.05
                • 189

                #8
                22 stopnie utrzymuję.

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Głosuję za niedzielą bez cichej!

                  Comment

                  • HubertJ
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.05
                    • 189

                    #10
                    To dla mnie najwygodniejsza opcja, więc nie ukrywam, że takie głosowanie mnie cieszy

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #11
                      Temperatura mogła być niższa, może do 20*C zbij. Jeżeli nie ma możliwości nic się złego nie stanie. No i bez cichej, niewiele wnosi a łatwo natlenić, zakazić piwo.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-10-09, 05:48. Powód: o tej porze nie powinno się pisać

                      Comment

                      • HubertJ
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2007.05
                        • 189

                        #12
                        Mam trochę chłodniejszy pokój. Sprawdzę tam temperaturę, jeżeli rzeczywiście jest niższa to przeniosę tam piwo. A w niedzielę rozlew.

                        Dzięki bardzo za wszystkie podpowiedzi! Oczywiście pochwalę się efektami.

                        Comment

                        • HubertJ
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2007.05
                          • 189

                          #13
                          Dokonałem pierwszej próby. W smaku póki co delikatne i chyba trochę przechmielone. Ale na szczęście nie kwaśne

                          Czekam do niedzieli i rozlewam do butelek.

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HubertJ
                            Dokonałem pierwszej próby. W smaku póki co delikatne i chyba trochę przechmielone. Ale na szczęście nie kwaśne

                            Czekam do niedzieli i rozlewam do butelek.
                            Młode piwo, u Ciebie jeszcze zielone zawsze wykazuje przechmielenie. Za 2-3 tygodnie smaki się zrównoważą i będzie jeszcze lepsze.

                            Comment

                            • HubertJ
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2007.05
                              • 189

                              #15
                              Witam

                              Dzisiaj strzeliły pierwsze kroki z butelek. Piwo nie wyszło źle, to co jednak mnie zmartwiło to praktycznie brak gazu. Podejrzewam, że zbyt mocno oszczędzałem z glukozą... Tak się zastanawiam, czy gdybym teraz do pozostałych butelek dosypał jeszcze glukozy, jest szansa na lepsze zagazowanie? Czy drożdże są już martwe?

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • woosaa
                                Przyspieszona cicha
                                woosaa
                                Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                                2025-01-09, 16:18
                              • RomaNzRumunii
                                Pierwszy brewkit fermentacja cicha
                                RomaNzRumunii
                                Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
                                2021-01-25, 20:25
                              • Grbuy
                                Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                Grbuy
                                Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                2023-11-30, 20:57
                              • RomaNzRumunii
                                Kolsch temperatura fermentacji
                                RomaNzRumunii
                                Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                2023-11-25, 21:07
                              • wirdar1
                                Brewkit Czech Pils
                                wirdar1
                                Witam
                                To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
                                Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
                                13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
                                2023-03-21, 15:51
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...