Zbyt duże ciśnienie w butelkach?
Collapse
X
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile -
Budvar Lagery zabutelkowane przy 5blg. Przecież to powinna być katastrofa, a tu proszę 1. miejsce w Polsce.
Comment
-
Ja za to nie mogę wyjść ze zdumienia nad tą recepturą. Czyżby dekokcja, aż tak zmieniła fermentowalność brzeczki?Budvar Lagery zabutelkowane przy 5blg. Przecież to powinna być katastrofa, a tu proszę 1. miejsce w Polsce.
Tak na moje to butelki były odgazowywane ale nie chcę się wymądrzać bo za młody jestem w tym swoim warzeniu i wielu rzeczy z tym związanych jeszcze nie wiem
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KopyrJa za to nie mogę wyjść ze zdumienia nad tą recepturą.
- słód był słabo rozluźniony
- 20 min. w 63st. to niedużo przy słabym słodzie, a skrobia z dekoktu po połączeniu zacierów nie miała szansy na zadziałanie B-amylazy bo temp. podniesiono do 73st.
Ilość cukrów fermentujących w związku z tym mogła nie być zbyt duża i stąd słabe odfermentowanie. 6,5g/1l piwa do refermentacji to niezbyt dużo i dlatego mogło się to udać.
Przy okazji. Wielu forumowiczów stopień odfermentowania uzależnia w przeważającej części od rodzaju drożdży i to jest racja. Jednak niebagatelne znaczenie ma również sposób zacierania i długością przerw można też regulować słodkość lub wytrawność piwa.Comment
-
-
Może faktycznie przez dekokt nie zrobiły się granatySave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Również warzyłem Bohemian Pilsnera z dekokcją (ale jednowarową) w taki sposób:
Warka nr 44 - Bohemian rhapsody (bohemian pilsner)
skład surowcowy:
bohemian pilsner- 3,6 kg.
monachijski- 0,3 kg.
carapils- 0,3 kg.
zakwaszający - 0,1 kg.
Marynka- 26g.
Saaz- 34g.
zacieranie- dekokcja:
62 *C - w sumie chyba z godzinę
odebranie 1/3 zacieru => 72 *C na 10 min., gotowanie 20 min.
dodanie do zacieru głównego i ustalenie temp. na 72 *C - 30 min. (musiałem sporo podgrzać)
filtracja i wysładzanie (ok. 16l. wody)
chmielenie:
gotowanie 60 min.
26g Marynki od początku gotowania
34g Saaz na ostatnie 7 min. gotowania
drożdże- gęstwa Budvar Lager zadana przy 14 *C po czym fermentor umieściłem w piwnicy gdzie mam 10 *C, po 4 godz. już fermentowało
Do 22l. piwa dałem 80g glukozy i piwo nagazowało się bardzo mocno, na granicy uciekania z butelkiComment
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...5 Photos-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Następny browar czarnogórski i tradycyjnie na obrzeżach miejscowości. W sumie dojazd nie jest jakoś bardzo skomplikowany, ponieważ mieści się on na rogu ulicy dochodzącej do głównej drogi na Niksic. Nie trzeba jakoś tam ciężko błądzić. Podobnie jak w przypadku Pauna na miejsce produkcji...3 Photos
-
Channel: Czarnogóra
-
-
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
-
Channel: Niemcy
-
-
Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe
. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
-
Channel: Belgia
-
-
Jeden z najbardziej tajemniczych Polskich browarów, który można zaliczyć do kategorii restauracyjnych działa od 2020 roku.
Browar jest zlokalizowany na zupełnym odludziu we wsi Gielniów przy drodze krajowej nr 12.
Znajduje się tutaj stacja benzynowa o nazwie "Huzar", parking...-
Channel: Mazowieckie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment